Oturma İzni

Uluslararası Koruma Başvuruları Ne Kadar Sürede Tamamlanmaktadır?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında tutulan yabancıların gerekli durumların sağlanması halinde uluslararası koruma başvurusunda bulunma hakları vardır. Türkiye’de uygulanmakta olan kanunlara göre, uluslararası koruma başvuruları iki farklı usulde değerlendirilebilmektedir. Bunlardan biri normal usulken diğeri hızlandırılmış usuldür. Bu iki uygulamada da başvuru talepleri alınır ve uygulanan mülakatlar sonucunda bir karara varılır. Hızlandırılmış usulde yapılan başvurularda hem değerlendirme hem de itiraz süreleri normal usule göre daha kısadır.

Aşağıdaki durumlarda Göç İdaresi başvurunuzu hızlandırılmış usulde değerlendirmeyi göz önünde bulundurabilmektedir,

  • Başvurunuz hakkınızda verilen sınır dışı kararı sonrasında yapılmışsa;
  • Kimlik tespiti için kötü niyetli olarak belgelerinizi sakladığınız ya da kayıp ettiğiniz düşünülüyorsa,
  • Önceden ikamet ilinizi izinsiz terk ettiğiniz için başvurunuzun “geri çekilmiş” olarak değerlendirilmesinden sonra yeniden başvuru yapmak istiyorsanız,
  • Başvuru esnasında vatandaşı olduğunuz ülkeye dönemeyecek durumda olduğunuza dair herhangi bir bilgi veya belge göstermemişseniz.

Eğer başvurunuz Göç İdaresi tarafından hızlandırılmış usulde değerlendirmeye uygun görülmüşse en geç 3 gün içinde mülakat yapılması ve en geç 5 gün içinde nihai karar verilmesi gerekmektedir.Fakat Göç İdaresi yetkilileri, başvurunuza dair incelemenin daha uzun bir süre gerektireceğini düşünüyorsa, başvurunuzu normal usule göre değerlendirmeye dönüştürebilirler. Bunun yanı sıra, uluslararası koruma başvurusu yapmak doğrudan idari gözetimi kaldırmamaktadır. Başvuru sonucunda yapılacak değerlendirme sonucu uluslararası koruma başvurunuz hakkında nihai bir karar verilecektir.

Eğer, Türkiye’de uluslararası koruma başvurularınızın sonuçlandığı süreler hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

 

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu