Göç İdaresi’ne Verilecek Kira Kontratında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Türkiye’de ikamet iznine başvuracak yabancıların geçerli ve belgeye dayalı bir adres beyan etmeleri yasal bir zorunluluk. 2022 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan yeni düzenlemeye göre ilk defa ikamet iznine başvuracak yabancıların Göç İdaresi’ne verecekleri kira kontratının noter huzurunda hem kiracının hem de ev sahibinin imzalarının bulunması gerekiyor. Yani belgenin noter huzurunda onaylanmış olması artık yasal bir zorunluluk. Eski uygulamaya göre ev sahipleri ile kiracılar sözleşmeyi kendileri yapabiliyor ve daha sonra kiracı bunu noterde onaylatarak Göç İdaresi‘ne teslim ediyordu. Fakat, yeni uygulama ile birlikte imzaların noter huzurunda karşılıklı olarak yapılması gerekiyor.
İlk defa ikamet iznine başvuracak yabancıların pasaportlarına noter yeminli bir tercüme işlemi yaptırmaları gerekiyor. Eğer daha önce pasaportunuzun tercümesini yaptırmışsanız, tekrar tercüme yapmanıza gerek bulunmuyor. Bunun yanı sıra, eğer yabancı iseniz ve Türkçe bilmiyorsanız, noterde imza sürecinde mutlaka ana dilinize bir yeminli tercüman talep etmelisiniz. Genellikle büyük şehirlerdeki noterlerde tercümanlar bulunmakta olup, bu konuda noter yetkilerinden her zaman yardım isteme hakkınız olduğunu unutmamalısınız. Özellikle tercümanlardan kiraya konu konut, kiralama süresi ve aylık ücretler gibi en önemli noktalarda mutlaka teyit istemelisiniz. Eğer, tüm konularda ev sahibiniz ile mutabık kaldıysanız noter huzurunda ilgili kira kontratını imzalayabilirsiniz. Kontratınızı imzaladıktan sonra ev sahibinden tapu fotokopisini ve numarataj yazısını talep etmeyi unutmayınız.
Eğer, Türkiye’de Göç İdaresi’ne verilecek kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.