Türkiye’de Araç Nasıl Kiralanır?
21.yy insanoğlu için yenilikler ve değişimler çağı oluyor. Son 100 yıl içinde yaşanan teknolojik ve bilimse gelişmeler günlük hayat pratiklerimizi kökten değiştirdi. Bu değişimlerden payına düşen alan alanlardan biri de ulaşım oldu. İcat edildiği yıllarda bir lüks olarak görülen otomobiller günümüzden bir insan uzvundan farsız bir konum aldı. Otomobiller her ne kadar bizlerin eli kolu gibi olsa da, onları her seyahatimizde yanımızda götürebilmemiz mümkün değil. İşte araç kiralama seçeneği bu noktada kritik bir rol oynuyor. Araç kiralama usulleri her ülkede farklılıkları gösterebiliyor. Biz de bu yazımızda sizler için “Türkiye’de araç nasıl kiralanır?” sorusunu yanıtladık.
Türkiye’de Araç Kiralamak İçin Ehliyet Gerekli Mi?
Bu sorunun cevabı tabiki de evet!
Türkiye’de araç kiralayabilmenin ilk şartı kişinin geçerli bir ehliyeti bulunmasıdır.Üstelik bu ehliyetin ülkeden alınması gerekmektedir. Yabancı misafirler, Türkiye’de kendi ehliyetleriyle 6 ay ile sınırlı olmak üzere araç kullanabilirler.
6 ayın üzerindeki kullanımlarda özel bir başvuru yaparak ehliyetinizi Türk ehliyetine dönüştürmeniz gerekmektedir. Bu 6 aylık süre kişinin pasaportundaki ülkeye giriş tarihine göre hesaplanmaktadır. Örneğin 1 Ocak 2021 tarihinde Türkiye’ye gelen bir yabancı 1 Temmuz 2021 tarihine kadar kendi ehliyeti ile araç kullanabilir. 6 aylık sürenin aşılması durumunda kişi için yasal bir işlem başlatılacaktır.
Türkiye’de 18 Yaşından Büyük Herkes Araç Kiralayabilir Mi?
Her ne kadar Türkiye Cumhuriyet’i yasalarına göre bireyler 18 yaşından sonra reşit sayılsa da, 18 yaş araç kiralama için maalesef yeterli değildir.
Uygulamalar gereği Türkiye’de araç kiralayabilmek için 21 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Bu kural Türk vatandaşları için de geçerlidir. Bu nedenle araç kiralama opsiyonunu araştırmadan önce yaş şartını sağlayıp sağlamadığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
Türkiye’de Araç Kiralama Firmaları Çok Mudur?
Türkiye’de Araç Kiralama Şartları Nelerdir?
Sürücü belgesi bulunan yabancı uyruklu vatandaşların araç kiralarken uyması gereken bazı kriterler ve prosedürler bulunmaktadır. Öncelikli olarak havalimanından ülkeye giriş yapıldığına dair mutlaka pasaportta giriş damgasını bulunmalıdır. Eğer ülkenin sınır kapılarından giriş yapıldıysa bunun için de sınır kapılarında damga işleminin tamamlanması gerekmektedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yabancı uyruklu vatandaşların, Türkiye’ de kendi sürücü belgeleri ile (vatandaşı oldukları ülkenin sürücü belgesi) en fazla 6 ay süre ile araç kullanmaları serbesttir.Türkiye’de 6 aydan daha uzun süre araç kullanmayı planlayan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti tarafından düzenlenmiş bir sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir.
Araç kiralama şirketlerinin ve sigorta şirketlerinin firmalara göre değişen kanuni ek talepleri olabilir. Bu talepleri doğru anlayabilmek adına sözleşmenizi ve şartları dikkatli okumanız gerekmektedir. Türkiye’de özellikle uluslararası araç kiralama firmalarının İngilizce ve farklı dillerde düzenlenmiş sözleşmeleri bulunmaktadır. Araç kiralama firmanızı seçerken bu detayı da aklınızda bulundurmanız faydalı olacaktır.
Ayrıca araç kiralarken, pasaportunuzun, sürücü belgenizin yanınızda bulunması şarttır.
Araç kiralama için sadece sürücü belgenizin yanınızda olması yeterli değildir. Eğer A, B, F grubu araç kiralamak istiyorsanız en az 1 yıllık sürücü belgenizin olması gerekmektedir.
Son olarak araç kiralama işlemlerinde kredi kartı bulundurmak zorunludur. Bu kredi kartının Türkiye’de geçerli olması gerekmektedir.
Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikli olarak araç planlamada seyahat planınız kritik bir rol oynamaktadır. Geliş-gidiş tarihlerinize, seyahatiniz boyunca yapacağınız yolculuklara dikkat eden bir araç kiralama planı yapmalısınız.
Ayrıca araç kiralamada araç seçimini de büyük önem taşımaktadır. Kişi sayısına göre araç seçiminizi yapabilirsiniz. Eğer yolculuğunuz boyunca yüksek yerlere ulaşmak, tali yollar kullanmak gibi durumlar var ise araç çekiş gücüne odaklanan seçimler yapmanız daha doğru olacaktır.
Kiralayacağınız aracın seçimini yaparken park kolaylığını da ön planda tutmanızı tavsiye ederiz.