Diş Protezi Nedir? Türkiye’de Protez Nasıl Yaptırılır?
Diş hekimleri ve dişle ilgili sağlık sorunları pek çok kişinin korkulu rüyasıdır. Yüz ve çene bölgesinde yer alan yoğun sinir ağı nedeniyle diş ağrıları, vücuttaki en şiddetli ağrılara ev sahipliği yapabilir. Geçmiş zamanlarda dişle ilgili tedavi yöntemleri sınırlıyken günümüz teknolojileri ile hastalara ağrısız ve sağlıklı pek çok tedavi yöntemi sunulmaktadır. Diş protezleri bu yöntemlerden biridir. Bu yazımızda sizler için “Protez nedir?”, “Nasıl uygulanır?”, “Türkiye’de protez nasıl yaptırılır?” gibi soruları cevaplamaya çalıştır.
Diş Protezi Nedir?
Diş protezi, ağız içerisinde herhangi bir sebepten ötürü eksik diş veya doku bulunması durumunda uygulanan bir yöntemdir. Hastanın ağzındaki eksik diş sayısına, dişlerin konuma göre farklı protez modelleri yer almaktadır. Tam ve kısmi protezlerin yanı sıra son yıllarda sıklıkla tercih edilen dentalimplantlar da bulunmaktadır. Son yıllarda kullanılan protezlerde çoğunlukla protezin sabitliği ve estetik kaygılar ön planda tutulmaktadır.
Diş Protezleri Çıkarılabilir mi?
Bu sorunun iki farklı cevabı bulunmaktadır. Bazı diş protezleri çıkarılabilir formdadır. Özellikte geçmişte farklı avantajları nedeniyle çıkarılabilir protezler çok sık tercih edilmekteydi. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte çıkarılabilir protezler yerlerini implantlara bırakmaya başladı.
Diş Protezi Türleri Nelerdir?
Diş protezleri 3 kategoride incelenebilir. Hareketli, yarı hareketli ve sabit olarak tanımlan
Diş protezi genelde üç şekilde uygulanır. Bunlar hareketli, yarı hareketli, sabit protezlerdir. Hareketli protezlerde kendi içlerinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlardan biri geleneksel protezlerdir. Pek çoğumuzun aile büyüklerinde, anneanne, dedelerinde gördüğü takma dişler aslında geleneksel protezlerdir. Bu protezler için kişinin ağız ölçüsü alınır ve o ağız ölçüsüne göre özel bir protez oluşturulur. Bir başka protez türü de geçici protezlerdir. Bu protezler hastanın ağız ölçüsü alındıktan sonra gerçek protez yapılana kadar kullanılır. Bir çeşit ara geçiş protezi olarak düşünülebilir. Kısmi protezler ise ağız içerisinde sağlıklı ve tam dişler bulunması durumunda uygulanır. Bu protezler metal bir çerçeve üzerine oturur ve eksik dişlerin bulunduğu bölgelerde kullanılır. Metal tabanı sayesinde çene yapısında bozulma ve diğer diş köklerinde kayma olmasının önüne geçer.
Yarı hareketli protezler ise implant destekli olan ancak sabit olmayan protezlerdir.
Son olarak sabit protezler bulunmaktadır. Bu protezler sağlıklı kök veya implant üzerine uygulanır.
Implant işlemi hakkında bilgi sahibi olmak ve sabit protezlerin implant işleminde nasıl uygulandığını öğrenmek için tıklayın. Implant Nedir? Türkiye’de Implant Nasıl Yaptırılır?
Diş Protezi Nasıl Uygulanır?
Diş protezinin uygulanabilmesi için öncelikle ağız ve çene yapısıyla ilgili bazı kontrollerin yapılması gerekmektedir. Ağız yapısının uygun bulunması durumunda doktorlar özel bir malzeme ile ( balmumu vb.) kişiye protez yapılacak bölgenin ölçüsünü almaktadır. Bu noktada ölçü alım işleminin oldukça önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir. Ölçüde yaşanacak küçük hatalar hastanın ağzının proteze oturmamasına neden olabilir. Alınan ölçü diş laboratuvarına iletildikten sonra kişiye özel protez hazırlanmaktadır. Türkiye’de bulunan diş laboratuvarları işçilik kalitesi ve uygun fiyatları ile ön plana çıkmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde bulunan diş kliniği, laboratuvar işlemleri için Türkiye’yi tercih etmektedir.
Ölçüye uygun olarak hazırlanan protezler, daha sonra diş hekimi tarafından hastanın ağzına yerleştirilmektedir.
Diş Protezi Nasıl Gözükür?
Geçmişte estetik anlamda ağız içi ile pek de uyumlu olmayan protezler günümüzde oldukça estetik görünüme sahiptirler. Diş protezleri, hastanın kemik diş rengine uyumlu olacak renklerde üretilmektedir. Özellikle son yıllarda uygulanan implantlar da gerçek diş ile implantları ayırmak mümkün olmamaktadır.
Diş Protezinin Avantajları Nelerdir?
Ağız içerisinde eksik diş bulunması zamanla çene kemiğinde bozulmalara, komşu diş köklerinde zayıflama ve eğrilmelere sebebiyet verebilir. Diş protezleri sayesinde diş eksiklikleri giderilen bu olumsuzlukların önüne geçilebilir.
Ayrıca ağız içinde eksik diş bulunması kişinin gıdaları çiğnemede zorluk yaşamasına neden olabilir. Diş protezleri ile hastalar daha iyi çiğneyebilir ve yaşam kalitelerini geri kazanabilirler. Bunların yanı sıra eksik dişler pek çok kişi tarafından estetik anlamda sorun yaratabilmektedir. Diş protezleri ile daha güzel bir görüntüye kavuşulabilir.
Türkiye’de İmplant Tedavisi
Diş protezi dünya genelinde en çok tercih edilen diş operasyonları arasında yer aldığı gibi Türkiye’de oldukça sık uygulanmaktadır. Türkiye uzun yıllardır uluslararası hastalara diş protezi anlamında hem doğrudan hastaya hem de laboratuvarlar aracılığıyla hizmet vermektedir. Türkiye’de sağlık alanında hizmet veren, Bakanlık tarafından onaylı sağlık acentaları bulunmaktadır. Bu acentalar aracılığı ile uluslararası hastalar ihtiyaçlarına yönelik diş hekimleri ve ilgili uzmanlarla bir araya gelebilmektedir. Hasta ülkeye gelmeden önce ağız ve çene röntgenlerini hekime ileterek fikir ve tahmini bir tedavi planı alabilmektedir.