Türkiye'de Eğitim

Türkiye’de Üniversiteye Başlamak İsteyen Yabancıların Bilmesi Gerekenler

 

Dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversiteleri, birbirinden başarılı akademisyenleri ve gelişmiş laboratuvar imkanlarıyla Türkiye, lisans ve lisans üstü eğitimi almak isteyen pek çok öğrenci için oldukça ideal bir ülkedir

 

En az iki yıllık eğitim programlarını kapsayan yükseköğretim için öncelikle zorunlu ortaöğretimden mezun olunması gerekir. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını kapsayan yükseköğretim kurumları; enstitüler, konservatuarlar, fakülteler ve meslek yüksekokulları olarak ayrılmaktadır.

Türkiye’de 53 adet devlet üniversitesi, 24 adet vakıf üniversitesi bulunuyor ve bu üniversitelerde toplamda 1.9 milyon öğrenci öğrenim görüyor.

Türkiye’de Lisans Programlarına Kabul Şartları

Devlet üniversitesi veya özel üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar üniversitelere bizzat başvurmalıdır. Türkiye’de her üniversite giriş koşullarını kendi belirler ve bu şartlar haricinde asla öğrenci kabul etmez. Genel olarak Türkiye’de öğrenci kabul eden üniversiteler şu şartları talep ediyor:

  • İlk ve ortaöğretimden sonra lise diplomasına denk kabul edilen ortaöğretim diploması ve lise notlarını gösteren transkript belgesi bulunmalıdır.
  • Uluslararası geçerliliği olan GCE, ACT, SAT gibi sınavlardan yeterli puanı almış olmak veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan (YÖS) talep edilen puan alınmalıdır.
  • Diğer kabul koşulları ise üniversitelerin kendi internet sitelerinde duyuruluyor.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Nedir?

Her ülkede ve eğitim sisteminde olduğu gibi Türkiye’de de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrencilerin özel bir sınavda geçerli bir puan alması gerekir. Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) olarak adlandırılan bu sınav farklı nitelikleri ölçer.

İki aşamadan oluşan YÖS’de, öğrenciler ilk olarak ‘Temel Öğrenme Becerileri Testi’ adı verilen bir testi geçmelidir. Adayların soyut düşünme düzeylerini ölçmeyi amaçlayan bu testte dil engelinin ortaya çıkmaması için Türkçe soruların yanında İngilizce açıklamaları da bulunur. Diğer aşamada ise ‘Türkçe Testi’ yer alır. Testin amacı; Türkçe yazılmış ifadeleri anlama, kavrama ve yorumlayabilme gücüne dayanır. İki test türü de üniversiteye girişte etkilidir, ancak bazı üniversiteler temel öğrenme becerileri testini baz alırken bazı üniversiteler Türkçe testinin puanını esas alabilirler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ile uyruğundan birinde KKTC veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler YÖS sınavına girme hakkına sahip değillerdir. Bu kriterlerdeki adaylar üniversite eğitimi alabilmek için liseye denk mezun oldukları okul diplomaları ile başvuru süreçlerini gerçekleştirebilirler.

YÖS sadece yabancı uyruklu öğrencilerin girebileceği bir sınav türüdür.

Türkiye’de Yüksek Lisans ve Doktora Yapmak

Türkiye’de yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik programları lisansüstü programlar olarak adlandırılır. Enstitüler aracılığıyla yürütülen yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olarak iki farklı eğitim programı olarak karşımıza çıkar. Tezli yüksek lisans programı 7 ders, bir seminer ve tez çalışmalarını kapsarken; tezsiz yüksek lisans en az 10 ders ve dönem projesini kapsar. Yüksek lisans programlarının eğitim süreci iki yıldır.

Doktora programlarında ise en az yedi ders alınır, yıl içerisinde yeterlilik sınavlarına girilir, tez önerileri oluşturulur ve tez çalışmalarına başlanır. Doktora programı derslerinin tamamlanması için öğrencilere en fazla 4 yarıyıl tanınır. Doktora programını bitirmek ise 8 yarıyıllık süreyi kapsar. Doktora programına başvuracak adayların yüksek lisans dereceleri bulunması gerekir. Tıpta uzmanlık programları ise bizzat üniversite hastanelerinde, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastanelerde gerçekleştirilir.

Lisansüstü programlara başvuruda bulunacak yabancı öğrencilerin, lisans diplomaları, ders notlarını gösteren ve diploma notunu belgeleyen çizelgeleri ile referans ve niyet mektupları bulunmalıdır. Referans mektubu mezun olunan okulun hocasından alınabileceği gibi sizinle daha önceden çalışmış akademik kariyeri olan bir öğretim görevlisinden de alınabilir. Niyet mektubu ise adaylar tarafından yazılır ve neden lisansüstü programa giriş yapmak istediği anlaşılmaya çalışılır. Lisansüstü geçiş için ALES sonucu veya uluslararası düzeydeki sınavların herhangi birinden istenen puanın alınmış olması gerekir.

Türkiye’de Eğitim Dili

Bilindiği üzere yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin önündeki en büyük engel çoğu zaman dil engelidir. Türkiye bu açıdan pek çok öğrenciye kolaylık sağlayan bir üniversite eğitim modeline sahiptir. Türkiye’de üniversiteler Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde eğitim verirler. Öğrencilerin dil yeterliliğini tamamlaması ve derslere öyle katılması gerekir. Üniversiteye kabul edilen ancak dil yeterliliğini yerine getiremeyen öğrenciler için ilk yıl hazırlık dönemidir ve bu yıl sadece dil eğitimi verilir. Sene sonunda yapılan sınava giren ve dil sınavından muaf olan öğrenciler bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

25 Yorum

  1. Merhaba. Turkmenistan vatandaşı olarak Maliye iktisadi bölümi meslek okul okudum. Bu okulumu Turküyede üniversitenin ayni bölümünde devam ettirebilirmiyim. Yani 4 yillik okulu 2 yılda bitirebilirmiyim.

  2. Merhaba Azerbeycan devlet üniversitesi biyoloji bölümü mezunu bir öğrenci türkiyede çalışmak istiyor ne yapması gerekiyor cevaplarsanız sevinirim yeniden üniversitemi okuycak veya sınavamı girecek teşekkürler

  3. Merhaba Azerbeycan devlet üniversitesi biyoloji bölümü mezunu bir öğrenci türkiyede çalışmak istiyor ne yapması gerekiyor cevaplarsanız sevinirimyeniden üniversitemi okuycak veya sınavamı girecek teşekkürler

    1. Merhaba, Türkiye’de çalışmak istiyorsanız öncelikle iş bulmanız gerekiyor. İş vereniniz size çalışma izni almalı. Yapacağınız işe göre diplomanızın denkliği istenebilir.

  4. merhaba iki kızımız var turkmenistanda okula getirmek istiyoruz önümüzdeki ayın 14 ne kadar başvuru yapmamız lazım nasıl yapabiliriz

    1. Merhaba, Yabancıların Türkiye’de üniversite okuyabilmesi için YÖS sınavına girip başarılı olmaları gerekmektedir. YÖS sınavına girmemiş öğrenciler ise özel üniversitelerde paralı eğitim alabilmektedirler.

  5. Merhaba ben İstanbul’da yaşıyorum ve burda lise okudum diplomam var ama yabancıyım üniversitede okumak istiyorum okumak için ne yapmam gerekiyor sınavlar nasil olur nereye başvuracak bi bilgi verebilir misiniz â

    1. Merhaba, YÖS sınavına girerek Türkiye’de üniversite okuyabilirsiniz. YÖS’e nasıl başvurulur? Hangi sorular soruluyor? gibi soruların cevaplarını bu yazımızdan alabilirsiniz: https://www.atakurumsal.com/adan-zye-yos-hakkinda-detayli-bilgiler/ Başarılar dileriz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    1. Merhaba,

      Eğer yabancı uyruklu iseniz Türkiye’de üniversite okumak için YÖS sınavına girmelisiniz. YÖS sınavı hakkında en detaylı bilgilere, nasıl başvuru yapılacağına ve üniversitelerin sınav tarihlerine bu yazımızdan ulaşabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com/adan-zye-yos-hakkinda-detayli-bilgiler/

      Sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Bize bir değerlendirme bırakın : https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Merhaba Türkmenistanlıyım Türkçem iyi olduğumu düşünüyorum tıp fakültesi devlet üniversitesinde okumak istiyorum nasıl yürüyo bu işler yardamcı olursanız

    1. Merhaba bende Özbekistan vatandaşyim bende turkiyede okumak istiyorum isterseniz birlikte araştiralim bi kaç şirketler var onlarla konuşub birlikte devam etmeye ne dersiniz isrerseniz hebarinizi bekliyorum

  7. Merhaba, bir arkadaşım yurtdışından türkiyede okumak istiyor. Kendi ülkesinde Bir Üniversite bitirdi. türkiye de kendi bölümünden devam etmek istiyor. Burada iş bulma olanağı nedir acaba?

    1. Merhaba, herhangi bir özel yeteneği veya üst düzey bir kariyeri olmayan yabancıların Türkiye’de iş bulması biraz zordur ama imkansız değildir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Amerikada lise bitirmiş yeğenim Türkiye’de Devlet Üniversitesinde ingiliz dili mütercim ve tercümanlik okumak istiyor. Lise diploması ile başvuru yapmak mümkün müdür? Teşekkürler

    1. Merhaba, yiyeniniz Türk vatandaşı ise gerekli sınavlara girmesi gerekmektedir, Türk vatandaşı değilse YÖS sınavına girip başarılı olması gerekmektedir, YÖK sınavının ne olduğu ile alakalı bilgiyi internet arama motorlarından öğrenebilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  9. Merhaba suriye vatandaşı bir akrabam var ve Türkiyede bir vakıf üniversitesinde okumak istiyor. Dönemin ortasında kayıt yapabilir mi bilmiyoruz. Bütün üniversitelerde kayıtlar bitti hatta ders seçimleri de bitti ama vakıf üniversitelerinde bu süreç nasıl işliyor pek bilgimiz yok. Yardımcı olursanız seviniriz.

  10. merhaba birseyi anlayamiyorum alman vatandasi cifte vatandas oglum var yös ile tıp kazanirsa veya baska bir devlet universitesinde baska bir bolumu okudugunda normal ucretlerden extra ucretmi odemek zorundayız

    1. Benim en büyük hayalim oyuncu olmak türkmenistanlıyım yabancıyım uluslararası, dış devletde bir filim’de oynamak ” yer almak ” en büyük hayalim

      1. Merhaba, umarız hayalleriniz gerçekleşir. Hayallerinizin peşinden gidin.

        Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  11. Almam vatandaşıyım liseyi burada okuyorum inşaat mühendisliği istiyorum burda tm mi yoksa fm mi okumam lazım

  12. Milad shadi, Ben bildiyim kadarıyla lise ortalaman 80-lerin üzerindeyse vakıf üniversiteler ingilisce lise ortalamasıyla alıyorlar. Mesela en son bildiyim Okan üniversitesi (İstanbulda) tıp ingilisceye lise ortalamasıyla alıyor. Ama yılı 15.000$. Çok üniversite var, hepsini kendi sitelerinden araşdır.

  13. Lisa diplomasila hanki universataya istanbolda kayit yapabilirim va kayit icin oraya galmam lazim va son zam kayit icin na zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu