Uluslararası Koruma Sahiplerinin Türkiye’de İlaç Masrafları Karşılanır mı?
Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, Türkiye’de bir yabancının yasal olarak bulunması sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ön şarttır. Bu nedenle, Türkiye’ye sığınan bir yabancının uluslararası koruma sahibi veya uluslararası koruma başvuru sahibi olması ve 99 ile başlayan kimlik numarasının kendisine verilmesi gerekmektedir. Türkiye’de yasal olarak herhangi bir sağlık kuruluşunda muayene olan yabancılar sadece kendilerine doktor tarafından reçete edilmiş ve Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında belirlenmiş olan ilaçları anlaşma bulunan eczanelerden ücretsiz olarak alabilmektedirler. Bunun yanı sıra, reçete edilmiş ilaç eczane stoklarında bulunmadığı durumlarda eşdeğer ilaç uygulaması ortaya çıkabilmekte ve eğer yeni alınan ilaçta ücret farkı ortaya çıkıyorsa, bu fark yabancıdan talep edilebilmektedir.
Reçete uygulamaları genellikle devlet hastanelerinde elektronik ortamda bir barkod ile hazırlanmaktadır. Eğer reçete yabancıya yazılı olarak verilmişse bu belgeyi mutlaka eczaneden ilaç alırken yabancı yanında bulundurmalıdır. Ayrıca 99 ile başlayan yabancı kimlik belgesinin de yabancının yanında bulunması oldukça önemlidir.
Eğer, Türkiye’de uluslararası koruma sahiplerinin ilaç teminleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.