Türkiye'de Yaşam

Türkçe Öğrenmek İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Türkçe, dünyadaki en köklü dillerden biridir. En çok konuşulan diller listesinde yer alan Türkçe, öğrenilmesi açısından kolaydır ve basit kurallardan oluşmaktadır. Ural-Altay dil ailesinin mensubu olan Türkçe, sondan eklemeli bir dildir.

Dil bilgisi ve gramer açısından zorlayıcı yanları bulunsa da Türkçe konuşma dili oldukça basit kurallardan oluşmakta ve Türkçe kelimelerin telaffuzları son derece kolay olmaktadır.

Türkçe öğrenmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gerekenler

 

Türkçenin yaygınlaşması ve öğreniminin kolaylaşması adına yazılan eserler çok eski tarihlere dayanmaktadır. 1072 yılında Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan ‘’ Dîvânü Lugati’t-Türk’’ adlı eser yabancılara Türkçe öğretilirken dikkat edilmesi gereken noktaları belirtmektedir.

  • Türkçe öğreniminde öncelikle kurallar değil, örneklerden yola çıkılmalıdır. Örnekten kurala ulaşılmalı ve böylece öğrenilen her bilginin kalıcılığı sağlanmalıdır. (Günümüzde yabancı dil öğretiminde dünyada benimsenmiş bir kuraldır.)
  • Türkçe öğreniminde yazılı metinlerin okunması çok önemlidir. Atasözleri, deyimler ve tüm mecazi anlamlar bu sayede daha iyi kavranacaktır.
  • Türkçede tekrar çok önemlidir ve pratik yapılmadığında Türkçe en çabuk unutulan diller arasındadır.

Türkçe Yazıldığı Gibi Okunan Bir Dil Değildir!

Türkçe öğrenmek isteyenlerin öncelikle bunu bilmesi gerekir. Çünkü bu konuyla alakalı uzun yıllardır yanlış bir bilgi dolaşıyor ve bu yanlış bilgi de bir süre sonra doğru bilgiymiş gibi algılanabiliyor. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir.

Tabi ki diğer dillere göre yazım ve okuma arasında çok büyük farklar yoktur. Ancak Türkçe yazım diliyle konuşma dili arasında farklar vardır. Özellikle eylem bildiren söz öbekleri hiçbir zaman yazıldığı gibi okunmaz ve konuşma dilinde daha farklı ses yapıları ortaya çıkarır.

Örneğin;

‘’Yarın sabah çok erken saatte uyanacağım.’’

Cümlesi konuşma diline geçtiği zaman ‘’uyanacağım’’ kelimesi yazıldığı gibi asla okunmaz.

Konuşma dilinde bu cümle;

‘’Yarın sabah çok erken saatte uyanıcam.’’ Şeklinde telaffuz edilir.

Türkçede Çok Fazla Lehçe ve Şive Vardır

Her dilde farklı telaffuz özellikleri olduğu gibi Türkçede de çok farklı ses özelliklerine sahip telaffuzlar vardır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı şive ve lehçelerde konuşmalar duyabilirsiniz. Kültürel açıdan zengin bir çeşitliliğe sahip Türkiye’de Karadeniz şivesi, Doğu şivesi, Ege şivesi ve İç Anadolu şivesi gibi farklı dilsel kalıplar bulunur.

Şivelerde ve lehçelerde kelimeler anlamlarını kaybetmeseler de tüm ses özelliklerini yitirir ve farklı bir dilsel yapıya bürünürler. Türkçe öğreniminde mutlaka şiveler ve lehçeler konusunda biraz bilgi edinmek yararlı olacaktır. Çünkü Kendinizi anlatacak kadar Türkçe bilseniz bile şive ve lehçe farkından dolayı sokaktaki bir Türk’le iletişim kurmanız zor olabilir.

Türkçenin Dijital Dünyadaki Yeri

Birçok dünya dili gibi Türkçeyi de internet ve mobil uygulamalar aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Türkçe öğrenmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gerekenler noktasında değinilmesi gereken bir konu da Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan ücretsiz Türkçe öğrenme sistemidir.

Eğlenceli içerikler, videolu anlatımlar, interaktif dersler, oyunlarla Türkçe öğrenme, okuma, yazma ve dinleme etkinlikleri gibi birçok farklı modern öğrenme tekniğiyle kısa sürede Türkçe öğretmeyi amaçlayan uygulamalar Türkçe öğrenmek isteyenler için harika bir başlangıç noktası olabiliyor.

Türkiye’de Türkçe Öğrenmek

Yeni bir dil öğrenmek için uygulanması gereken en doğru yöntem o ülkeye gitmektir. Türkçe öğrenmek için de Türkiye’yi tercih edecek olanların bilmesi gereken en önemli nokta öz Türkçe konuşulan, farklı şive, lehçe ve dilsel özelliklerin bulunmadığı şehirlerin tercih edilmesidir. Türkçe pratik yapmak için başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir gibi şive ve lehçe özellikleri çok olmayan şehirlerin tercih edilmesi en doğru karar olacaktır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. (Oncelikle Ingilizce klavye kullandigim icin harflar Turkce’deki gibi olmayacak ama yazdiklarim anlasilacaktir)
    Turkce yazildigi gibi okunan bir dildir. Yukarida verilen “uyanacagim” ornegi yanlistir. Dogru bir sekilde okunup,heceler yutulmazsa kulaga gelen ses “uyanacagim ” olmalidir. Sive,telaffuz farki gibi nedenlerle harfler ve de heceler dogru seslendirilmedigi icin yukarida bahsedilen fark olmustur.Yoksa Turkce yazildigi gibi okunan bir dildir.

      1. Karadeniz şivesi, Doğu şivesi, Ege şivesi ve İç Anadolu şivesi dedikleriniz aslında şive değildir. Bunlar ağızdır. Şiveler Azerbaycan Türkçesi, Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Uygur Türkçesi vs.dir. Yabancıların halk arasında doğru bilinen yanlışlar yerine doğrularını öğrenmesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum.

    1. Merhaba ben Türkçe öğretmeniyim. Dilerseniz online şekilde ders işleyebiliriz. İlk dersi ücretsiz, deneme olarak alabilirsiniz??
      Hello, I am a Turkish teacher. If you want i can help you as distance education. By the way the first lesson is free. I hope see you???

        1. Merhabalar Emine Hanim, ben uzun süredir almanyada yasiyorum bir eksikligim var Türkce yazmayi cok arzu etmem, insanlarla yazisa bilmek. iklokulu bitirdikten sonra yazi yazmayi nekadar arzu etdiysem da bir türlü ögrenmeye zamanim olmadi. simdi birazcik olsun buna zaman ayirip mesleginin erbabi bir insandan türkce nasil güzel yazilir, kücük büyük harflerin kullanilisi nasil olur, kelimelrin kullanilisi hülasi dogru olan yazi seklini ögrenmek istiyorum. bu yönde bana yardimci olabilirseniz size minnetdar olurum.

  2. Bir Türk olarak dilimle, ırkımla,bayrağımla gurur duyuyorum… Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatana canını feda eden tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyorum… NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu