Türkiye’de Taşıt Satın Alacak Yabancılar Nelere Dikkat Etmelidir?

Yabancıların Türkiye’de taşıt satın almalarının önünde bir engel bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş geçerli bir kimlik belgenizin bulunması ve 99 ile başlayan yabancı kimlik numaranız bulunuyorsa Türkiye’de yasal olarak araç satın alabilirsiniz. Ancak, Türkiye’de araç kullanmak
isteyen herkesin geçerli bir sürücü belgesine sahip olması gerekir. Eğer bir başka ülkeden Türkiye’ye gelmişseniz, giriş tarihinizden itibaren en fazla 6 ay süreyle yasal olarak araç kullanabilirsiniz. Altı ay sonunda eğer Türkiye’de yasal olarak araç kullanmaya devam etmek istiyorsanız en yakın Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurarak sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekmektedir. Bu müracaatınız sürecinde sizden mevcut sürücü belgeniz dışında ekstra belgelerin de talep edilebileceğini unutmayınız.
Yabancılar Türkiye’de Nasıl Taşıt Alabilir?
Türkiye’de yaşayan yabancılar genel olarak iki farklı yöntemle taşıt satın alabilirler. Bunlardan ilki, mavi plakalı araç olarak bilinen yabancıdan yabancıya araç uygulamasıdır. İkinci yöntem ise tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların doğrudan bayiden sıfır veya ikinci el araç almaları mümkündür. Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar, geçerli bir yabancı kimlik numaralarının bulunması halinde Türkiye’de taşıt satın alabilirler. Türkiye’de araç alım-satım işlemleri noterler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Taşıt için ödemeyi mutlaka noter huzurunda yapmalı ve satış işlemi sırasında satın alacağınız taşıtta herhangi bir borç, hak mahrumiyeti vb. yasal bir engel olup olmadığını da sormalısınız. Eğer noter tarafından satışta herhangi bir problem olduğunu bildirilirse, ödemeyi gerçekleştirerek alışverişi tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ruhsat çıkartma aşamasında size ve aracınıza ait bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda ise mahkemelere müracaat edebilirsiniz.
Yabancıların Taşıtları Hakkında Sorumlulukları
Türkiye’de bir taşıt satın aldığınızda, araca ait bazı vergilerin ödenmesi ve sigortaların eksiksiz şekilde yaptırılması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası ve araç muayenesi mutlaka yasal süreçler içerisinde yaptırılmalı ve araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi zamanında ödenmelidir. Yasal zorunlulukların zamanında tamamlanmaması gibi durumların olası idari para cezası ve hatta trafikten men edilme gibi sonuçlar meydana getirebileceğini hatırlatalım. Mutlaka yasal zorunluluklarınızı tamamlayarak trafiğe çıkmalısınız.
Eğer, Türkiye’de yabancıların taşıt satın alması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.