Yabancılar Türkiye’de Araba Alabilir mi ?
Evet, yabancıların Türkiye’de araba satın alabilmeleri mümkündür. Üstelik yabancılar bazı vergi avantajlarına da sahiptirler. Bir yabancı olarak Türkiye’de yeni bir araba satın alırken gerekli olan evraklar ve yürütülen süreçler ile vergisiz araçlarla ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Konuyla alakalı hizmetimiz bulunmamaktadır, sorularınızı aşağıda ki yorumlar bölümünden sorabilirsiniz, editörlerimiz bildikleri kadarı ile cevaplamaya çalışacaklar.
Bilindiği üzere son yıllarda Türkiye otomobil pazarı gittikçe büyüyor. Bayilerden, otomobil pazarlarından ve otomobil fuarlarından çok çeşitli markaların yeni model araçlarını satın almak mümkün olabiliyor. Bunun yanı sır a2. el piyasasındaki kullanılmış otomobillere internet üzerinden ve gazete ilanlarıyla ulaşılabiliyor.
Türkiye’deki bir yabancının araba satın almak için öncelikle geçerli bir oturma iznine sahip olması gerekiyor.
Yeni Bir Araba Satın Almak
Yeni bir araba satın alırken yabancıların ihtiyaç duydukları araç tescil prosedür ve belgeleri Türk vatandaşları ile aynıdır. Ancak yabancı uyruklu kişiler üzerine kayıtlı bir araca MA / MZ grubundan bir plaka verilmektedir.
Yeni araç satan bayiler genellikle tescil evraklarını alıcının adına yönetmektedir. Yeni bir arabanın satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde Trafik Tescil Bürolarına kaydedilmesi gerekmektedir. Yeni araç kaydı için gerekli belgeler şunları içerir:
- Noter Satış Senedi
- Satış Faturası
- Karayolu Uygunluk Belgesi
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Ödendi Makbuzu
- Zorunlu Trafik Sigortası
Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi
Yeni araçların yakıt ekonomisi ve CO2 emisyonları ile ilgili düzenlemeler mevcuttur. Resmi veya özel CO2 verilerinin satışı veya kiralanması için tüm yeni binek araçlarda gösterilmesi gerekir; ayrıca bir otomobilin gram / kilometrelik CO2 emisyon değerleri kayıt defterinde belgelenmelidir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) bir otomobilin emisyonlarına göre derecelendirilmesi için yeniden düzenlenmesi beklenmektedir (şu anda araç vergilendirmesi aracın yaşına ve motor silindir kapasitesine göre hesaplanmaktadır). Bu oranlar henüz tanımlanmamıştır, ancak Avrupa Birliği standartlarına uygundur.
Otomobiller, motor silindir kapasitelerine ve yaşlarına göre farklı vergi kategorilerinde sınıflandırılır ve fiyatlara ÖTV ve KDV dâhildir. Aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisini öğrenebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi https://ivd.gib.gov.tr ziyaret edebilirsiniz.
Yabancılar İçin Vergisiz Araç Avantajı
Türkiye’de geçerli çalışma izniyle yasal olarak tescil edilmiş bir yabancı, Türkiye’deki bir bayiden yeni bir araba satın alırken, başka bir yabancıdan kullanılmış bir vergisiz araba satın alırken veya kendi ülkesindeki arabasını Türkiye’ye ithal ederken vergiden muaf olma avantajına sahip olabilir.
Söz konusu araç vergisi istisnası, bir yabancının Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) veya Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden yetkili bir satıcıdan yeni bir araba satın alma hakkına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu hak, otomobil Türkiye’de bir yabancı tarafından diğerine satıldığında diğer yabancı için de geçerli olmaktadır.
Not: Vergisiz araçlar bu vergilerden muaf olsa da, yıllık yol vergisi (bandrol vergisi) ödenmelidir.
Bu vergiden muafiyet avantajı, çalışma izni sahibi yabancı kişi başına sadece bir araba için geçerlidir (eş için araba satın alabilecek diplomatik ve NATO personelleri hariç). Arabayı yalnızca ilgili aile üyeleri kullanabilir; Türk vatandaşları ise vergiden muaf araç satın alamaz ve onları süremez.
Vergisiz (Mavi Plaka) Araba Satın Almak
Genellikle “mavi plaka” araba olarak da bilinen vergisiz araç, Türkiye’de yerleşik bir yabancıya ait olduğunu belirten “MA / MZ” araç kayıt plakasını taşımaktadır. Araç tescili “mavi lisansta” belirtilmiştir ve sahibinin çalışma izni süresi boyunca geçerliliğe sahiptir. İlgili süre sonunda eğer kayıt yenilenmezse, gümrük vergisi oranı katlarında para cezası uygulanmaktadır.
Vergisiz araba satın alma hakkı olanlar:
- Emekli yabancılar
- Türkiye’de çalışma iznine sahip yabancılar
- Yabancı okutmanlar ve öğrenciler (dil kursu öğrencileri hariç)
- NATO için çalışan yabancı personeller ve AB için çalışan uzmanlar
- Türkiye’de yerleşik (fakat oturma izni olmayan) yabancı basın çalışanları
- Dışişleri Bakanlığı kimlik kartı sahipleri
Vergisiz araç satın alırken gerekli belgeler:
- İkamet / çalışma izinlerine ile birlikte pasaport
- Noter belgesi
- Araca ait tüm belgeler
- Vergi makbuzları
Kullanılmış bir ikinci el otomobilin bir yabancıdan diğerine satışı ise genellikle satıcının konsolosluğunda gerçekleşmektedir. Ayrıca, bu işlemleri gerçekleştirmede destek sunan uzmanlaşmış şirketler de mevcuttur.
ATA Kurumsal Danışmanlık olarak https://www.taxfreecar.net/ ile iletişime geçmenizi öneririz.
Peki türkiyede evi olan ama çalışmayan bir kişi araba alabilir mi ? Vergili yada vergisiz önemli değil
Merhaba eşim yabancı yılda 3 araç satma sınırı onlara varmı? Şimdiden teşekkürler
Tesekkur ederiz
Yabancılar Türkiye’de sıfır araba aldıklarında Turing teminat ödeniyor mu?
Eşim yabancı uyruklu. Aile oturumu var. Araç almak için aile oturumu uygun mu? Yoksa çalışma izni ya da öğrenci oturumu mu gerekiyor?
Oturma izni ile ala biliyor benimde eşim yabancı
İyi günler eşim yabancı uyruklu 7 ay önce evlendik kendisini yurt dışında araç getirmek istedi fakat 181 kuralı nedeniyle getiremedi. Kendisi yüksek öğrenim e başlayacak doktora ya aracını getirebilirmi 181 gün kuralı doktora öğrenci yabacı uyruklu bireyi kapsıyor mu cevap yazarsanız çok sevinirim iyi günler..
Merhaba ben hem turk hem italyan vatandasiyim ama turk vatandasligindan cikip italyan vatandasligina gececegim ve yabancidan yabanciya satilan araclardan almayi dusunuorum ayrica mavi kart cikartiracagim turkiyede ikamet ediyorum ben arac alabilirmiyim
Merhaba Özbekistan li eşim var yeni evlendim kendi ülkesinden yada Gürcistan’dan araba alıp getirsek Türkiye’de kullanabilirmi
Eşim yabancı uyruklu fakat son 1 yılık 181 günü yurt dışında değil. Aile ikameti öncesi yabancı öğrenci olarak kalıyordu. Tekrar yabacı öğrenci olarak doktora ya başlarsa kendi ülkesinden Türkiye ye araç getirebilir mi