Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Trafik Cezalarına İtiraz Edebilir mi?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, yabancıların Türkiye’de yasal olarak araç kullanması ve trafiğe çıkabilmeleri için bazı prosedürleri yerine getirmeleri gerekmektedir. İlk olarak, yurt dışından alınan sürücü belgeleri ile Türkiye’ye giriş yapıldığı tarihten itibaren maksimum 2 yıl süreyle araç kullanılabilmektedir. Ayrıca bu süre, Türkiye’ye yabancının her girişinin ardından yeniden başlamaktadır. Bunun yanı sıra, 6 aydan fazla Türkiye’de ikamet eden yabancıların, noter tarafından onaylanmış sürücü belgelerinin Türkçe tercümelerini yanlarında bulundurmaları yasal bir zorunluluktur. Fakat, her halükarda 2 yılın sonunda yabancıların sürücü belgelerinin Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgeleri ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de bulunan yabancıların belirli durumlarda trafik içerisinde yaptığı çeşitli ihlaller sonucunda kendilerine trafik cezaları uygulanabilmektedir. Bu cezalar, GİB’in ivd.gib.gov.tr isimli online vergi dairesi web sitesindeki “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” ekranından yabancı araç plakası ile sorgulama yapılarak ceza bilgileri görülebilmektedir. Eğer Türkiye’de bulunan yabancılar kendilerine yazılmış trafik cezalarının haksız veya hatalı olduğunu düşünüyorlarsa, ceza tutanak belgesinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde, cezanın uygulandığı şehirde bulunan Sulh Ceza Hâkimliği’ne itiraz yapabilirler.

Türkiye’de trafik cezalarına itiraz yapılabilmesi için ilk olarak bazı belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Dava dilekçesi
2. Ruhsat fotokopisi
3. Ehliyet ve kimlik fotokopisi
4. Trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatının fotokopisi
5. Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi

Eğer, Türkiye’de yabancıların trafik cezalarına itirazları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu