Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Yabancılar için Mavi Plaka Araç Nedir? Nasıl Uygulanır?

Mavi plakalı araç ya da diğer bir deyişle Tax-free car olarak tanımlanan araçlar, Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar tarafından kullanılan araçları ifade etmekte kullanılmaktadır. Türkiye’de yasal olarak “Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği”‘nde belirtilen hususlara uygunluk gösteren ve yabancıların ikamet bölgelerinde kendi adlarına kayıtlı taşıtlarını, Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanan yasal kasko değeri üzerinden kullanabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Genellikle bu sistem halk arasında yabancıdan yabancıya araç olarak da bilinmektedir. Bu sistemde yabancılar kendi adlarına yasal olarak Türkiye’de bulundurdukları ve sahibi oldukları araçlarını yine Türk vatandaşı olmayan yabancılara mavi plaka almak şartıyla satabilirler. Bu konuda yasal bir engel yoktur.

Kimler Mavi Plaka Araç Kullanabilir?

Öncelikle hatırlatmak isteriz ki kural olarak Türk vatandaşları veya çifte vatandaşlıklarından biri Türk vatandaşlığı olan kişiler bu uygulamadan yararlanamamaktadır. Aşağıdaki şartlardan birini sağlayan yabancılar mavi plakalı araç sahibi olabilmektedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmayan ve Türkiye’de geçerli bir çalışma izni bulunan yabancılar.( Çalışma izni olmayan yabancılara ATA Kurumsal Danışmanlık olarak profesyonel danışmanlık desteği sağlamaktayız.)
  • Türk vatandaşlığını sahibi olmayan Türk soylu kişiler,
  • Türk vatandaşlığından kendi isteği ile çıkıp yabancı vatandaşlığa geçerek mavi kart alan gurbetçiler,
  • Türkiye’de spor kulüplerinde görev alan ve federasyona bağlı yabancı sporcular.
  • MEB ve YÖK tarafından çalışma iznine sahip yabancı akademisyenler, öğretmenler ve öğretim görevlileri.
  • Örgün eğitimde 4 yıllık bir fakülteye kayıtlı yabancı lisans,yüksek lisans ve doktora üniversite öğrencileri.
  • Yurt dışı basın yayın kurumlarının yabancı uyruklu haber ve basın mensubu personeli.
  • Yurt dışından emekli olmuş yabancılar.
  • BM ve NATO personeli

Yukarıda belirtilen kriterleri sağlayan yabancılar Türkiye’de KDV, ÖTV ve gümrük vergilerinden muaf şekilde araçlarını kullanabilmekte, kendi aralarında alım ve satım işlemleri yapabilmektedir.

Kimler Mavi Plaka Araç Satın Alamaz?

Kural olarak Türk vatandaşları mavi plakalı araç satın alamazlar veya bu araçları kullanamazlar. Aşağıdaki istisnalardan birine sahip bir vatandaş Türkiye’de mavi plakalı araç satın alamaz:

  • Vatandaşlığından biri Türk vatandaşı olan çifte vatandaşlık sahibi kişiler ve Türk vatandaşları,
  • 18 yaşından küçük yabancılar,
  • Kayıtlı olarak bir üniversitede Örgün öğretim görmeyen yabancılar,
  • Türk vatandaşları ile evli yabancılar,
  • Türkiye’de ev sahibi yabancılar,
  • Vekalet ile araç kullanmak isteyenler

Mavi Plakalı Araçlarda Teminat İstisnaları

Kural olarak Türkiye’de KDV ve ÖTV muafiyeti bulunan mavi plaka araçlarda bazı yabancılardan belirli tutarlarda teminat talep edilmektedir. Mavi plaka araçları satın almaya ve kullanmaya hakkı olan yabancıların vergilerin yaklaşık olarak toplamına tekabül eden miktarda bir teminatı, ilerleyen yıllarda araç satılırsa, gümrüğe terk edilirse, yurt dışına çıkarılırsa veya devredilirse geri iade edilecek “Teminat Güvence Bedeli” olarak yatırmaları gereklidir. Bu teminat, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Türkiye Turing Otomobil Kurumu’na yatırılmaktadır. Bunun yanı sıra mavi plakalı araçlara kullanım amacı dışında kullanılması, sahibi olunan kişi veya ailesi dışında başkası tarafından kullanılması, bir başkasına kiralanması ve teminatların eksik/hatalı yatırılması gibi durumlarda gümrük idaresi el koyabilmektedir.

Türkiye’de mavi plakalı araçlar hakkında sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Slm TC de üniversite bittikten de sonra da kalındığı süreçte yabancı uyruklu kişiler. TC de 5 senedir kaldığı halde M Plaka li araç satın alabilir mi

  2. 16 yaşında Almanya’da yaşayan oğlum mavi kartı var.,Türkiye’de ma plaka alsa , ben babası olarak kullanabilirmiyim

  3. Merhaba değerli yetkili.
    Ben Uluslararası Koruma Statusu sahibi, Göç idaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Geçici oturma izni ve çalışma izni bulunan biriyim.
    2011 de Türkiyeye giriş yaptım.
    Sorum şu ben Yurt dışından araç alabilir ve mavi plaka statüsünde aracı kullanabilirmiyim? Evet ise TC devletine ödenecek Teminat turarı ve diğer işlemlerin bedeli nedir.

    Veya Yurt dışından araç alıp konsolosluk veya noter aracılığı ile bana vekalet verilmesi süretiyle o aracı Yabancı plaka statusunde kullanabilirmiyim ?

    Teşekkürler

  4. Merhaba. daha Üniversitede hazırlik senesinde olan bir öğrenciye Ma plaka araca kaç yıl süre verirler 4yil bölüm 1yil hazirlik olmak üzere 5yil okulim var

  5. Merhabalar, iyi gunler dilerim. Ben yurt disinda yasayan bir turk vatandasiyim, buradan turkiyeye universite okumak icin giden bircok yabanci arkadasim var, kendileri otv ve kdvden muaf arac alabileceklerinisoylediler, ve benden arastirmami istediler. Benim ana sorum suki, bu arkadaslarim arabayi otv ve kdvsiz aldiktan sonra, 600/700 euro civarinda bir miktar tirafik sicil ve hizmet ve mtv icin kesin odeniyor degil mi? Ve ayrica arabayi alan kisi universite egitimi bittikten sonra, araci ulkesine getirip ulkesindeki vergilerini odedikten sonra kullanabilir veya satabilir oyle degil mi? Son olarak teminat icin kastettiginiz nedir, arabayi alirken vergisi kadar bir parayi vermek mi gerekiyor?

  6. Merhabalar, Almanyadan Türkiye arac getirmek istiyorum. Mavi plaka (MA) almak için bütün yasal şartlarina sahibim.
    Soru..
    1-Getirdiğim aracın almanyada
    Kaydını ve sigortasını iptal mi etmeliyim?
    2- aracın geri dönüşü nasıl oluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu