Türkiye'de Yatırım

Yabancılar için Türkiye’de Şirket Kurulumunda Bilinmesi Gerekenler

 

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı girişimciler, öncelikle 1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu ile beraber değişen tüzel kişilik türlerinin temel niteliklerini iyi bilmelidir. Yeni Ticaret Kanunu, tüzel kişilikleri aşağıdaki biçimlerde tanımlamaktadır:

  • Limited Şirket
  • Anonim Şirket
  • Komandit Şirket
  • Kollektif Şirket
  • Kooperatif Şirket

Yukarıdakilerden faaliyetlere uyan işletme türü seçildikten sonra, tescil ve şirket kurma işlemleri fazla uzun sürmeyecektir. Yabancı yatırımcılar, şirketin ticari faaliyetlerine başlamadan önce belli bir miktar sermayeden de faydalanmalıdır; örneğin, limited şirket asgari 10.000 TL sermayeye ihtiyaç duyarken, anonim şirketin banka hesabında en az 50.000 TL teminat bulundurması gerekmektedir. Yabancılar için Türkiye’de Şirket Kurulumunda Bilinmesi Gerekenler konusunda aşağıda detayları bulabilirsiniz.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Şirket Kurabilir ?

 

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Şirket Kurabilir ?

 

Türkiye’de iş kurmak isteyen yabancı girişimcilerin faaliyete başlamadan önce birkaç adım atmaları gerekmektedir. Bu adımlar aşağıdakilerden oluşur:

  • Yukarıda bahsedilen kurmak istedikleri şirketin türünü seçmek ve Şirketler Kanunu’na göre tasdik ve noter tasdik belgesine sahip olmak;
  • Kurumsal banka hesabı açmak ve kanunun gerektirdiği sermayeyi yatırmak;
  • Mevzuatta belirtilene göre şirket yöneticilerini atamak;
  • Kuruluş belgelerini, hissedarların ve yöneticilerin bilgilerini Ticaret Sicil Memurluğuna sunmak;
  • Vergi ve KDV numaralarını edinmenin yanı sıra vergi dairesine sosyal güvenlik gerekçesiyle kayıt olmak.

Türkiye’de Şirket Açmak İçin Gerekli Belgeler

 

Türkiye’de Şirket Açmak İçin Gerekli Belgeler

 

Türkiye’de şirket açmanın en önemli adımlarından biri, şirketi Ticaret Sicil Memurluğuna kaydetmek için gereken belgelerin hazırlanmasıdır. Hazırlanması ve noter tasdiki yapılması gereken ana belge, hissedarların tüm detaylarını içeren“Şirket Sözleşmesi”dir.  Bu sözleşmede varsa ortakların isimleri, ikamet yerleri, şirketin hisse sermayesine katkıları ve hisse sayısı belirtilmelidir. Şirket Sözleşmesi’nde ayrıca şirket yöneticileri; adları, tayin edildikleri pozisyonları ve yürürlükten kaldırılma biçimleri ile görev ve yükümlülükleri hakkında bilgiler de bulunmalıdır.

Aynı belge, şirketin ticari adını, Türkiye’deki adresini ve faaliyet amacı açıklamasını açıkça belirtmelidir. Şirket Sözleşmesi’nde şirkete getirilebilecek değişikliklere ve pay sahipleri arasında herhangi bir sorun olması halinde uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin diğer hükümler de yer alabilir. Sözleşme’nin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre hazırlanması oldukça önemlidir. Yabancı bir yatırımcıysanız ve Türkiye’de bir şirket kurmak istiyorsanız, Türkiye’deki hukuk büroları bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmasında size yardımcı olabilir.

Dikkate alınması gereken önemli bir husus, bir şahıs şirketi kurulması durumunda, Ticaret Siciline basit bir başvuru formunun doldurulması yeterliğidir. Türkiye’de komandit şirketleri olarak bilinen ortaklıklar söz konusu olduğunda, ortaklık sözleşmesi kuruluşların temelinde yer almaktadır.

Yabancı Yatırımcıların Ana İlgi Alanları Nelerdir?

Yabancı Yatırımcıların Ana İlgi Alanları Nelerdir?

 

Türkiye’de şirket kurmak isteyen yabancı yatırımcılar için ana ilgi alanları üç büyük özel yatırım bölgesi ile temsil edilmektedir:

  • Serbest bölgeler
  • Organize sanayi bölgeleri
  • Teknoloji geliştirme bölgeleri

Yabancı yatırımcılara sunulan diğer teşvikler çifte vergi anlaşmaları ve Serbest Ticaret Anlaşmaları tarafından verilmektedir. Bu anlaşmalar, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Şili, Hırvatistan, Mısır, Gürcistan, İzlanda, İsrail, Ürdün, Lübnan, Lihtenştayn, Moritus, Makedonya, Karadağ, Fas, Norveç, Filistin, Sırbistan, Güney Kore, İsviçre, Suriye, Tunus gibi ülkelerle Türkiye arasında gümrük vergisine tabi olmadan ticarete izin vermektedir.

Yabancılar İçin Türkiye’de Şirket Kurma İle İlgili Diğer Sorular

  1. Türkiye’de kuracağım şirket için yerel bir adrese ihtiyacım var mıdır?
  • Evet, şirketinizin Türkiye’de kayıtlı bir adresi olması gerekiyor.
  1. Şirketin banka hesabını açmak ne kadar sürer?
  • Banka hesabı açma işleminin tamamlanması 3 hafta sürebilir.
  1. Şirketi kurmak için Türkiye’ye gelmem gerekir mi?
  • Hayır, Türkiye’ye gelmenize gerek yok. Yetki verdiğiniz danışmanlık firmaları bu işlemi sizin adınıza gerçekleştirebilir.
  1. Şirketin yerel bir yöneticiye ihtiyacı var mı?
  • Eğer şirket sahibi çalışma izni almayacak ise zorunludur. Fakat, şirket sahibinin Türkiye’de yasal bir çalışma izni bulunuyorsa zorunlu değildir.
  1. Türkiye’de kurumlar vergisi nedir?
  • Türkiye’de şirketler % 20 oranında kurumlar vergisine tabidir.
  1. Türkiye’de bir şirket kurmanın maliyeti nedir?
  • Türkiye’de bir şirket kurmak yüksek maliyetli değildir, ancak şirket sahibi, şirket kurarken istenen harç ücretlerini, noter ücretlerini ve (eğer atanmışsa) işlemi yürüten Türk danışmanlık firmasının hizmet ücretini dikkate almalıdır.
  1. Türkiye’de şirket kurmak ne kadar sürer?
  • Türkiye’de bir şirket kurmak yaklaşık 3 gün sürüyor.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Merhabalar, Yabancı bir arkadaşım var 5 yıldan fazladır Türkiye ikamet ediyor kendisi ile şirket kurup inşaat yapıp satmak istiyoruz. Benim kendimce beli bir sermayem var türkiyede. arkadaşımın sermeyesi yurt dışında onun sermayesini nasıl Türkiye getirebiliriz nasıl bir yol izleyebiliriz bilgilendirirseniz sevinirim

  2. Merhabalar,
    Bir sorum olacaktı. Diş hekimi olan Türk vatandaşı ortağımla diş kliniği açmak istiyoruz. Ortağım diş kliniği açmadan önce şirket kurup daha sonra mı yatırımcı olarak başvuru yapacağım? Yani asıl sorum diş kliniği, şirket yerine geçebilir mi?
    Teşekkürler

    1. Merhaba, kuracağınız şirketin ödenmiş sermayesi en 200 bin TL ve üzeri olmalı ayrıca yabancının şirket müdürü olmaması gerekmektedir. Bu şekilde şirket ortağı olarak çalışma izni alınması mümkündür.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    1. Merhaba, çalışma izni firma açıldıktan sonra yabancı alabilir, bu firmanın ödenmiş sermayesinin 200 Bin TL ve üzeri olması ve 5 SGK lı Türk personelinin olması durumunda çalışma izni alınabilmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  3. merhabalar
    yabancı bir kişi olarak türkiye’de cafe açmayı düşünüyorum. acaba limited bir şirket kurarsam, 5 Türk vatandaşlığına sahip olan kişileri işe almalı mıyım yoksa daha az da işe alabilirmişim? ve en az sermayem ne kadar olması lazım?
    yardımınız için öncesinden çok teşekkür ederim

    1. Merhaba, Türkiye’de cafe açacağınız zaman belediyeden Ruhsat almanız gerekmektedir, cafe sahibinin yabancı olması durumunda ise belediye yabancının çalışma iznini istemektedir. Bu durumda sizin her halükarda ve şartta çalışma izni şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Ödenmiş sermayesi 200 Bin TL olan bir şirket açmalı ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırmak zorundasınız.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu