Türkiye'de Yaşam

Yabancılar için Legalize Edilmiş Belge Nedir? Nerelerden Alınabilir?

Temel olarak, legalize edilmiş belge kavramı Türkiye’de ve dünya genelinde yasal otoriteler tarafından onaylanmış ve resmi geçerlilik kazanmış belgeler için kullanılmaktadır. Ülkemizde bu kavramın bir karşılığı da apostil şerhine sahip evraklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Legalize veya apostil kavramı bir belgenin gerçekliğini tasdik ederek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. Apostil belge onay sisteminde kayıtlı olan belgeniz, başka ülkelerde de kullanıma açık hale gelir ve böylelikle resmi evrak niteliği taşır. Apostil kuralları Lahey Konvansiyonuyla düzenlenmiştir ve yalnızca Lahey Konferansı’na üye ve taraf devletler arasında geçerlidir.  Belgenizin apostil tasdiki gerçekleşmesi durumunda , Lahey Konferansının tüm üye taraf devletlerinde kullanabileceğiniz bir belge haline gelmiş olur.  Yani uluslararası belge geçerliliği için apostil gereklidir.

Bir belgenin legalize edilmiş belge statüsüne sahip olabilmesi için bazı unsurlara sahip olması gerekmektedir :

  • Belgenin düzenlendiği ülkenin adı
  • İmzalayan kişinin adı ve soyadı
  • İmzalayan kişinin sıfatı ya da unvanı
  • Belgeye basılan mührün ait olduğu makam bilgisi
  • Belgenin tasdik edildiği yer
  • Tasdik edildiği tarih
  • Aspostili düzenleyen makam
  • Apostil numarası
  • Apostili düzenleyen makamın kaşesi veya mührü
  • Apostili hazırlayan yetkilinin imzası

Türkiye’de Legalize Edilmiş Belge için Nasıl Başvurulur?

Eğer Türkiye’de apostil tasdiki almak istiyorsanız kaymakamlığa başvurabilirsiniz. Bazı ülkelerde apostil tasdiki valilik makamından, adli belgeler için ise ağır ceza mahkemeleri başkanlıklarından sağlanabilir. Ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Adliye Encümeni veya Adalet Komisyonu Başkanlıkları’nda apostil işlemleri gerçekleştirilebilir. Bir belgeye apostil şerhi uygulanmadan önce yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilip daha sonra ise yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterde onaylatılması gerekmektedir. Nüfus kayıt örneğinin yurt dışındaki geçerliliğini sağlamak için yeminli tercümanlar ile nüfus kayıt örneği yeminli tercümesi yapıldıktan sonra orijinal belge ile tercüman kişinin imzası noter tarafından onaylanmalıdır. Bu aşamada noterin imzası ve mührü eklenerek nüfus kayıt belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmiş olmaktadır. Daha sonra kaymakamlık ya da valilik, imza ve mührünün gerçek olduğunu onaylamaktadır.

Legalize işlemlerinin ücretleri aşamalarına göre farklılık gösteriyor. Belgenizin tercüme edilmesi ve noter tarafından onaylanması için ücret ödemeniz gerekiyor. Örneğin evlilik cüzdanınıza apostil onayı alacaksanız çeviri işlemi için tercüme bürosuna ödeme yapmanız gerekir. Tercüme ettiğiniz evrakı noter onayına sunduğunuz da onay fiyatı 140 TL civarındadır. Lahey Anlaşmasına göre apostil geçerlilik süresi için belirli bir süre belirlenmemiştir. Belgelerin geçerlilik süresi ülkelerin kendisi tarafından belirlenir ve onay alınmış belgenin türüne göre de değişebilir. Onaylanmış apostil belgeleri bazı ülkelerde 6 ay, bazı ülkelerde süresiz olarak geçerlidir. Konsolosluğa başvuru yaptığınızda ilgili makama belgenizin geçerlilik süresi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Eğer, legalize edilmiş belgeler hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu