Oturma İzni

Şartlı Giriş Sonrası 10 Gün İçinde İkamet İzni Başvurusu Yapılmazsa Ne Olur?

Önceki yazılarımızda vize ihlali, şartlı giriş, meşruhatlı vize ve yabancı tahdit kodlarının anlamları gibi yabancıları ilgilendiren konulardan detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Bilindiği üzere, Türkiye’den sınır dışı edilen ve haklarında tahdit kodu işlenen yabancıların bu karara itiraz için iki farklı yasal yolları bulunmaktadır. Bunlardan biri idari dava süreciyken, diğeri meşruhatlı vizeye tabi olarak şartlı giriş işlemleridir. Şartlı giriş başvurusu yapan yabancıların geçerli ve kanıtlanabilir bir sebepleri bulunmalı ve buna bağlı olarak 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu yazımızda V84 şartlı giriş kodunun detaylarından ve 10 günlük sürede ikamet izni başvurusu yapılmaması sonucu oluşacak hukuki durumdan bahsedeceğiz.

V84 Şartlı Giriş Nedir?

Eski uygulamaya göre, vizesiz veya ikamet izinsiz Türkiye’de kaçak halde bulunan yabancılar sınır dışı edilmekte ve haklarında 5 yıl giriş yasağı tedbiri uygulanmaktaydı. Fakat 2014 yılında yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre bu konuda yeni bir uygulama hayata geçirildi. Buna göre, hakkında vize ihlali sebebiyle idari para cezası bulunan kişiler bu cezalarını ödeyerek ülkeden ayrılabilmekte, cezanın ödenmesi durumunda da tekrar Türkiye’ye girişlerde bir engel çıkmamaktadır. Bu kişiler V84 şartlı giriş kapsamında tekrar Türkiye’ye yasal olarak girebilmektedir. Fakat, 10 gün içinde ikamet izni başvurularını tamamlamak durumundalar.

10 Gün İçinde İkamet İzni Başvurusu Yapılmazsa Ne Olur?

Bilindiği üzere, Türkiye’ye şartlı giriş yapan yabancıların 10 gün içerisinde ikamet izni başvurularını yapmaları ve bu başvuru gerekçelerini belgelendirmeleri gerekiyor. Eğer, bu 10 günlük süre içinde ikamet izni başvurusu yapılmazsa, yabancılar sınır dışı kararıyla karşı karşıya kalmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, şartlı giriş yapan yabancıların 10 gün içinde ikamet halinde bulundukları il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Şartlı girişte 10 günlük süre hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu