Türkiye'de Sağlık

Türkiye’de Sağlık Hizmet Alan Yabancıların Hakları Nelerdir?

Türkiye, uluslararası sağlık standartları ve prosedürlerinin ciddi bir şekilde uygulandığı ülkelerden biri olup, pek çok yabancı tarafından sağlık alanında tercih edilmektedir. Gerekli yasal prosedürlerin sağlandığı durumlarda Türkiye’de sığınmacı olarak bulunan yabancılar da tıpkı Türk vatandaşları gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Hasta hakları yönünden yine yabancılar tıpkı Türk vatandaşları gibi eşit haklara sahiptir. Türkiye’de uluslararası koruma başvurusunda bulunan ya da uluslararası koruma hakkına sahip olan yabancılar, herhangi bir sağlık güvencesi olmayan ve ödeme gücüne sahip olmayanlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Bunun için uluslararası koruma başvurusu yapmış olmanız ya da bu koruma hakkına sahip olmanız gerekmektedir. 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası sahibi olmanız, sizi tam anlamıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilir hale getirmektedir.

Türkiye’de kayıtlı şekilde bulunmayan veya henüz uluslararası koruma başvurusu yapmamış yabancılar ise sadece acil sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Herkese eşit şartlarda sağlık hizmeti verilmesi, sağlık durumu hakkında bilgilendirilme, bu bilgilendirme sonrası tedaviyi kabul etme veya reddetme, hasta mahremiyetinin korunması ve insanca muamele görme gibi temel hasta haklarına Türkiye’de bulunan yabancıların da sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarındaki tedaviniz sürecinde tedavi yöntemi seçme, ziyaret ve refakatçı bulundurma gibi haklardan da yabancıların yararlanabildiğini unutmayın. Herhangi bir problem ile karşılaşan yabancılar hizmet aldıkları hastanedeki Hasta İletişim Birimi’ne veya ALO 184 üzerinden SABİM’e başvurabilmektedir.

Eğer, Türkiye’de yabancıların hasta hakları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu