Türkiye’de Dükkan ya da Ofis Kiralayacak Yabancıların Bilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hatırlatmak gerekirse, Türkiye’de yabancılar işletme kurabildikleri gibi, bu işlerini sürdürmek için dükkan, ofis veya depo kiralayabilirler. Ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere bir işyeri ya da ofis kiralamak isteyen yabancı kiracının potansiyel vergi numarası alması yasal bir zorunluluktur. Eğer yabancı kiracı bir gerçek kişi ise ayrıca “stopaj vergisi” yükümlülüğünü de yerine getirmesi ve bu vergiyi zamanında ödemesi gereklidir. Usül olarak konut kiralamaktan farkı bulunmasa da ofis veya işyeri kiralamanın vergi anlamında sorumlulukları farklıdır. Bu konuda bilinmesi gereken bazı detaylardan kısaca yazımızda bahsedeceğiz.
Potansiyel Vergi Numarası Nedir? Nasıl Alınır?
Günümüzde Covid-19 tedbirleri sebebiyle, normal şartlarda vergi mükellefi olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlara uygulanan standart vergi numarası başvuru süreçleri, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler için yalnızca dijital ortamda gerçekleşmektedir. Vergi numarası almak ile alakalı tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki adımları uygulayarak bir potansiyel vergi numarası başvurusu yapabilirsiniz :
- https://ivd.gib.gov.tr/ adresini ziyaret edin.
- “Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası” sekmesinde tıklayın.
- Başvuru sahibi yabancıya ait kişisel bilgilerinizi ve pasaportunuzu sisteme yükleyin. Pasaportunuzun eğer Latin harflerle düzenlenmiş bir nüshası yoksa mutlaka yeminli tercüman tarafından onaylanmış bir tercümesini de temin etmelisiniz.
- Evrakları mutlaka talep edilen formata uygun yüklemelisiniz. Dökümanlarınızın boyutu 1 MB’yi aşmamalıdır.
- Tüm gerekli bilgileri doldurduktan ve belgeleri yükledikten sonra “Başvuruyu tamamla” seçin.
Dükkan veya Ofis Kira Kontratında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Standart konut kiralama sözleşmelerinde bulunan kontrat şartları işyeri amaçlı yerleri kiralarken de geçerli olmaktadır. Buna göre, kontrata konu işyerinin açık adresi, özellikleri, kiralayan tarafların açık kimlik bilgileri ve adresleri, işyerinin durumu ve ne amaçla kullanılacağı, varsa mevcut demirbaşların durumu, sayıları ve nitelikleri ile kontratın geçerlilik sürelerinin kontratta net şekilde bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra aylık ve yıllık kira bedelleri de sözleşmede net olarak yazılmalıdır. Eğer kontrat konusunda kafanızda soru işaretleri bulunuyorsa veya kontratta yazılanları net şekilde anlayacak kadar Türkçe bilmiyorsanız, kontratınız için yasal bir danışmandan destek talep edebilirsiniz.
Eğer, Türkiye’de yabancıların dükkan ya da ofis kiralaması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.