Türkiye'de Yatırım

Türkiye’de Yatırım Yapmak İçin 10 Neden

Türkiye'ye Yatırım Yapmak için 10 Neden

 

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine ve yüksek genç nüfus oranına sahip olmasının yanında Türkiye, stratejik konumu ve daha birçok avantajıyla birlikte yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu yazımızda, Türkiye’de yatırım yapmak için 10 neden konusunu birlikte inceleyeceğiz.

İstikrarlı Büyüyen Ekonomi

İstikrarlı Büyüyen Ekonomi

 

Türkiye, 2002’de 231 milyar ABD doları olan Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) miktarını 2018’de 784 milyar ABD dolarına yükselterek üç katından fazla artırmayı başarmıştır. 2002-2018 yılları arasında yıllık ortalama reel GSYH büyüme oranı ise yüzde 5,5 dolaylarında seyrederek istikrarlı ekonomik büyüme sürdürülmeye devam edilmiştir.Dünyanın 13. en büyük ekonomisi ve AB ile karşılaştırıldığında ise 5. en büyük ekonomisi konumunda yer almaktadır. Doğrudan yabancı yatırımlar (FDI) yoluyla son 16 yılda Türk ekonomisi 209 milyar ABD doları giriş sağlamıştır. 2002-2018 yılları arasında yüzde 366 artışla yapılan 168 milyar ABD doları ihracat ile dinamik ve olgun bir görünüm kazanmıştır.

Yüksek Genç Nüfus Oranı

 

Yüksek Genç Nüfus Oranı

 

82 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yarısı 32 yaşın altındaki genç, dinamik, iyi eğitimli ve yüksek kültürlü nüfustan oluşmaktadır. Bu oran, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin en büyük genç nüfusu sahip ülke olduğunu göstermektedir.

Nitelikli ve Rekabetçi İş Gücü

 

Nitelikli ve Rekabetçi İş Gücü

 

Türkiye’de her yıl 183 üniversiteden 800.000’den fazla lisans öğrencisi mezun olmaktadır. 32,3 milyondan fazla genç, iyi eğitimli ve motive profesyonellere sahip olan Türkiye’de iş gücü verimliliği gün geçtikçe daha da artmaktadır.

Reformist Yatırım İklimi

 

Reformist Yatırım İklimi

 

Türkiye, özellikle son 20 yılda doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki kısıtlamaları ortadan kaldırması ve yabancı yatırımcılar için daha liberal bir yatırım ortamı hazırlaması bakımından OECD ülkeleri arasındaki en büyük 2. reformcu ülke olarak göze çarpmaktadır. 6,5 gün gibi kısa bir sürede Türkiye’de şirket kurmak mümkündür. Türkiye yatırımcılara rekabet gücü yüksek yatırım koşulları sunarken tüm yatırımcılara eşit muamele ilkesini gözetmektedir. Güçlü sanayisi ve hizmet sektörü ile Türkiye, 2018 itibarıyla yaklaşık 65.500 uluslararası sermayeli şirkete ev sahipliği yapmaktadır.

Gelişmiş Altyapı Olanakları

 

Gelişmiş Altyapı Olanakları

 

Türkiye özellikle son yıllarda artan yatırımlarla birlikte ulaşım, telekomünikasyon ve enerji alanlarında yeni ve gelişmiş teknolojik altyapısını oluştururken, oldukça iyi gelişmiş ve düşük maliyetli deniz ulaşım tesislerinin yanında, Orta ve Doğu Avrupa’ya demiryolu taşımacılığı ve AB ülkelerinin çoğuna iyi yapılandırılmış kara ulaşım yolları ile doğrudan dağıtım mekanizması gibi bir takım avantajlara sahiptir.

Jeopolitik Konum

 

Jeopolitik Konum

 

Türkiye, hem Doğu-Batı hem de Kuzey-Güney eksenleri arasında doğal bir köprü oluştururken büyük pazarlara verimli ve uygun maliyetli giriş fırsatı sunmaktadır. Avrupa, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki yaklaşık 1,7 milyar müşteriye erişim sağlamak mümkündür. Bu toplam 27 trilyon dolar GSYİH değerindeki birden fazla pazara erişim anlamına gelmektedir.

Avrupa’nın Enerji Koridoru ve Terminali

 

Avrupa’nın Enerji Koridoru ve Terminali

 

Türkiye, Avrupa’da Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan önemli bir enerji terminali ve koridoru konumunda yer almaktadır. Dünyanın kanıtlanmış birincil enerji rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına yakın bir konumda yer alırken, bölgedeki en büyük enerji tüketicisi olan Avrupa, Türkiye’nin hemen batısında yer almakta ve böylece ülkeyi enerji geçişinde bir bağlantı noktası ve bir enerji terminali haline getirmektedir.

Düşük Vergiler ve Teşvikler

 

Düşük Vergiler ve Teşvikler

 

Teknoloji Bölgeleri, Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgelerde yatırım yapmak isteyen yabancılar için gelir vergisi muafiyetleri, sosyal güvenlik payı hibesi ve arazi tahsisi dâhil olmak üzere vergi avantajları ve teşvikler sağlanmaktadır. Bunun yanında, AR-GE ve İnovasyon Destek Kanunu çıkarılmış stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar için ek teşvik imkânları yaratılmaktadır.

AB ile Gümrük Birliği

 

AB ile Gümrük Birliği

 

1996’dan beri AB ile Gümrük Birliği ve 22 ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yapılmış, yeni ikili ticaret anlaşmaları imzalanmaya devam edilmektedir.

Büyük İç Pazar

 

Büyük İç Pazar

 

Türkiye, genç ve artan nüfusuyla büyük bir iç pazara sahiptir.2002’de 100 bin olan internet abonesi sayısı 2018’de 72 milyona, 23 milyon olan cep telefonu abonesi 2018’de 80,6 milyona, 16 milyon olan kredi kartı kullanıcısı 2018’de 66,3 milyona, 33 milyon olan havayolu yolcusu 2018’de 211 milyona, 13 milyon olan uluslararası turist sayısı 2018’e 45,6 milyona ulaşmıştır. İç pazarın büyüklüğünü de Türkiye’de Yatırım Yapmak için 10 Neden arasında gösterebiliriz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Iyi gunler,

    Fransa da yasiyorum ve universite tez i hazirlamam gerekiyo. Tez in konusu fransada ki sirketlerin turkiyeye yatirimlari olacak ve daha cok tekstil veya lojistik sektoru uzerine.

    Turkiye sirket kurulmasi, vergi seviyesi veya isci alimi konusundan hic bi bilgim yok. Acaba sizden bi yetkili ile bi iletisime gecme sansim varmi ?

    Donusunuz icin tesekkurler.
    Ramazan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu