Oturma İzni

Çalışma İzni İptal Olan Yabancılar İkamet İzni Alabilir mi?

Türkiye’nin son dönemde artan uluslararası iş gücü hareketliliğiyle beraber yabancı personellerin ve şirket ortaklarının Türkiye iş piyasasına katılımlarında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Öncelikle hatırlatmamız gerekiyor ki bir yabancının Türkiye’de yasal olarak çalışabilmesi için geçerli bir çalışma izni sahibi olması gerekmektedir. Türkiye’de çalışma izinleri başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Eksiksiz olarak yapılan başvurular ortalama 30 gün içinde sonuçlandırılmakta ve çalışma izni almasında sakınca bulunmayan yabancılara izin kartları gönderilmektedir. Ayrıca yasal düzenlemeler ile belirtilmiş kurallara yabancının veya işvereninin uymaması durumunda yabancının çalışma izni iptal edilebilmektedir. Bu yazımızda çalışma izni iptal edilen yabancıların ikamet izni başvuru şartlarını ve Türkiye’de yasal olarak kalma koşullarından kısaca bahsedeceğiz.

Çalışma İzni Hangi Durumlarda İptal Olmaktadır?

Çalışma izinleri kural olarak yabancının istifa etmesi, işverenin yabancının işine son vermesi veya kanunda belirtilmiş sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile iptal olmaktadır. Yabancıların çalışma izni alma ve iptal koşulları Uluslararası İşgücü Kanunu ile belirlenmektedir. Türkiye’de çalışma izni bulunan bir yabancının istifa ve işine son verilmesi dışında şu nedenlerle çalışma izni kanunen iptal olmaktadır;

  • Çalışma izni onay tarihini takiben 6 ay içerisinde yabancının Türkiye’ye giriş yapmaması,
  • Yabancının pasaportunun geçerliliğini yitirmesi,
  • Çalışma izni başvurusunda belirtilen bilgilerin yanlış, yanıltıcı veya eksik olduğunu tespit edilmesi ile yabancının taahhüt edilen pozisyonda çalışmaması,
  • Yabancının sınır dışı edilme kararı alınması veya vize verilmeyecek durumda olması,
  • Yabancının  kamu düzeni ve kamu sağlığına karşı tehdit oluşturması,
  • Yabancının süreli olarak verilmiş çalışma izinlerinde 6 ay, süresiz çalışma izinlerinde kesintisiz 1 yıl Türkiye dışında kalması.

Yukarıda sayılan durumlarda yabancının çalışma izni re’sen iptal olmaktadır.

Çalışma İzni İptal Olan Yabancının İkamet İzni Alması

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, Türkiye’de yabancıların geçerli çalışma izinleri aynı zamanda ikamet izni yerine geçmektedir. Buradan hareketle, geçerli bir çalışma izni olan yabancının ekstra olarak oturma izni almasına gerek yoktur. Çalışma izninin süresinin dolmasına veya iptal olmasını takiben 10 gün kala yabancı, kalma amacına göre ikamet iznine başvurabilir. Yabancı, bu 10 günlük sürede Türkiye’den çıkış yapmazsa vize ihlali yapmış kabul edilir ve kaçak duruma düşebilir. Bu 10 günlük süre yabancılar için oldukça önemli olup, yabancı Türkiye’de kalmaya devam etmek istiyorsa, genelde turistik ikamet izni başvurusu yapmaktadır. Ek olarak, 2017 yılı sonrasında yürürlüğe konulan yeni uygulamaya göre, ev hizmetlerinde çalışma izinleri iptal olan yabancılara turistik ikamet izni verilmemektedir. Bu yabancıların turistik ikamet izni dışında başka bir ikamet iznine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra çalışma izni iptal olan yabancılar, bu karara 30 gün içinde itiraz edebilirler. Fakat bilinmelidir ki 30 günlük süre hak düşürücü olup, süresi içinde yapılmayan itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.

Eğer, Türkiye’de çalışma izni iptal olan yabancının ikamet izni alması konusunda sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Merhaba, benim oturma iznim 25/07/2023 de bitiyor. Ayni zamanda yanim 2 hafta sonra istifa edeceğim ve calisma iznimde iptal olacak. Bu durumda ne yapa bilirim? Bu 2 hafta surecede eger yeni iş bulamazsam ve calisma iznimi transfer edemezsem, ne yapa bilirim?

    1. Bu ayin 31 de calisma izinim bitiyor ve isten cikiyorum simdi ben ikamet iznine nasil basvurabilirim bi yardimci olurmusunuz

  2. Merhaba benim ögrenciligim bitmiş.ama ogrenci ikamet iznim bitmemiş bitmesine 4 ay daha var. 3 ay once calişma izni almiştim işten istifa ettim.calişma iznim iptal olunca ögrenci olmadigim icin ogrenci ikamet iznim de iptal olurmu ?

    1. Merhaba, sizin öğrenci ikametiniz eğitiminizin bittiği gün aslında bitti, çalışma izniniz iptal edildikten sonra 10 gün içinde oturma iznine müracaat etmeniz gerekmektedir.

  3. Merhaba
    Benim turistik ikamet iznim 6/2023 de bitiyor.
    Bir iş buldum çalışma izni yaptıracaklar, çalışma izni yaptırınca ikamet iznim iptal mi edilir?
    2.sorum: diyelimki 3 ay sonra işten çıktım tekrar turistik ikamet izni almak zorunda mıyım? Yoksa önceki ikamet iznim 6/2023 tarihine kadar geçerli mi kalır.

    Saygılarımla

      1. Merhaba benim aile ikametim var ve çalıştığım yerde calisma izni yaptılar saglik durumum iyi olmadığından dolayı iş yerinden istifa ettim şimdi calisma iznim iptal olursa aile ikametimdami iptal olacak cevab için tsklar

  4. Merhabalar,
    Özel sektörde çalışıyorum ve yakında istifamı vereceğim. İptal olmasını takiben 10 gün içinde oturma iznine başvuracağım bahsettiğiniz gibi. Bu durum da tekrar ilk başvuru olarak mı girmem gerekiyor?

    1. Merhaba, evet kısa dönem ikamet izni ilk başvuru olarak yapmanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

      1. Merhaba ,benim özel sektör uzarindan yapılmış çalışma iznim 07.09.2023tarihindan iptal olmuş.Kisa dönüm ikamet izniyle bas vuru yapa bilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu