Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Vekaletname Düzenleyebilir?

Son dönemlerde Türkiye’de farklı sektörlerde çalışan, işletme kuran veya oturum izni ile yaşamını devam ettiren yabancıların sayısı ciddi oranda artış göstermektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da yabancıların Türkiye’de resmi kurumlarda yaptıkları işlemler ve bu işlemleri yürütebilmeleri için farklı kişi ve kuruluşlara vekaletname düzenleme ihtiyaçlarında da artış gözlemlenmiştir. Türkiye’de yaşayan yabancılar genel ve özel vekaletname düzenleyebildikleri gibi bu işlemleri yurt içinde noterlerde yurt dışında konsolosluklarda yapabilmektedirler. Bu yazımızda yabancıların Türkiye’de vekaletname düzenlemeleri konusunda kısaca bilinmesi gerekenleri aktaracağız.

Vekaletname Nedir? Nerelerde Kullanılır?

En genel tanımıyla, bir kişinin bir kişiye belirli bir konuda hukuki sonuçlar doğuracak işlemleri yapabilme yetkisini veren yazılı bir belgedir. Kural olarak Türkiye’de noterlerde düzenlenirken, yurt dışında konsolosluklarda düzenlenmektedir. Vekaletnameler iki taraflı bir sözleşme olup genel veya sınırlı yetkili şekilde düzenlenebilmektedir. Borçlar Kanunu’na göre kişiler istediği herhangi birine belirli bir konuda yetki vererek, kendisi adına bazı işlemleri yapabilmesini sağlayabilir. Vekalet verilebilmesi için kural olarak her iki tarafın da akıl sağlığı yerinde olmalıdır ve her iki taraf da 18 yaşından büyük bireyler olmalıdır. Vekalet ücretleri düzenlendiği konuya göre değişiklik göstermektedir. Genel vekaletname ile tapu, veraset, şirketlerde hisse devri, tanım ve tenfiz konularında bir başkası adına yasal yetki ile işlem yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra muhasebe, araç alım-satımı veya boşanma işlerinde avukatlara vekaletname verilmesi gibi sınırlı vekaletnameler de düzenlenebilmektedir.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Vekaletname Düzenleyebilir?

Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan yabancılar veya turistik amaçlarla Türkiye’de bulunan kişiler vatandaşı oldukları ülkeye ait geçerli bir pasaport veya ikamet izni ile noter veya konsolosluklara başvurabilirler. Fakat unutulmamalıdır ki yabancıların vatandaşı oldukları ülkeye ve konuştukları dile göre yeminli tercüme talep edilebilmektedir. Ek olarak, yurt dışında düzenlenmiş bir vekaletnamenin Türkiye’de geçerli olabilmesi için Türkiye’de apostil ve tasdik ile birlikte Türkçe’ye tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Bu aşamaları tamamlamayan bir vekaletname yasal olarak geçerli olmayacaktır. Sonuç olarak, Türkiye’de bulunan yabancılar farklı yasal işlemleri için Türkiye’de vekaletname düzenleyebilmektedirler. Vekaletname düzenleyebilmek için kişilerin bizzat noter veya konsolosluğa başvuruda bulunmaları gerekirken, vekalet alacak kişinin herhangi bir şekilde noter veya konsolosluğa başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Bulunduğunuz ilçedeki en yakın notere ait adres ve iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer yabancıların Türkiye’de vekaletname düzenlemeleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, bize sorularınızı yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. T.C. vatandaşı olmayan ve Almanya ikâmetli kişi, Türkiye’de inşaat işlerini takip ve yönetme amacıyla vekil tayin edilebilir mi?

    HİKÂYE:
    Almanya’da ikâmet eden 4 kardeşiz.
    Üçümüz T.C. vatandaşıyız. Diğer kardeş 23 yıl önce kendi talebiyle T.C. vatandaşlığından resmen çıktı, Almanya vatandaşı oldu.

    Üç kardeş, Alman vatandaşı kardeşimize vekâlet vermek istiyoruz.
    Vekâletin içeriği:
    Türkiye’de babadan kalma eski evi müteahhit şirketin yıkarak yerine apartman binası yapma işlemlerini takip ve yönetme.

    Üç kardeş yaşlılık ve fiziksel engeller sebebiyle yolculuk yapmada hayli güçlük çekiyoruz. Yabancı uyruklu kardeşimiz bu yükü üstlenebilecek dinçlikte.

  2. Türk vatandaşı olmayan,(Yabancı) burada doğuran bebeği için babasından annesine vekaletname gerekiyor mu? Kendi memleketine gitmek için.

  3. Merhabalar,
    Yabancı şirket SGK’ya belge götürmesi için herhangi birine vekaletname verebilir mi?
    Saygılarımla.

  4. TC vatandaşı olmayanların Türkiyede noterde ya da yurtdışında TC konsolosluklarında çıkarttıkları vekâletnameye pasaport fotokopileri de ekleniyor. Pasaport süresi dolunca Vekaletname’nin geçerliliği de sona erer mi? Bu durumda söz konusu Vekaletname’ye dayalı yapılmış olan bir sözleşme geçerliliğini yitirir mi?

  5. Yabancı kişinin verdiği vekaletin üzerinde fotoğraf yok ve bu onların hukukuna göre normalken bizim hukukumuzda kabul edilmiyormuş. bu durumda geçerli sayılacak mı acaba

  6. Fas vatandaşı şu an Türkiye’de ablası Fas da ona vekaletname verebilir mi Fas daki şahıs vekaletname ile belgeyi ilgili kurumdan alabilir mi

  7. Merhaba ben Turkiyede yasiyorum burda vizeyle geldim nikah islemleri icin bas vurdugum zaman bana 2 aya sorgunun cevabini soylediler konsolluktan bende Ablama vekalet veripde onun o lazim olan evraklari almasi icin gondermek istiyorum ben Azerbaycanliyim ben vekaleti nasil nerde yazdiripda nasil onaylatipda ablama gondere bilirim beni bilgilendiriseniz sevinirim simdiden tesekkurler

  8. Merhaba, yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul lerinin olduğu sitede yapılacak olan yönetim toplantısıda oy kullanmak üzere yurtdışından ne şekilde vekaletname verebilirler,. Teşekkür ederim

  9. Merhaba,

    Turkiye’den ev almak isteyen arkadasim bana Turkiye’de onun adina ev almam icin vekaletname vermek istiyor. Boyle bir vekaletnameyi Turkiyede herhangi bir noterde cikarabilir miyiz? Gerekli belgelere nereden ulasabilirim ? (Su an yurtdisinda oldugum icin Turkiye’ye gitmeden once belgeleri hazirlamak istiyorum)

    Tesekkur ederim
    Cem

    1. Merhaba, yabancı Türkiye’de herhangi bir notere gidecek, Türkçe tercümeli pasaport tercümesi ile noterden sizin TC numaranıza vekalet verecek hepsi bu kadar. Yabancı eğğer Türkçe bilmiyorsa noter bir tercüman çağıracaktır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  10. İngiliz vatandaşı İngiltere’de kendi adına işlem yapılabilmesi için İngiltere’de ki abisine Türkiye’den nasıl vekaletname çıkartabilir

    1. Merhaba, Türkiye’de bulunan İngiliz büyükelçilikleri vasıtasıyla veya onların yönlendireceği şekilde vekaletname çıkartılması gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu