Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Pasaportlarını Nasıl Yenileyebilir?

Türkiye’de bulunan yabancılar ülke sınırları içerisindeyken pasaportlarının geçerlilik tarihi doluyorsa vakit kaybetmeden ilgili mercilere başvurarak pasaportlarını yenilemeleri gerekmektedir. Ancak vatandaşları oldukları kendi ülkelerinden aldıkları pasaportlarını Türk vatandaşları gibi Nüfus Müdürlüklerine başvurarak yenileyememektedirler. Yabancılar Türkiye’de bulundukları süre içinde pasaportlarını yenileyebilmek için vatandaşları oldukları ülkenin Türkiye’de bulunan büyükelçilik ya da konsolosluklarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Pasaport yenileme işlemleri için gereken bilgi ve belgeler ile uyulması gereken koşullar her ülke için farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple yazının devamında verilmiş olan bilgiler sadece bir ön bilgi verme niyetinde olup, Türkiye’de pasaportlarını yenilemek isteyen yabancıların başvuru için gereken tüm bilgileri ülkelerinin büyükelçilik ve konsolosluklarına başvurarak edinmeleri tavsiye edilmektedir.

Pasaport Yenilemek İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

 

Pasaport Yenilemek İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

 

Türkiye’de pasaportunu yenilemek isteyen yabancılar belirlenmiş olan bazı kriterlerin tamamını yerine getirmeleri halinde posta ile başvuru yapabilmektedir. Bu kriterleri sıralamak istersek; son olarak almış oldukları pasaportları hasar görmemiş ve başvuru sırasında ibraz edilebilir olmalıdır, 16 yaşından sonra alınmış olmalıdır, son 15 sene içinde alınmış olmalıdır ve şu an kullanmakta olan isim ile verilmiş olmalı veya isim değişikliğinin yasal olarak kanıtlanması gerekmektedir. Eğer sayılan kriterlerden bir tanesi dahi yerine getirilemiyorsa, ilgili konsolosluğa şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Pasaport Yenilemek İçin Nasıl Başvuru Yapılmalıdır?

Yukarıdaki pasaport yenilemek için başvuru şartları başlığında belirtildiği gibi ilgili kriterleri sağlayan yabancılar pasaport yenileme başvurularını yapmak için posta ile evrak gönderimi yöntemini tercih edebilmektedirler. Bunun için pasaport başvurularını posta ile Ankara veya İstanbul’da yer alan başkonsolosluklara veya büyükelçiliklere gönderebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise, başvuru gönderen yabancıların bulundukları illere göre hangi konsolosluk ya da büyükelçiliğe başvuru yapmaları gerektiğinin değişmekte olduğudur. Bunu öğrenmek için yabancıların vatandaşı oldukları ülkenin büyükelçilik veya başkonsolosluklarının internet sitelerinden bilgi almaları mümkündür.

Başvurularını büyükelçilik veya konsolosluklara şahsen yapmak isteyen yabancıların ise öncelikle ilgili kurumdan randevu almaları gerekmektedir. Randevular, ilgili kurumların internet sitelerinde yer alan çevrimiçi randevu alma sistemi üzerinden veya e-posta ile alınmaktadır.

Yabancıların Pasaport Yenileme İşlemi Aşamaları Nelerdir?

 

Yabancıların Pasaport Yenileme İşlemi Aşamaları Nelerdir?

 

Yabancıların pasaport yenileme işlemleri temel olarak iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olarak başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve istenen belgelerin beraberinde sunulması istenmektedir. Ardından gelen aşama ise önceden belirlenmiş olan başvuru ücretinin yatırılmasıdır.

Birinci Aşama: Başvuru Formunun Doldurulması ve Evrakların Tamamlanması

Pasaport başvuru formunu doldurmak için öncelikle ilgili ülke büyükelçiliği internet sitesine girilmelidir. Yeni pasaport için başvuru formu elektronik ortamda doldurulmalıdır. Başvuru formunun doldurulmasının ardından sistemde yer alan yazdır düğmesine basarak formun çıktısı alınmalıdır. Tüm bilgilerin doğru olarak girilmiş olduğu kontrol edildikten sonra imzalanmalıdır.

Ayrıca, yabancının vatandaşı olduğu ülke tarafından verilen son olarak alınmış pasaport ve fotokopisinin başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir. Bu pasaport iptal edildikten sonra yenisi ile birlikte geri gönderilmektedir.

Başvuru evrakları içine bir adet pasaport fotoğrafı eklenmesi de gerekmektedir. Başvuruda bir gecikme olmasını önlemek için 5×5 cm boyutlarında beyaz fonda ve son 6 ayda çekilmiş bir pasaport fotoğrafı kullanılması gerekmektedir. Büyükelçilik ya da konsolosluk kriterlere uymayan fotoğrafları kabul etmemektedir.Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, başvuru için verilen fotoğrafların gözlüksüz olması gerekmektedir. Gözlüklü fotoğraflar sadece tıbben zorunlu kılınan nadir derecede şartlar altında kabul edilmektedir.

Son olarak eğer böyle bir durum yaşandıysa isim değişiklik belgesinin de sunulması istenmektedir. Son pasaport alındıktan bu yana isim değişikliği yaşandıysa, isim değişikliğini gösteren evlilik cüzdanı ya da mahkeme kaydı gibi bir belgenin gösterilmesi gerekmektedir.

İkinci Aşama: Başvuru Ücretinin Ödenmesi

İlgili ülke büyükelçilik ya da konsolosluk tarafından belirlenen pasaport yenileme ücreti ve pasaport belge ücretinin belirtilen ödeme yöntemi ile ödenmesi gerekmektedir. Bunun için posta ile yapılan başvurularda döviz çeki alınması gerekmektedir.

Yeni Pasaportun Teslim Alınması Ne Kadar Sürmektedir?

Yabancıların pasaport yenileme işlemleri 2 ya da 3 hafta kadar sürmektedir. Pasaport belgesi işlemleri ise 1 ay kadar zaman alabilmektedir. Yenilenen tüm pasaportlar kargo şirketi kullanılarak sahiplerine gönderimi sağlanmaktadır. Ayrıca, kargo şirketleri teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

79 Yorum

  1. Merhaba. Ukraynadan Türkiyeye pasaportsuz bir şekilde giriş yapan biri (daha önce pasaport çıkarmadı) Türkiyede konsolosluğundan veya başka bir yerden pasaport edinebilir mi?

      1. Merhabalar benim iki cocugum var alman vatandasınama suan turkıyede yasıyırlar annelerinden ayrıldım anneleri almanyada yasıyor velayetlerini ben aldım ve oasaportlarını yenilemek istıyorım nasıl yol izlemem lazım

  2. Merhaba, ben Kazakistan vatandaşıyım, pasaport sürenin bitmesine 1 ay kaldı, kısa dönem oturma iznini de uzatmam için pasaport gerek. Kazakistana gitmeden süresini yenileye bilir miyim. 1 senedir Türkiyedeyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu