Türkiye'de Yaşam

Tarihin Başladığı Yer : Göbeklitepe

Göbeklitepe Nerede ?

 

Göbeklitepe Nerede ?

 

Göbeklitepe, Şanlıurfa ilçesinin 15 kilometre kuzeydoğusunda, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir dağ sırtı üzerine inşa edilmiş Neolitik döneme ait bir inanç merkezidir. Göbeklitepe’nin bilinen en eski insan yapımı dini yapı olduğu bilinmektedir.

Göbeklitepe, bir tepenin üstüne yerleştirilmiş, çoğunlukla dairesel ve oval şekilli yapılar dizisinden oluşmaktadır. Yapılan kazılar, Göbeklitepe’nin iki aşamalı olarak inşa edildiğini ortaya çıkarmıştır. İlk aşama, M.Ö. 9.000 yılı kadar eski bir tarihe uzanmaktadır. Göbeklitepe’de yapılan ilk kazı, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi tarafından yapılmış ve tepenin tamamen kendine has bir yapı olamayacağı, bir Bizans mezarlığının altında olduğu iddia edilmiştir. 1994 yılında, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde çalışan Alman arkeolog Klaus Schmidt, kazı alanını ziyaret etmiş ve Göbeklitepe’nin aslında çok daha eski bir Neolitik döneme ait bir alan olduğunu kabul etmiştir. 1995’ten beri, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Schmidt yönetiminde bölgede kazılara devam edilmiştir (Heidelberg Üniversitesi 1995-2000, Alman Arkeoloji Enstitüsü 2001’den beri).

Her oval yapının çapı 10 ila 30 metre arasındadır ve tümü 3 ila 6 metre arasında değişen ve güneydoğuya bakan, büyük, çoğunlukla T şeklinde, kireç taşı sütunlarla süslenmiştir. Kireç taşı döşemeleri, tepenin 100 metre yakınında bulunan ana kaya çukurlarından taşlanmış ve Neolitik işçilerin bu ana kayayı oymak için çakmak taşı kullandığı anlaşılmıştır. Her bir dairenin merkezinde iki sütun bulunmaktadır. Muhtemelen bir tavanı desteklemeye yardım eden bu sütunlar odaların duvarları çevresinde eşit olarak yerleştirilmiştir. Sütunlar arasındaki boşluklar işlenmemiş taşla kaplanmış ve duvarın kenarlarındaki her bir sütun takımı arasında taş banklar yerleştirilmiştir.

Sütunların çoğu aslanlar, boğalar, yaban domuzu, tilkiler, ceylanlar, eşekler, yılanlar ve diğer sürüngenler gibi oyulmuş hayvan kabartmaları ve soyut gizemli sembollerle süslenmiştir. Son kazı sezonunda arkeologlar, bir insan heykeli, bir akbaba başı ve bir domuz heykelini gün yüzüne çıkarmışlardır. Arkeologlar, yapıda bulunan bu T şekilli sütunları stilize edilmiş insanlar olarak yorumlamışlardır. Çünkü esas olarak bazı sütunlarda görünen insan el ve ayaklarının tasviridir. Göbeklitepe’de az sayıda insansı figür ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi ise, Schmidt’inkeşfettiği Neolitik Kuzey Afrika’da bulunan Venüs Accueillante figürlerine benzeyen akbabalarla çevrilmiş bir ceset figürüne benzeyen çömelmiş pozisyondaki çıplak bir kadının figürüdür.

2019 – Göbeklitepe Yılı

2018 yılında, insanlık tarihinin en önemli miraslarından olan ve 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe Arkeolojik Alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmiştir. Ayrıca, 2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” olarak kabul edilerek bölgenin turizm potansiyelinin arttırılması hedeflenmiştir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu