Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Taşıt Satın Alacak Yabancılar Nelere Dikkat Etmelidir?

Yabancıların Türkiye’de taşıt satın almalarının önünde bir engel bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş geçerli bir kimlik belgenizin bulunması ve 99 ile başlayan yabancı kimlik numaranız bulunuyorsa Türkiye’de yasal olarak araç satın alabilirsiniz. Ancak, Türkiye’de araç kullanmak
isteyen herkesin geçerli bir sürücü belgesine sahip olması gerekir. Eğer bir başka ülkeden Türkiye’ye gelmişseniz, giriş tarihinizden itibaren en fazla 6 ay süreyle yasal olarak araç kullanabilirsiniz. Altı ay sonunda eğer Türkiye’de yasal olarak araç kullanmaya devam etmek istiyorsanız en yakın Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurarak sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekmektedir. Bu müracaatınız sürecinde sizden mevcut sürücü belgeniz dışında ekstra belgelerin de talep edilebileceğini unutmayınız.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Taşıt Alabilir?

Türkiye’de yaşayan yabancılar genel olarak iki farklı yöntemle taşıt satın alabilirler. Bunlardan ilki, mavi plakalı araç olarak bilinen yabancıdan yabancıya araç uygulamasıdır. İkinci yöntem ise tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların doğrudan bayiden sıfır veya ikinci el araç almaları mümkündür. Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar, geçerli bir yabancı kimlik numaralarının bulunması halinde Türkiye’de taşıt satın alabilirler. Türkiye’de araç alım-satım işlemleri noterler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Taşıt için ödemeyi mutlaka noter huzurunda yapmalı ve satış işlemi sırasında satın alacağınız taşıtta herhangi bir borç, hak mahrumiyeti vb. yasal bir engel olup olmadığını da sormalısınız. Eğer noter tarafından satışta herhangi bir problem olduğunu bildirilirse, ödemeyi gerçekleştirerek alışverişi tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ruhsat çıkartma aşamasında size ve aracınıza ait bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda ise mahkemelere müracaat edebilirsiniz.

Yabancıların Taşıtları Hakkında Sorumlulukları

Türkiye’de bir taşıt satın aldığınızda, araca ait bazı vergilerin ödenmesi ve sigortaların eksiksiz şekilde yaptırılması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası ve araç muayenesi mutlaka yasal süreçler içerisinde yaptırılmalı ve araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi zamanında ödenmelidir. Yasal zorunlulukların zamanında tamamlanmaması gibi durumların olası idari para cezası ve hatta trafikten men edilme gibi sonuçlar meydana getirebileceğini hatırlatalım. Mutlaka yasal zorunluluklarınızı tamamlayarak trafiğe çıkmalısınız.

Eğer, Türkiye’de yabancıların taşıt satın alması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba, Türkiye de oturma iznim var, araç satın aldım, aracı yurtdışına çıkarken nasıl kullanabilirim? Ülkeme(Ukrayna) girişte sorun yaşar mıyım? Aracın pasaporta işletilmesi gibi bir gereklilik var mı? Teşekkürler.

  2. Merhaba

    Çalışma izni ve yabancı kimlik numarası bulanan biri Türkiye’den 2.el araç satın aldığında(internet platformu aracılığıyla ,noter üzerinden)plakaların yenilenmesi zorunlu tutuluyor ve verilen plaka misafir plaka (ma-mz plakası) oluyor, böyle bir durum yurt dışından araç getirmeden ayrı tutuluyor değil mi?
    Bu konuda internette bir bilgi bulamadım genel olarak yurtdışından araç getirip ma-mz plaka verilmesi ile ilgili bilgiler mevcut ama plaka statüsü aynı olmasına rağmen alınan araç Türkiye’den ve vergileri ödenmiş şekilde satın alınıyor bu durum bir mağduriyet yaratır mı?
    Mesela aracı satmak istediğinde aracın değerinde bir düşme yaşanabilir mi sırf misafir plaka mecburiyetinden ötürü veya alıcıya vergi vs ekstra bir maliyet çıkabilir mi?
    Aynı zamanda ma-mz plaka olduğundan dolayı aracı ,araç sahibi ,eşi ve çocukları haricinde kimse kullanamaz olarak kayıtlara geçiyor böyle bir durumda noterden vs bir ekleme yapılabiliyor mu başka bir kişi kullanması için?

  3. merhaba , yabancının türk vatandaşlığı var fakat ikametgahı yurt dışı gözüküyor bu koşulda araç satın alabilir mi?

  4. Oturma izni olmayan fakat vatandaşlık için 400000$ lık ev alan yabancı ülke vatandaşı hangi şartlarda araç alabilir. Kişi oturma iznine başvurmak istemiyor. Direk vatandaşlık için işlem yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu