Çalışma İzniyle Çalışan Yabancılar İş Kazaları Hakkında Bilmesi Gerekenler
Türkiye’de yasal bir çalışma izniyle bir şirkette çalışan yabancılar, Türk vatandaşları ile benzer hak ve yükümlülüklere sahiptir. İş Kanunu da ilgili çalışanlar için yerli ya da yabancı statüsü aranmaksızın eşit uygulanmaktadır. İş kazası konsepti, mesleki anlamda çalışılan iş süreçlerinin yürütülmesi sırasında ortaya çıkabilecek ve çalışana bedensel/ruhsal zarar veren veya verebilecek problemler olarak tanımlanabilir. Genel olarak iş kazaları, çalışma yerinde meydana gelen kazalarla beraber işverenin size farklı bir görev vermesi üzerine işyeri dışında bir alanda görevin yürütülmesi sırasında veya işveren tarafından sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş geliş sırasında, yani işin icrası sırasında gerçekleşebilecek tüm olumsuz durumları kapsamaktadır. Bu olumsuz durumlar sonucunda işverenin de sorumluluk taşıyacağı bazı durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Kural olarak, tıpkı Türk vatandaşları gibi çalışma izniyle çalışan yabancılar için de işverenin, iş kazasından itibaren 3 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne bildirimde bulunması gerekmektedir. Eğer işveren bu bildirimde bulunmazsa yabancı çalışan bu bildirimi kendisi de yapabilmektedir. Bu bildirimin yapılmasının ardından çalışan, iş kazasının gerçekleştiği bölgede bulunan Sigorta Müdürlüğü’ne ile başvurabilir. Bu başvuru ardından hastanede yapılacak muayene sonucuna göre çalışan hakkında bir rapor hazırlanmaktadır. Raporda saptanan maluliyet düzeyine göre maluliyet aylığı veya sürekli iş göremezlik gelirine başvuru yapılması da mümkün olabilir.
Eğer, Türkiye’de yabancı çalışanların iş kazaları konusu hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.