Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Depozito Nedir? Depozito Tutarı Ne Kadar Olmalıdır?

Depozito kavramı, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında oluşabilecek olumsuz durumlara karşı mal sahibine para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence bedeli şeklinde tanımlanabilir. Türkiye’de yaygın olarak depozito bedeli konut kiralama sözleşmelerinin bir konusu olmaktadır. Depozito, olası kirayı ödememe, mülke ya da içindeki eşyalara zarar verme gibi durumlarda oluşabilecek zararlara istinaden kiracının mülk sahibine verdiği bir güvence bedelidir. Eğer kira kontratında bir depozito tutarı belirleyecekseniz,  bu güvence bedeli 3 aylık kira tutarını geçemez. Kiraladığınız evden sözleşme bitiminde ayrıldığınızda, eğer bir kira borcunuz yoksa, eve ve evdeki eşyalara herhangi bir zarar vermediyseniz, ödediğiniz depozitoyu geri alabilirsiniz.

Depozito İade Edilmezse Ne Yapılmalıdır?

Kira kontratının sonunda kiracının taşınmazı tahliye ettiği durumlarda ve herhangi bir olumsuzluk bulunmuyorsa depozito tutarı en geç 3 ay içinde iade edilmelidir. Taşınmazın sözleşmeye uygun şekilde kendisine teslim edilmesi üzerine mal sahibi, kira sözleşmesi nedeniyle bir zararı mevcut değilse depozitoyu kiracıya iade etmekle yükümlüdür. Kiraya verenin iade yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde kiracı, depozito iadesi için mahkemeye başvurabilir. Bunun yanı sıra, taşınmazda ortaya çıkabilecek potansiyel zararların da ev sahibi tarafından depozito bedelinden tahsil edileceğini unutmamalısınız.

Eğer, Türkiye’de depozito uygulaması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu