Türkiye'de Sağlık

Termal Sağlık Turizmi Nedir? Türkiye’de Termal Sağlık Turizmi

Sıcacık şifalı sular, insana huzur veren hamamlar, hem fiziksel hem de psikolojik olarak insanı iyileştiren bir atmosfer… Eğer bu kelimeler bir araya geldiyse bilin ki termal sağlık turizminden bahsediliyordur. Termal sağlık turizmi Türkiye’nin uzun yıllardır dünya çapında adından bahsettirdiği bir alan. Avrupa’da bu alanda 1. sırada, dünyada ise 7. sırada yer alan Türkiye, yeraltı suları kaynakları ve gelişmiş termal turizm imkânlarıyla bu unvanı neden hak ettiğini ortaya koyuyor.

Bu yazımızda A’dan Z’ye termal sağlık turizmi sizlere anlatacağız. Yazımızda aynı zaman Türkiye’de termal sağlık turizminin yerine de yer vereceğiz.

Termal Sağlık Turizmi Nedir?

Termal Sağlık Turizmi Nedir?

Termal turizm kısaca yer altından çıkan ve mineral açısından zengin doğal kaynak sularının, hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkta yarattığı olumlu etkilerin merkezde yer aldığı turizm şeklidir. Yeraltından çıkan doğal kaynak suları etrafında şekillenen termal sağlık turizmi, bünyesinde farklı bir otelcilik ve hizmet anlayışını ortaya çıkarmıştır.

Sanılan aksine termal turizmin kökleri oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Antik Yunan’da, Roma ve Bizans döneminde de insanlar şifa bulmak amacıyla termal suların bulunduğu noktalara seyahat ettikleri bilinmektedir.

Termal Kaynaklar Nasıl Oluşur?

Termal Kaynaklar Nasıl Oluşur? | Türkiye'de Termal Sağlık Turizmi

Termal sular yeryüzünün manto tabakasında oluşmaktadır. Yeryüzünden aşağıya sızan sular yeraltında ısınır. Bu sular yeryüzünün kırılma noktaları olan tektonik fay alanlarından, volkanik hareketlenmelerin olduğu bölgelerde yeniden yeryüzüne çıkar. Bu sular içerlerinde çıktıkları bölgeye ve o bölgedeki kaya yapısına göre pek çok farklı mineral barındırır.

Termal Turizm Neden Yeniden Popüler Oldu?

Termal Turizm Türkiye'de Yeniden Popüler

İçinde bulunduğumuz dünya, yoğun iş temposu, metropollerde yaşamanın yarattığı yoğun stres ve daha pek çok strese bağlı faktör vücutlarımızda farklı yorgunluklar ve hasarlar yaratmaktadır. Özellikle şehir hayatındaki kirlilik bu hasarların giderilmesinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Termal tesisler, kaplıcalar bu hasarların tedavisinde kritik rol oynamaktadır. Geçmişte termal turizm belli bir yaşın üzerindeki kişilere hitap ederken günümüzde bu yaş aralığı oldukça düşmüş durumda. 20’li yaşlarındaki bireyler de günümüzde termal turizme ajandalarında yer verebiliyor.

Termal Turizm Türleri Nelerdir?

Türkiye'de Termal Turizm Türleri

Termal turizm, sıcak yeraltı sularının etrafında şekilleniyor olsa da kendi içerisinde pek çok farklı türü barındırmaktadır. Bu türlerden bazıları şu şekildedir;

Kaplıca Banyosu

Kür uygulanan tedavinin belli aralıklarla, belli dozlarda tekrarlanması anlamına gelmektedir. Kaplıca kür uygulamaları bir uyarı ve uyum tedavisi olduğu için belli bir zaman aralığında, doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Termal sağlık uygulamalarında farklı kürler bulunmaktadır. Bunlardan biri kaplıca banyosudur.  Bu banyolar sıcaklık aralıklarına göre soğuk, ılık, sıcak ve aşırı sıcak olmak üzere kategorilendirilmektedir. Kaplıca banyoları ortalama 20 dakika sürer. Banyolar genellikle 2-4 hafta süreyle, ya her gün (haftada bir gün banyosuz geçer) yada gün aşırı bir kez yapılmaktadır. Banyo alma sıklığı, banyonun derecesi kişinin ihtiyaçlarına yönelik olarak uzman hekimler tarafından belirlenir.

Kişiye özel suları yer aldığı özel banyolarda gerçekleştirilen bu tedavilerde her kullanımda küvetler dezenfekte edilir.

Peloid Uygulaması

Peloid Uygulaması

Bir başka kür uygulaması peloid olarak da bilinen çamur uygulamasıdır. Peloidler banyolar şeklinde ya da daha çok paketler şeklinde kullanılmaktadır. Paket tarzında uygulama en sık kullanılan peloidterapi yöntemidir. Çamur banyosu kürlerinde mineralli bataklar, deniz ve delta balçıkları ve termomineral suyla karıştırılmış şifalı topraklar kullanılır. Kişinin ihtiyacına bağlı olarak bu paketlerin uygulandığı vücut bölgeleri değişiklik gösterebilmektedir.

Sıcaklıkları 50 dereceyi bulabilen bu çamurların uygulama süresi genellikle 30-40 dakikadır. Bu tedavi yöntemi romatizmal hastalıklar, post-travmatik, postoperatif, ortopedik lezyonlar, jinekolojik rahatsızlıklar ve bazı sindirim v hastalıklarında uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Gaz Banyosu

Gaz banyosu, genellikle karbondioksit ile uygulanan bir kürdür. Karbondioksitli sular ile yapılan banyo yöntemi olan karbondioksitli sıvı banyo uygulamalarında, suyun sıcaklığı 33-35 ºC arasında tutulur. Bir kürün süresi ortalama 15 dakikadır. Karbondioksit banyolarında sıklıkla önerilen iki gün üst üste banyo yapılıp, üçüncü gün ara verilmesidir.

Ayrıca, özel kabinde yalnız gaz verilerek uygulana bir kür türü de bulunmaktadır.

Solunum Yolu ile Kür (İnhalasyon)

Solunum yolu ile kürler, minerali suyun özel tekniklerle uygun çapta partiküllere bölünüp solunum yolu ile alınması ile uygulanmaktadır. Solunum yolu ile kürleri ortalama 30 derece sıcaklıkta, 5-15 dakikalık bir zaman aralığında uygulanmaktadır.

Termal Sular Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Termal sular pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Solunum sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kas- iskelet sistemi hastalıkları, kalp-dolaşım sistemi hastalıkları, mide-bağırsak- metabolizma hastalıkları, böbrek ve idrar yoları hastalıkları, kadın- doğum hastalıkları ve nörolojik hastalıklar termal suların şifa sağladığı hastalıklarını başında gelmektedir.

Türkiye’de Termal Sağlık Turizmi

Türkiye’de Termal Sağlık Turizmi

Türkiye Anadolu levhası kırıklarının bulunduğu bir bölgede yer aldığı için pek çok fay hattıyla çevrili bir ülkedir. Bu nedenle ülke toprakları, mineralli kaplıca suları açısından çok zengindir. Türkiye’de 500’ünün şifalı olduğu bilinen, 1300’den fazla sıcak yeraltı suyu kaynağı bulunmaktadır. Bu nedenle ülke dünyanın en çok termal turizm amacıyla tercih edilen noktalarından biridir.

Toplam 190 kaplıcaya ev sahipliği yapan ülkede, termal turizm yatak potansiyeli 1.365.000 olarak hesaplanmıştır. Bu sıralamada en üst sırada Afyon yer alırken, onu Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya ve Sivas illeri takip etmektedir.

Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı Onaylı Termal Oteller” yazımızı ziyaret ederek oteller ve hizmetler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu