Yabancıların Türkiye’de Tercih Ettiği Meslekler Hangileridir ?
Türkiye’de yaşayan ya da çalışmak için Türkiye’ye gelen yabancılar, özellikle uluslararası şirketlerin bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde olmak üzere farklı sektörlerdeki çeşitli meslek gruplarını tercih ediyorlar.
Yurt Dışından Gelip Türkiye’de Çalışmak
Türkiye’de iş bulmak isteyen yabancıların mevcut pozisyonlar hakkında iyi bir bilgi sahibi olması gerekiyor. Ayrıca, iş aramaya başlamadan önce yeterli bilgi ve becerilere sahip olunması önerilmektedir. Teknolojik ilerlemelerle birlikte bilgiye ulaşarak becerilerini sürekli olarak güncelleyen ve bazı alanlarda gerekli eğitimleri alan yabancılar, Türkiye’de iş bulmakta zorlanmıyor. Yabancıların tercih ettikleri bazı meslek grupları ise diğerlerinden daha popüler olarak öne çıkıyor.
Müşteri Hizmetleri Sorumluluğu
Akıcı bir İngilizceye sahip yabancılar Türkiye’de daha çok müşteri hizmetleri alanında istihdam ediliyorlar.Bunun başlıca nedeni, Türkiye’deki uluslararası işletme sayısındaki artıştır. Bu işletmelerin, özellikle uluslararası müşterilerle kendi dillerinde konuşabilen, iyi ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilecek müşteri hizmetlerine ihtiyacı vardır. Bu alandaki en geniş istihdam olanağı çok sayıdaki turizm acentelerinde görülmektedir. Yabancıların müşteri hizmetleri işindeki ana görevleri, müşterilerle telefon görüşmeleri yapmak ve toplantılara katılmaktır.
Yabancı Dil Öğretmenliği
Yabancı dil öğretmeni olarak Türkiye’de geçimini sağlayan çok sayıda yabancı bulunmaktadır. Türkiye’deki yerli halkın büyük çoğunluğunun öğrenmek isteyebileceği dillere hâkim olan birçok yabancı Türkiye’de bu mesleği yaparak iyi bir yaşam sürüyor. Önceleri özel dersler vererek sektöre giren yabancı dil öğretmenleri daha sonra dil okullarında veya özel kolejlerde çalışmayı tercih ediyorlar. Bu meslekte başarılı olmak isteyen yabancılardan öğrencilerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri için Türkçe dil bilgisine de sahip olmaları bekleniyor. Türkiye’de öğretilen başlıca yabancı diller Fransızca, Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça olarak dikkat çekiyor.
Bebek Bakıcılığı
Bebeklerle iyi iletişim kurabilen yabancılar bebek bakıcılığı mesleğine de rağbet gösteriyorlar. Türkiye’deki yüksek gelirli ailelerin çoğu, çocuklarını yetiştirmelerine yardımcı olmak için dadı kiralıyor. Özellikle bazıları çocuklarını İngilizce veya Almanca gibi ikinci bir dille yetiştirebilen dadıları tercih ediyor. Bu nedenle, özellikle çocuklarla iyi iletişim becerilerine sahip olan yabancılar bu meslekte istihdam ediliyor. Aylık kazancının oldukça iyi olmasının yanında konaklama ve yemek imkânları sunuluyor.
Editörlük ve Çevirmenlik
Ana dili İngilizce veya diğer geçerli yabancı dillerden biri olan ve iyi gramer bilgisine sahip olan yabancılar editörlük ve çevirmenlik mesleklerinde de çalışmaktadır. Türkiye’de özellikle aslından ilk defa çevrilmiş eserler için prova okuyucularına ihtiyaç duyan çok sayıda yayıncı bulunmaktadır. Yabancılar bu doğrultuda gazete ve medya evleri gibi yayın şirketlerinde editörlük yapmayı tercih etmektedir. Doğru yeteneklere ve disipline sahip olanları birkaç yıl içinde tanınmış ve saygın bir editör konumuna ulaşıyor. Çevirmenlikte kalıcı bir iş istemeyenler ise, freelance olarak proje bazlı çeviri işleri alıyor.
İthalat-İhracat Satış Uzmanlığı
İyi satış becerilerine sahip olan yabancılar, çoğunlukla bu alanda iş buluyor. Türkiye’de ithalat-ihracat uzmanı almaya hazır çok sayıda denizcilik ve tekstil sektörü bulunmaktadır. Anadili İngilizce olan yabancılar bu sektörlerde en yüksek talebe sahiptir. İthalat-ihracat uzmanı olarak ana görev, şirketin uluslararası faaliyetlerini yönetmektir. Bu alanda başarılı olabilmek için iyi derecede sunum ve iletişim becerilerine ihtiyaç duyuluyor. İyi bir üniversiteden iyi bir dereceye sahip olan yabancılar için bu sektörde iş bulmak oldukça kolay oluyor.
Yabancılar için Kanunen Yasak Meslekler Hangileri ?
Genel olarak yabancılar Türkiye’de çalışma izni almakla yükümlüdürler. Bu doğrultuda birçok meslek grubunda çalışabilirlerken bazı mesleklerin yabancılar tarafından icra edilmesi yasaklanmıştır ve sadece Türk vatandaşlarına hak tanınmıştır. Bu yasak ilgili mesleklerin özel kanunlarında düzenlenmiştir.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre; münhasıran diğer kanunlarda Türk vatandaşlarına mahsus mesleklere yabacılar tarafından yapılan başvurular reddedilir. Aşağıdaki meslekler yabancılar tarafından yapılamaz:
- Diş hekimliği (diş hekimi, diş cerrahisi)
- Hemşirelik (ebe, hemşire)
- Eczacı
- Veteriner
- Özel sağlık kurumlarında genel müdür
- Avukat (Hâkim, Cumhuriyet Savcısı)
- Noter
- Güvenlik personeli
- Balık, deniz kulağı, midye, sünger, inci, mercan ihracatı
- Kara sularında dalış, kılavuz kaptanlık, kaptanlık ve gemilerde mühendis veya denizci
- Gümrük komisyonculuğu
- Turist rehberliği
Yabancılara yasaklanmış meslekler için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.atakurumsal.com/yabancilar-icin-yasak-meslekler/
Yabancıların Türkiye’de İş Bulması
Öncelikle belirtmek gerekirse Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur. Yabancılar iş bulduktan sonra çalışma izni başvurularını iş vereni yapabilmektedir.
İş bulmak için en iyi platformlar
• LinkedIn
• Kariyer.net
• Indeed
• Craigslist