Oturma İzni

Hangi Durumlarda Vize İhlali Yapan Yabancılar İnsani İkamet İzni Başvurusu Yapabilir?

Bildiğiniz üzere, Türkiye’de yüz binlerce yabancı çeşitli amaçlarla hayatını devam ettirmekte, çalışma veya oturma izni gibi yasal kurallar çerçevesinde Türkiye’de ikamet etmektedir. Genel prosedür olarak, Türkiye’de yabancıların yasal olarak bulunmalarını sağlayan vize veya ikamet izni sürelerinin sona ermesi veya herhangi bir neden ile iptal olmaları sonucu yabancılar vize ihlali yapmış kabul edilmektedir. Bu vize ihlali sonucunda yabancıların Türkiye’de bulunmaya devam etmeleri halinde kaçak duruma düşeceklerini ve idari para cezaları ile karşı karşıya kalacaklarını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ayrıca bu yabancılar hakkında sınır dışı kararı da verilebilmektedir. Fakat, bazı durumlarda vize ihlali yapmış yabancılar insani ikamet izni başvurusu yapabilmektedir, bu yazımızda bu durumlardan kısaca bahsedeceğiz.

Hangi Durumlarda İnsani İkamet İzni Başvurusu Yapılır?

Öncelikle Türkiye’den çıkış yapmadan ikamet izni alabilmek için bazı özel durumlardan birine sahip olarak insani ikamet izni için başvurmanız gerekmektedir. Hatırlatmak isteriz ki, bu ikamet izin türü ancak ve ancak çok özel durumlarda verilmekte olup, kişilerin bu özel durumlarını belgelemeleri gerekiyor. Eğer Türk vatandaşı bir çocuğunuz varsa, çıkışınız imkansız hale gelmişse, güvenliğinizi sağlayabileceğiniz üçüncü bir ülkeye gidemiyorsanız, hamileyseniz veya acil tedavisi gereken ağır bir hastalığınız bulunuyorsa insani ikamet izni başvurusu yapabilirsiniz. İnsani ikamet izni dışında Türkiye’den çıkış yapmadan herhangi bir ikamet izni başvurusu yapamayacağınızı ve yasal yollarla ülkede bulunamayacağınızı hatırlatalım.

İnsani İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle tüm insani ikamet izni başvurularının olumlu sonuçlanmadığını ve bu konuda tüm takdir yetkisinin İl Göç İdarelerinde olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Başvuru formunun doldurulmasının yanı sıra, kimlik veya pasaportunuz, ayrıca içinde bulunduğunuz özel durumu belgeleyen noter onaylı ve tercümeleri dökümanları da mutlaka başvuru sırasında yanınızda bulundurmanızda fayda var. Yine avukat veya danışmanlık firmalarından durumunuzla alakalı yasal destek de alabilir, başvuruyu vekalet verdiğiniz yasal temsilci aracılığıyla veya doğrudan kendiniz de yapabilirsiniz.

Eğer vize ihlali yapan yabancıların insani ikamet izni başvuruları konusunda sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bize ulaştırabililrsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu