Türkiye'de Yaşam

İkamet İzni veya Vizesi Olmayan Yabancılar Türkiye’de Evlenebilir mi?

Evlilik konusunda uygulanan prosedürleri daha önce “Yabancıların Türkiye’de evlenmesi” başlıklı yazımızda detaylı bir şekilde anlatmıştık. Öncelikle belirtmek isteriz ki ancak belirli şartların sağlanması ve resmi belgelerin eksiksiz toplanması durumunda Türkiye’de yabancıların evlilik işlemine izin verilmektedir. Genel kural olarak yabancı eşin farklı bir ülkede evlilik ilişkisi devam ediyorsa, yine aynı şekilde Türk eşin evlilik ilişkisinin devamı durumunda evliliğe izin verilmemektedir. Türkiye’de kural olarak Türkler ile yabancılar evlenebilirken, aynı zamanda yabancılar ile yabancılar da evlenebilmektedir. Bu yazımızda, ikamet izni veya geçerli bir vizesi olmayan yabancıların Türkiye’de evlenmeleri için gerekli belgeler ve izlemeleri gereken prosedürlerden kısaca bahsedeceğiz.

Geçerli İkamet İzni veya Vize Sahibi Değilseniz

Genel uygulama olarak Türkiye’de bulunan evlendirme dairelerinde yabancı eşlerin geçerli bir vize veya ikamet izni bulunmaması durumunda nikah işlemlerine izin verilmediğini hatırlatalım. Pek çok dairede bu kural bir ön şart kabul edilip, geçerli bir ikamet izni veya vize sahibi olmayan yabancıların evlilik başvuruları işleme alınmamaktadır. Süresi dolmuş ikamet izinleriniz için uzatma başvurusu yapmanız, yine vize süreniz dolduysa kaçak duruma düşmemek için gerekli cezayı ödeyerek Türkiye’ye tekrar giriş yapmanız halinde evlilik başvurusu yapabiliyorsunuz. Bu kural tek ya da iki tarafın da yabancı olduğu tüm evlilik başvurularında geçerli olup ülke genelinde uygulanmaktadır. Ek olarak, başvurunuzu adres kaydınızın bulunduğu şehirdeki evlendirme dairelerine yapmalısınız.

Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi İçin Gereken Belgeler

Eğer yabancı eş veya eşler geçerli bir ikamet izni veya süresi içerisinde bir vizeye sahipse, aşağıdaki belgeler ile birlikte bulundukları şehirde bulunan evlendirme dairelerine başvuru yapabilirler.

  • İkamet izniniz veya pasaportunuzun yeminli tercümesi,
  • Yabancının ülkesinden veya konsolosluktan alınmış yeminli tercümeli doğum belgesi,
  • Yabancının ülkesinden veya konsolosluktan alınmış yeminli tercümeli bekarlık belgesi,
  • Aile hekimliğinden alınmış sağlık raporu,
  • Biyometrik fotoğraflarınız

ile evlendirme dairelerine başvurabilirsiniz.

Bunun yanı sıra tüm evrakların yasal geçerlilik süresi 6 aydır. Eğer belgelerinizden birisi 6 aydan daha eski bir tarihe sahipse, mutlaka güncel belgeler için tekrar başvuru yapmanız gerekiyor. Bekarlık belgelerinde de mutlaka evliliğe sakıncası yoktur ibaresinin yer alması gerekiyor. Yine Türkiye kanunlarına göre evlenecek kişilerin 18 yaşını doldurmaları gerekiyor. Son olarak da, eğer çiftler Türkçe bilmiyorsa nikah başvurusu ve nikah sırasında yeminli tercüman eşliğinde işlemlerin yapılması gerekiyor.

Eğer, İkamet İzni veya Vizesi Olmayan Yabancılar Türkiye’de evlenmesi konusunda sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

44 Yorum

  1. Merhabalar,

    Biri Hollanda vatandaşı biri Hindistan vatandaşı iki arkadaşım Türkiye’de evlenmek istiyorlar. Türkiye’de oturma izinleri yok.
    Türkiye’de nikah kıymaları mümkün mü?

  2. Merhabalar ben gürcü vatandaşiyim 9 aydır kaçagim dini nikahli evliyim eşim türk vatandasi bekarlık belgem doğum belgem var apostilli resmi nikah kıyılırmi acaba Türkiye’de

  3. Merhaba!erkek arkadaşımla evrakları topladık, ben yabancı erkek arkadaşım Türk benim pasaportum da 40 günüm kaldı. Başvuru yapabilirmiyiz?

  4. Merhaba , kiz arkadasim endonezya vatandasi turkiyede ikamet izni yok 20 subatta buraya gelicek 30 günlük vize muafiyeti ile( vize basvurusu reddedildi) vize muafiyeti ile evlenip aile ikamet iznine basvurmamiz mumkunmu ya da geldigi gibi kisa donem ikamet iznine basvurup oyle mi nikah yapmaliyiz yardimci olursaniz cok sevinirim teşekkürler.

  5. Merhaba. Ben kız arkadaşımla Rusya’da evlendim şimdi türkiye deyiz. Turist olarak geldi. Burada yaşaması için ne gibi prosedür var acaba. Vize alması gerekiyor mu. Bu şekilde oturma izni için başvurabilir miyiz.

    1. Merhaba, öncelikle yabancıya kısa dönem ikamet izni almanız gerekmektedir, başvuru dosyanıza Rusya daki evliliğinizin belgelerini eklemeyi unutmayın. İkamet izniniz onaylandıktan sonra Türkiye’de resmi nikah yapmanız ardında da mevcut ikamet izninizi aile ikamet izni ile değiştirmeniz gerekmektedir.

  6. Merhaba ben yabancı uyrukluyum oturma iznim var. Erkek arkadaşım da yabancı çalışma izmi yeni bitti. O ülkeye girçık yapsa evlenirsek benim oturma iznim onun için de geçerli olur mu eş durumundan? Eş durumundan dolayı oturum alabilir mi? Yoksa çalışma izni tekrar almalı mu?

  7. Merhabalar turkmenistan vatandasi kiz arkadasimi ögrenci vizesiyle turkiyeye getirsem okula gitmeden evlilik islemlerini yapabilirmiyiz?

  8. Merhaba ben Cezayirli bir kızla evlendim resmî olarak tabi ama pasaport süresi bitti cezaya düştümü deport yermi

      1. Merhaba serhat ben türk vatandaşıyım iran vatandaşı bir bayanla vize ihlali olduğu halde evlendik. Aile ikamet izni için randevu almak istedik fakat ülkemizden çıkış yapmanız gerekmektedir. Diye uyarıyla karşılaştık. Ve eşim irana gitmek zorunda kaldı şuan iran dan türkiyete gelmek istiyor fakat 1 aylık giriş yasağı var türk ile evli iken o yasağı nası kaldırabilir ve türkiyeye hemen girmesini sağlayabiliriz. Teşekkür ederim.

  9. merhaba. yabancı bir erkek ile türk bir kadın evlenmek istediğinde, yabancı vatandaşın vize ve oturma izni süresi dolmuş olup oturma izni için başvuru formu ile evlilik için başvuru yapabilir mi? yoksa oturma izninin sonuçlanmasını mı beklemeli? Teşekkürler…

  10. Merhaba Filipinli bir kız arkadaşım var Türkiye’de dadilik yapıyor fakat vizesi bitdi ama çalışma izni var doğum belgesi ve bekarlık belgesi var ,pasaport tarihide geçmedi evlilik yapabilirmiyiz

  11. Merhaba Filipinli bir kız arkadaşım var Türkiye’de dadilik yapıyor fakat vizesi bitdi ama çalışma izni var ,pasaport tarihide geçmedi evlilik yapabilirmiyiz

  12. Merhaba, Ben Türk’üm ve Kolombiya’lı erkek arkadaşımla evlenmek istiyoruz. Kendisinin Türkiye’de çalışma izni veya ikametgahı yok, şu an yurt dışında yaşıyor. Turist olarak geldiğinde evlenebilir miyiz? Yoksa kesinlikle burada çalışma izni veya ikametgahı mı olmak zorunda?

      1. Merhaba,
        Funda hanımla aynı durumda bulunmaktayım. Nişanlım Peru’lu ve 90 gün Vize muafiyeti bulunmakta. Ankara Büyükşehir Belediyesi vize muhafiyeti olmasına rağmen vize konusunda ısrarcı olmaktadır. Bu durumun yazılı bir açıklaması var mı? gösterebileceğim bir belge en azından.
        Teşekkür ederim.

  13. Merhaba ben türk vatandaşıyım evlenmek istediğim kişi İran vatandaşı, Türkiye’de 3 ay vizesiz kalma hakkı var , yani evlilik için bir engel var mı? Şu an evlilik için başvurabilir miyiz ?

  14. Merhaba iyi akşamlar. Ben Kazakistan vatandaşıyım 6 yıl dir Türkiye de resmi nikah li evliyim ama oturum alamadım. 2016 yılında giriş yap tim sonra da gidemedim memlekete hâlâ da burada yım bu bir suç mu yoksa belli bir maddi cezası var mı acaba

    1. Merhabalar, her hangi bir suç oluşmamıştır. Ancak ülkeye girişiniz 5 yıl boyunca yasaklanmıştır. Türkiye’de resmi evliliğiniz var ise ikamet izni alabilmeniz de mümkündür. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi ofisimize gelerek avukatımızdan ücretsiz olarak alabilirsiniz.

  15. Merhaba, ben Cezayirli bir kızla evlenmeyi düşünüyorum ama pasaportu kayboldu ve bunun için ek belge çıkarmıştı yaklaşık 5 6 aydır kaçak durumda. Evlenmemiz mümkün mü? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

    1. Merhaba, yaşadığınız ilçe belediyesi evlendirme dairesine giderseniz sorunuzun net cevabını alabilirsiniz, bazı belediyeler nikah kıyarken bazı belediyeler ise nikah yapmamaktadır.

  16. İran vatandaşıyım Türkiye de üniversite 2.sınıf öğrencisiyim 5yıl giriş yasağım var meşruatlı vizeye başvuru yapmak istiyorum ama meşruatlı vize formunu bulamıyorum nasıl temin edebilirim

    1. Merhaba, ülkenizde ki Türkiye konsolosluğu ile iletişime geçmenizi öneririz. Yurt dışı temsiliklerimiz farklı prosedürler ile meşruhatlı vize başvurusu almaktadırlar.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  17. Ekvador vatandaşı ile evleneceğim türkiye turistik amaçlı 3 ay vizeden muaflar evlilik işlemlerinde sorun olurmu vize almak şartmı?

  18. Merhabalar,
    Aynı ülke vatandaşı iki kişi Türkiye’de kayıtlı bir oturma adresleri olmadan (diğer gerekli tüm tercümeli evrakları olmak şartıyla) sadece turistik vizesi ile gelip Türkiye’de resmi evlilik yapabilirler mi?

  19. Merhabalar, benim vize sürem 9 ay önce sona erdi.
    Çalışma iznine sahip yabancı uyruklu nişanlım ile evlenebilmem için gerekli olan ikamet izin belgesini alabilmem için vatandaşı olduğum Suriye’ye giriş çıkış yapmam mı gerekiyor?
    Ülkeden çıkış yapmadan geçici ikamet izni alarak evlenmek istiyorum. Sizce bu mümkün mü?

  20. Merhaba ben ozbeklistanli bı kızla evlenecem ama oturma izni yok kaçak durumda evlenmem olur mu nikah kiyabiilir miyim

    1. Merhaba, bu konu belediyeden belediyeye farklılık gösterdiği için maalesef ki tam olarak cevap veremiyoruz. Bazı belediyeler kaçak durumda ki yabancıların nikahınu kıyarken bazı belediyeler ise ikamet izni şartı aramaktadırlar. Sorunuza en net cevabını yaşadığınız ilçe belediyesinin evlendirme dairesinden öğrenebilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  21. Merhabalar ben Türkmenistan vatandaşıyım 3 senedir kaçağım pasaportum var bekar belgesi ve doğum belgesi varsa Türk vatandaşla evlenmek mümkün mü acaba ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu