Türkiye’nin Uluslararası Limanları Hangileridir?
Üç tarafı denizlerle çevrili olan, Asya ve Avrupa kıtalarının bağlantı noktasında yer alan Türkiye önemli uluslararası ticaret limanlarına sahiptir. Bu yazıda, Türkiye’nin uluslararası limanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mersin Limanı
Mersin Limanı, Türkiye’nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından en büyük limanıdır. Mersin Limanı’nın inşasına 1954 yılında başlanmıştır. İlk iskele 30 Ağustos 1958’de hizmete açılmış, bütün tesisleri ile ikmal edilen liman 1962 yılında modern anlamda işletmeye açılmıştır.Akdeniz’in önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı, İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi bölgelerinin ithalat-ihracat kapısı olması yanında, Ortadoğu ülkelerinin de transit merkezidir.48 tane rıhtımı bulunan limanda, büyüklüğüne göre aynı anda 60’a yakın gemide yükleme-boşaltma yapılabilmektedir.
Asyaport
Asyaport Liman A.Ş. tarafından Tekirdağ’da inşa edilmiş olup 2015 yılında hizmete girmiştir. Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı olan Asyaport, 18 metre derinliğe kadar toplam 2010 metre rıhtıma sahiptir. Terminal sahası 300.000 m² genişliğindedir.Ülkenin konteyner hacmi bakımından ikinci büyük limanı konumunda yer almaktadır.
İskenderun Limanı
İskenderun Limanı Hatay ili, İskenderun Körfezi’nde yer alan önemli bir ticaret limanıdır. İskenderun’a Birinci Dünya Savaşı sonrasında Hatay ili Fransa yönetimindeyken, küçük bir liman yapılmıştır. 1939 yılında Hatay Cumhuriyeti ana vatan ile birleşince, bu liman da Devlet Limanları İşletmesi Umum Müdürlüğüne bağlanmıştır. Demiryolu bağlantısı göz önüne alınarak 1942 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına bağlanan liman daha sonra çeşitli yıllarda yapılan ek tesislerle genişletilmiştir. Liman sahası 1 kilometre kare genişliğinde olup rıhtım sayısı 8, genel kargo rıhtım uzunluğu 732 metre ve konteyner rıhtım uzunluğu 920 metre uzunluğundadır.
Aliağa Limanı
Aliağa Limanı, İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. On iki sanayi tesisine ait otuz altı iskele bulunur. Toplam iskele uzunluğu 8.849 m, kapasitesi 9.999 gemi/yıl’dır.Liman toplam gemi trafiği ve yük elleçlemesinde aktiftir. Türk limanlarının yanaşan gemi sayısına göre sıralanışı dikkate alındığında önemli bir konumda yer almaktadır.Aliağa’da çoğunlukla ithalat yapılmaktadır. TÜPRAŞ, PETKİM ve STAR rafinerileri tarafından kullanılmaktadır. Ham petrol, LPG, petrol ürünleri, LNG, kimyasal maddeler ve makine yağları en çok yükleme-boşaltma yapılan ürünler olarak öne çıkmaktadır.
İzmir Limanı
İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye’nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi’nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır. Yapımına 1955’te başlanan İzmir Limanı, 1959’da hizmete girmiştir. İzmir Limanı’nın sahası 902.000 m2’dir.Limanı daha büyük gemilerin kullanabilmesi için İzmir Körfezi’nde iyileştirme projesi gerçekleştirilmesi gündemde yer almaktadır.
Samsun Limanı
Samsun Limanı ya da işletmeci şirketin verdiği adıyla Samsunport, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanı konumunda yer almaktadır. Tarihten bu yana bir liman kenti olan Samsun’da 1953’te liman inşaatı başlamış ve 1963 yılında inşaat devam ederken liman faaliyete açılmıştır.1990 yılında limana sanayi rıhtımı da eklenmiştir. Karadeniz’de demiryolu bağlantısı olan tek limandır. Geniş bir hinterlanda sahiptir. Anadolu’dan gelen ve Anadolu’ya gidecek yüklerin uğrak noktasıdır. Terminal sahası 445.000m² ve toplam rıhtım uzunluğu 1.756 m’dir.
Trabzon Limanı
Trabzon Limanı, Türkiye’nin Trabzon ilinde bulunan ikinci en büyük limandır. Toplam 1525 metre rıhtım uzunluğu olan Trabzon limanının ortalama derinliği 2.5 metre ile 10 metre arasında değişmektedir.1946’da temeli atılan yeni liman 1954 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.Zamanla artan gemi trafiğine cevap verebilmek için 1980’de başlayan çalışmalar 1990’da bitirilerek liman bugünkü konumuna getirilmiştir. Trabzon Limanı,İran, Irak, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri transit yolunun başlangıcında stratejik bir noktada yer almaktadır. Trabzon Limanı bu ülkelerin tüm Avrupa ve Dünya pazarlarına bağlanmasında kilit bir rol oynamaktadır.
Ambarlı Limanı
Ambarlı Limanı, Türkiye’nin İstanbul şehrinde yer alan bir yük limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından en büyük limanlarından biridir. İstanbul ve Marmara Bölgesi hinterlandına sahip olan liman aynı zamanda Karadeniz limanlarına giden yükler için aktarma limanı olarak kullanılabilmektedir. 1994’te hizmete giren liman, İstanbul’un ilk özel limanı olma özelliğini de taşımaktadır.