Türkiye'de Sağlık

Türkiye’deki Yabancı Hastaneler

Türkiye hem zengin tarihi hem pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla tanınan bir ülkedir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu zamanında pek çok farklı dini ve etnik gruptan insanın bir arada yaşadığı bu topraklarda pek çok alanda bu çok kültürlü yapıyı görmek mümkündür.

Bu kültürel mirasın bir parçası da gayrimüslim halk tarafından yaptırılmış olan hastanelerdir. İşte karşınızda Türkiye’nin köklü bir tarihi sahip olan yabancı hastaneleri!

Avusturya St. George Hastanesi / İstanbul

Avusturya St. Georg Hastanesi / İstanbul

1872 yılında İstanbul’da ortaya çıkan kolera salgınında, Avusturya’nın Graz şehrinden gelen iki rahibenin Galata Kulesi’nin yakınlarında hastaları tedavi etmekte görev almaya başlamasıyla başlayan hikâye, Avusturya St. Georg Hastanesi’nin kurulmasıyla son buldu. 1893 yılında Türkiye’deki ilk çocuk kliniğine ev sahipliği yapan hastane, göz kliniği ve polikliniğinin de açılmasıyla hastaneye dönüşmüştür.

Kurulduğu günden beri Beyoğlu Galata’da hizmet veren hastane, Türkiye başta olmak üzere 56 farklı ülkenin vatandaşlarını ağırlamaktadır. Almanca, Rusça, İngilizce, Arapça ve Fransızca dâhil olmak üzere 10 farklı dilde hizmet veren hastane uluslararası hastalara özel hizmetlerde barındırmaktadır.

İstanbul’un en eski hastaneleri arasında yer alan kurum, kurulduğu günden beri kesintisiz hizmet vermektedir. Hastanede, Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sigorta şirketleri, banka ve vakıf sandıkları kapsamında özel kurumlara özel sağlık hizmeti sunulmaktadır.

Hastanenin internet adresi: https://www.sjh.com.tr/

Özel Balat Musevi (Or-Ahayim) Hastanesi /İstanbul

Özel Balat Musevi (Or-Ahayim) Hastanesi /İstanbul

“Hayat Işığı” anlamına gelen Or-Ahayim Hastanesi, 1898 yılında Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in fermanıyla küçük bir sağlık ocağı olarak kurulmuştur. Hastanenin tarihinde önemli rolü olan hekimlerden biri de Atatürk’ün de doktoru olan Dr. Samuel Abravaya Marmaralı’dır. Or-Ahayim Hastanesi’ne 40 yıl boyunca hizmet veren Marmaralı, hastanenin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Zamanla eski binaları yenilen hastanenin 2005 yılında Alegra Torel Geriatri Pavyonu hizmete girmiştir. 30 oda, 50 yatak, Poliklinik Bölümü, Acil Bölümü ve tahlil laboratuvarının bulunduğu bu bölüm son teknoloji cihazlara ev sahipliği yapmaktadır.

Hastanenin internet adresi: https://www.balathastanesi.com.tr/

Ermeni-Katolik Surp Agop Hastanesi / İstanbul

Ermeni-Katolik Surp Agop Hastanesi / İstanbul

1837 yılında Ermeni Katolik cemaatinin talebi ve Osmanlı Padişahı II. Mahmut’un fermanıyla kurulan hastane, I. Dünya Savaşı’nda aktif olarak hizmet vermiştir. Konumu nedeniyle Pangaltı Surp-Agop Hastanesi olarak da bilinen hastane, günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sigorta hastalarına da hizmet vermektedir.

Hastanenin internet adresi: http://surpagop.com/

Alman Hastanesi / İstanbul

İstanbul’un merkezi sayılabilecek olan Taksim Sıraselviler Caddesinde açılan hastane, 1846 yılında, İstanbul’daki D.W.V Alman Hayır Cemiyeti’nin katkılarıyla 6 Nisan 1846 tarihinde kurulmuştur. Hastane için gereken arsa ve bina Alman Protestan Kiliseleri Topluluğu tarafından sağlamıştır. Zamanla artan ihtiyaçla büyüyen ve yeni bir konuma taşınan hastane, o dönem sıklıkla İstanbul’a gelen Alman gemiciler ve ihtiyaç sahibi Almanlara hizmet vermiştir.

I.Dünya Savaşı sırasında savaşta yaralanan Türk ve Alman askerlerine hizmet veren hastane, 1973 yılında Alman Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına bağlandı. Eylül 1992’de ise Almanya ile Türkiye arasında imzalanan bir protokole göre Alman Federal Cumhuriyeti, Alman Hastanesi üzerindeki bütün haklarını ve kullanım olanaklarını İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfına devretti.

Hastane şu an aktif olarak hizmet vermemektedir.

İtalyan Hastanesi/ İstanbul

İtalyan Hastanesi/ İstanbul

İtalyan Hastanesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Tophane’den Cihangir’e çıkan Defterdar (İtalyan) Yokuşu’nda bulunan tarihi hastane. 1998 yılında Vehbi Koç Vakfı’na (VKV) bağlı Amerikan Hastanesi tarafından onkoloji ve rehabilitasyon ihtisas hastanesi olarak işletmek üzere devralınmış, ama izleyen süreçte çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle ancak 1 Temmuz 2005’te resmen hizmete açılabilmiştir. Ne var ki sürekli zarar ettiği için 15 Ağustos 2006’da kapatılmıştır.

1820 yılında İstanbul Galata’da Cenovalı gemicilere hizmet vermek için kurulan hastane ilk zamanlarında Sardinya Hastanesi olarak anılmaktaydı. 1861’de İtalyan Birliği’nin gerçekleşmesinin ardından hastane İtalyan Kraliyet Hastanesi adını aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerinin işgaline uğrayan tarihi hastane, 1936 yılında iki katlı cerrahi binasının inşa edilmesiyle tüm halka hizmet vermeye başlamıştır.

1997 yılında yenilenmek üzere kapatılan hastane 2005 yılında yeniden hizmet vermeye başlasa da 2011 yılında tamamen kapatıldı.

Hastane şu an aktif olarak hizmet vermemektedir.

MMT Amerikan Hastanesi / Gaziantep

MMT Amerikan Hastanesi / Gaziantep

1848 yılında Gaziantep’te kurulan MMT Amerikan Hastanesi, şehre yerleşen ve vefat edene kadar Antep’te yaşayan Dr. Azariah Smith anısına kuruldu. 1879’da Yale Üniversitesi’nden sınıf arkadaşlarının yaptıkları bağışlar ve topladıkları yardımlar ile kurulan hastaneye o dönem Dr. Azariah Smith Memorial Hospital ismi verildi. 1882 yılında hastaneye üç kuşak boyunca hizmet verecek olan Shepard ailesi şehre yerleşti ve hastanede hizmet vermeye başladılar. 1905 yılında Büyük Britanya’dan Mrs. Anna Morston’un bağışıyla şu anki acil servis ve idari bölümlerin yer aldığı bina inşa edildi.

1915 yılında Dr. Shepard‘ın ölümünün ardından Dr. Hamilton 18 yıl boyunca hastanede görev aldı.

Etkileyici tarihi, günümüz teknolojisiyle donatılan hastane odaları, özenle seçilen personelleriyle hastane, Gaziantep’te hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.

Hastanenin internet adresi: http://www.mmtamerikan.com/

 

Bu listede yer alan hastanelerin yanı sıra, Türkiye’de bulunan en eski hastanelere göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu