Türkiye'de Eğitim

Türkiye’de Üniversiteler İçin Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci

Bir Türk Üniversitesine Nasıl Başvurulur?

Türk üniversitelerine başvuru süreci oldukça basittir ve genellikle uluslararası başvuru sahiplerinin bir lise diplomasına (bir lisans derecesine başvurmak için) veya bir üniversiteden dört yıllık bir dereceye (yüksek lisans derecesine başvurmak için) sahip olmaları yeterlidir. Kabul süreci hangi dereceyi seçeceğinize özgüdür, ancak, dikkate almanız gereken bazı genel koşullar vardır. Ortalama bir lisans öğrencisi için bu koşullar aşağıdakileri içerecektir:

  • Tamamlanmış bir başvuru formu
  • Akademik transkript / mezuniyet belgesi
  • İngilizce öğrenim görecekseniz İngilizce dil yeterlilik puanı
  • Kişisel beyan
  • Banka hesabında yeterli miktarda para
  • Başvuru harcı ödemesinin dekontu (Başvuru harcı genellikle 35-100 ABD Doları arasındadır)

Başvurular ve destekleyici belgeler son başvuru tarihinden önce ve genellikle 1 Ağustos tarihine kadar sunulmalıdır.

Türkiye’de Öğrenim Harcı Miktarları

 

Türkiye'de Öğrenim Harç Miktarları

 

Uluslararası öğrenciler için öğrenim ücretleri oldukça uygundur ve programa bağlı olarak değişmektedir. Devlet üniversiteleri, Türkiye’deki özel üniversitelerden çok daha ekonomiktir. Bir devlet üniversitesinde yüksek lisans derecesi almak size 300-800 ABD Doları gibi nispeten düşük bir maliyete sebep olurken, özel üniversite ücretleri ise 20.000 $ ‘a kadar değişmektedir.

Devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri, genellikle yıllık 600-1500 $ arasında değişen İngilizce öğrenim programları için daha pahalı iken, aynı müfredata sahip Türkçe programlar için 240-750 $ civarındadır.

Türkiye’de Yaşam Maliyeti

Türkiye'de Yaşam Maliyeti

 

Yaşam tarzı ve harcama alışkanlıklarına bağlı olmakla beraber, Türkiye’de bir öğrenci için yaşam maliyeti, Avrupa’daki diğer ülkelere kıyasla nispeten düşüktür. Konaklama dahil yaşam masraflarını karşılayabilmek için ayda 400 ila 500 ABD Doları bütçe gerektiği tahmin edilmektedir. Ayrıca ders kitaplarının ve idari ücretlerin masraflarını karşılamak için her sömestr için 100 ila 150 $ ‘a ihtiyacınız olacaktır.

Öğrenci Vizesi Alma Şartları

Öğrenci Vizesi Alma Şartları

 

Türkiye’de üniversite okumak için öncelikle bir Türk üniversitesindeki bir kursa kabul edilmeniz ve ardından en yakın Türk konsolosluğunda öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir. Öğrenci vizesi alabilmek için şunlara ihtiyacınız olacak:

  • Bir Türk üniversitesinden alınmış kabul mektubunuzun bir kopyası
  • Doldurulmuş bir öğrenci vizesi başvuru formu (konsolosluktan alınmış)
  • Geçerli bir pasaport (Türkiye’de kalmayı planladığınız süre sonunun ötesinde bir son kullanma tarihi olan)
  • Uyruğunuza bağlı olarak değişen bir işlem ücreti
  • Pasaport boyutunda kendinize ait fotoğraflar

Başvurunuzu yaptığınız andan itibaren vizenizi alabilmeniz yaklaşık sekiz hafta sürmektedir. Ayrıca, Türkiye’ye geldikten sonra bir ay içinde oturma iznine de başvurmalısınız. Bu başvuru en yakın polis merkezinde yapılabilir. Bir Türk üniversitesinden kabul aldığınızı ve öğrenci vizesi alma sürecinde olduğunuzu belgelerinizle kanıtlamanız gerekmektedir.

Son olarak, Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin haftada 24 saate kadar çalışmalarına izin verilmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Merhabalar, Fas vatandaşıyım. İstanbul’da yüksek lisans kazandım. Okulda part-time ya da herhangi bir şirkette çalışabilmek için illa çalışma izni almam gerekiyor mu? ” Son olarak, Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin haftada 24 saate kadar çalışmalarına izin verilmektedir. ” İlgili yazıda bu şekilde bir ibare var, çalışma izni olmadan mı 24 saate kadar çalışabilirim yani?

    1. Merhaba, Türkiye’de yabancılara part time çalışma izni düzenlemesi yoktur, eski kanuna göre yabancı öğrencilere çalışma izni için izin veriliyordu fakat yeni düzenlemede sadece yüksek lisans ve master öğrencileri iş bulmaları durumunda çalışma izni alabilirler.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    1. Hello,
      As requirements and application procedurs can vary, we recomment to directly check the study programs of universities and contact the ones with programs, which you find convenient for yourself.

      Best Regards,

  2. Merhaba
    Ban emir iranda yasiyurom
    Diplumam var engilize ve turkce biliyurom
    19 yasindayim turkueye ukomak icin galmek istiyurom ama sartlar ve cusolari bilmiyurom
    Yardiminiz icin tesekur ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu