Oturma İzni

Türkiye’ye Giriş Yasağı Alan Yabancılar İdari Para Cezasını Ödemeden Tekrar Giriş Yapabilir mi

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, Türkiye’de yasal olarak yaşamak ve geliş amacınıza uygun şekilde izniniz olan süre boyunca ülkede kalmak sizin ve ailenizin faydasına olacaktır. Eğer Türkiye’de yasal olarak bulunacağınız süreyi aştıysanız veya geçersiz bir vize, ikamet izni vb. ile ülkede bulunuyorsanız, ve idari para cezanızı ödemeden ülkeden çıkış yaparsanız, Türkiye’de belirli sürelerde giriş yasağı almanız muhtemeldir. Türkiye’ye giriş yasağı alan yabancıların bu kararı kaldırmak için meşruhatlı vize ve idari dava yolları açık olup, bu konulardan ilgili yazımızda daha önce detaylı şekilde bahsetmiştik. Sizlere bu yazımızda yabancıların giriş yasağı sonrası idari para cezalarını ödemeden tekrar giriş yapabilmelerinin mümkün olup olmadığından kısaca bahsedeceğiz.

İki Farklı Alternatif Bulunuyor

Türkiyede yasal kalış hakkını ihlal eden yabancılar ülkeden ayrılırken idari para cezalarını ödememeleri durumunda Türkiye’ye 3 ay, 1 yıl, 2 yıl hatta 5 yıla kadar varabilen süre boyunca giriş yasağı alabilmektedirler. Türkiye’ye giriş yasağı alan yabancılar için ülkeye geri dönebilmek oldukça zorlu bir süreçtir. Bu şekilde ülkeye süreli giriş yasağı alan yabancılar haklarında koyulan giriş yasağının süresi dolmadan Türkiye’ye gelip çıkışta ödenmeyen para cezasını ödeyerek ülkeye giriş yapmaları mümkün değildir. Bu durumda olan yabancılar için Türkiye’ye tekrar giriş yapabilmenin iki farklı yolu vardır. Bu yollardan biri ülkeye giriş için koyulan giriş yasağının süresini beklemektir. Giriş yasağının süresi dolduktan sonra çıkışta ödenmeyen idari para cezasını ödemek şartıyla ülkeye tekrar giriş yapılabilir. Bir diğer alternatif yol ise Türkiye’ye giriş yasağı alan yabancının daimi ikametinin olduğu ülkedeki Türk konsolosluğundan vize almasıdır. İlgili ülkedeki Türk konsolosluğundan vize alınması durumunda çıkışta ödenmeyen idari para cezasını ödemek şartıyla ülkeye tekrar giriş yapılabilir. Bu yasal süreçlerden de rahatlıkla anlaşılabileceği gibi idari para cezasını ödemeden Türkiye’ye yasal olarak giriş mümkün olmamaktadır.

Yasal kalış hakkı ihlalinde bulunmasına rağmen, aşağıdaki şartlar çerçevesinde ülkeden çıkış yapan yabancılara Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmamaktadır.

  • 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelen ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyen yabancılar.
  • 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terk edebilmeleri için kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmak üzere sınır kapılarına gelen ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyen yabancılar.

3 aydan fazla süre aşımı yapmış ve kendi istekleri ile ülkeden ayrılmak için sınır kapılarına giderek idari para cezalarını ödeyen yabancı vatandaşlara ise 1 ay ile 5 yıl arasında Türkiye’ye Giriş Yasağı uygulanmaktadır. Verilen yasak süreleri:

  • 3 ay – 6 Arası süre aşımı yapıldığında : 1 ay giriş yasağı
  • 6 Ay – 1 Yıl arası süre aşımı yapıldığında : 3 ay giriş yasağı
  • 1 Yıl – 2 Yıl arası süre aşımı yapıldığında: 1 yıl giriş yasağı
  • 2 Yıl – 3 Arası süre aşımı yapıldığında : 2 yıl giriş yasağı
  • 3 Yıldan fazla süre aşımı yapıldığında : 5 Yıl giriş yasağı

Eğer, Türkiye’ye Giriş Yasağı alan yabancıların idari para cezalarını ödemeden Türkiye’ye giriş yapıp yapamayacakları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Nişanlım 2019 yılında Türkiyeye kaçak yollarla geldi daha sonra muşta yakalandı ve sınır dışı kararı alındı sonra Uluslararası koruma kimliğini aldı şimdi evlenmek istiyoruz ama önceden giriş çıkış yapması lazım idari para cezasınida ödemek için cikicak ülkeden de acaba tekrardan vize alıp nasıl gelebilir yada giriş çıkış hemen idari cezayı ödedikten sonra geri Türkiye’ye gelebilir mi yardımcı olursanız sevinirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu