Oturma İzni

Türkiye’de Kesintisiz İkamet Süresi Nasıl Hesaplanır?

İki kıtayı birbirine bağlayan jeopolitik konumu, gelişmiş altyapısı ve dinamik nüfusuyla Türkiye, son dönemde yabancıların farklı amaçlarla yaşamayı en sık tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Her yıl, dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce yabancı yatırımcı, öğrenci veya çalışan olarak Türkiye’ye geliyor ve burada hayatlarını devam ettiriyorlar. Pek çoğu çalışma ve oturma izni ile Türkiye’de yasal olarak ikamet ederken, bir kısmı da uzun dönemde vatandaşlık hakkı elde ediyor. Vatandaşlık için de belirli sürelerin Türkiye’de geçirilmesi ve kesintiye uğramaması gerekiyor. Bu yazımızda, kesintisiz ikamet süresi hesaplama hakkında bilinmesi gereken detaylardan bahsedeceğiz.

Kesintisiz İkamet Süresi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, zorunlu kamu hizmeti, eğitim ve sağlık kaynaklı durumlar hariç, bir takvim yılı içerisinde toplam altı ayı aşan veya son beş yıl içerisinde bir yılı aşan sürelerde yabancıların Türkiye dışında bulunması durumunda ikamet süresi hesaplamaları kesintiye uğramaktadır. İlgili ikamet süresinde kesinti yaşamış yabancıların vatandaşlık veya ikamet izni başvurularında veya başka bir ikamet iznine geçişlerinde daha önceki kalış süreleri hesaba katılmamaktadır. Bir başka deyişle, ikamet süresi kesintiye uğrayan yabancının geçmişte yasal ikamet süreleri yeni başvurular için kesinti yaşandığı andan itibaren hesaplanmamakta ve bu durum yabancılar için hak düşürücü nitelikte olmaktadır. Son dönemde ikamet süresi hesaplamalarında yabancılar lehine bazı olumlu gelişmeler meydana gelmiştir. Örneğin Türkiye’de öğrenci ikamet izniyle bulunan ve daha sonra çalışma izni ile Türkiye’de hayatına devam eden bir yabancının Türk vatandaşlığı başvurusu yapması durumunda öğrenci ikamet izni sürelerinin yarısı hesaba katılmaktaydı. Fakat yapılan yeni düzenleme ile öğrencilik döneminin tamamı bu hesaplamaya dahil edilmektedir. Buna göre, ikamet süresiyle Türk vatandaşlığı kazanılması için kesintisiz olarak 5 yıl ülkede ikamet edilmesi gerekiyor. Yabancıların ikamet süreleri Göç İdaresi Müdürlüklerinde hesaplanmaktadır.

Eğer kesintisiz ikamet süresi hesaplama hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

67 Yorum

  1. Merhabalar, iyi günler
    İlk Türkiyeye gelişim 2018 kasımdaydı, 2019 ağustosa kadar türkiyede öğrenci oturum izniyle oturdum. Sonrasında 2019 aralıkta Tıpta Uzmanlık Eğitimine başladım. 04.2023e kadar öğrenci oturum izniyle Türkiyede oturuyordum, sonrasında yasa değişikliği yapıldı, çalışma izni müafiyeti verilmeye başladı, 04.2023’ten sonrası zaten 14 ay oldu o yüzden zaten yeniden hesaba katılmayacak. Fakat oturum iznim vardı ve Türkiyede yasal şartlarda yaşıyordum, fakat ikamet süresi olarak hesaplanmıyor. yani 14 aydır ben Türkiyedeyim, yurt dışında değilim. Böyle çelişkili bir durumum var, yardımcı olma şansınız var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu