İkamet İzin Kartınızı Başkası Teslim Alabilir mi? Yeni Uygulama Hakkında Bilgiler (2022)
Özellikle son dönemde Türkiye’nin yabancılar için gittikçe daha sık tercih edilen ülkelerden biri haline gelmesiyle beraber, ikamet izni başvurularında da ciddi bir artış gözlemlenmektedir. İkamet izinleri kısa dönem, uzun dönem, aile, öğrenci, insani ve insan ticareti mağduru ikamet izinleri olarak altı farklı başlıkta verilmektedir. 2016 yılı itibariyle 460 bin olan ikamet izni sahibi vatandaş sayısı, 2019 sonu itibariyle 600 bine yaklaşmış olup, yıldan yıla artış trendini korumaktadır. Küresel Covid-19 pandemisi sebebiyle son 1.5 yıllık süreçte ikamet izni alan yabancıların sayısında azalma olsa da, bugün milyonlarca yabancı resmi bir ikamet izniyle Türkiye’de yaşayabiliyor ve farklı sektörlerde iş hayatına katılabiliyorlar. İkamet izin kartları da, ikamet izni başvurusu kabul edilen yabancıların beyan ettikleri adreslere gönderiliyor. Geçmişte, ikamet izin kartları sadece kartın sahibine teslim ediliyordu, kart sahibinden başkası bu kartı alamıyordu. Fakat, yeni uygulamayla birlikte artık ikamet izin kartlarının başkası tarafından alınması mümkün hale geliyor.
Kimler Adınıza İkamet İzin Kartını Teslim Alabilir?
2021 yılı itibariyle Göç İdaresi tarafından alınan yeni karara istinaden yapılan yeni güncelleme ile birlikte web sitesinin e-ikamet bölümünde posta adresiniz kısmında ikamet izin kartınızı teslim alabilecek kişileri belirlemek mümkün hale geldi. Yeni uygulamaya göre kişilerin yasal temsilcileri (örneğin avukatı), vasi veya velisi ile yakınlık derecesi bakımından yabancının annesi, babası, eşi, oğlu veya kızı ikamet izni sahibi adına bu kartı yasal olarak teslim alabiliyor. Fakat, unutulmamalıdır ki Göç İdaresi web sitesinde başvuru aşamasında posta bilgileri verilirken mutlaka kartı teslim alacak kişinin “Kart Teslimi Alternatif Alıcı” kısmına eklenmesi gerekiyor.
Kartınız Teslim Alamadıysanız Ne Yapmalısınız?
Öncelikle hatırlatalım, ikamet izinlerinin sonuçlanması en fazla 90 gün sürmektedir. Eğer 90 gün içinde cevap alamadıysanız, mutlaka 157’yi arayarak YİMER’den bilgi almalısınız. Bunun yanı sıra ikamet izninizin onaylanmasının ardından, ikamet izin kartınız vermiş olduğunuz ikamet adresine kargolanır. Olası ihtimalleri ve yapılması gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz;
- İkamet izni kaydınız sisteme girilirken hatalı bilgi kaydı yapılmış veya onay süreci tamamlanmamış olabilir. Bu durumda ikamet etmekte olduğunuz ildeki Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmalısınız. Genelde resmi tatiller, bayramlar vb. gibi dönemlerde resmi işlerde kısa gecikmeler yaşanabileceğini hatırlatmakta fayda var.
- Eğer ikamet izni kaydınız onaylanmış ve PTT ile adresinizi gönderilmiş, fakat siz kartı teslim almadıysanız geri gönderilmek üzere kargonuz PTT şubesine, oradan da İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilmektedir. Bu gibi bir durumda hiç vakit kaybetmeden ikamet etmekte olduğunuz ildeki Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmalısınız.
- Yabancı kimlik numaranız henüz oluşmadığı için izin kartınızın basımı gecikmiş olabilir. Bu gibi bir durumda 157’yi arayabilir ya da İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz.
Eğer Türkiye’de ikamet izni kartınızın teslim alınmasıyla alakalı sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.
Merhaba Benim uzun donem ikamet iznim geldi ama elime ulasmadi gondericiye Ankara goc idaresinen iade edilmis tekardan nasil taleb ede bilirim
Merhaba
Kızım ikamet izini olumlu olmuş ve kartı gelmiş maalesef biz evde değildik, o yüzden PTT geri dönmüş . Babası kartı alabiliyor mu acaba?! Ya sadece kendisine teslim edecek?!!
Teşekkür ederim
Merhaba, , ikamet izni kartı adına düzenlenen kişiye ya da o kişinin vekaletname vermiş olduğu avukatına teslim edilir. 3. kişilerin teslim alma imkanı mümkün değildir.
İkamet izni için başvurmuş Türk soylular için cevap veebiliyormusunuz?