Yabancı Öğrenciler için Türkiye’de Açık Öğretim Eğitimi Uygulaması Nasıldır?
Türkiye son yıllarda yükseköğretim alanında yaptığı ciddi yatırımlar ile pek çok yabancı öğrenci için en önemli eğitim noktalarından biri haline gelmiştir. Özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına olan yabancı öğrenci ilgisinin yanı sıra yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanlarda da artış gözlemlenmiştir. Türkiye’yi en çok Asya ve Afrika ülkelerinden öğrenciler tercih etmektedir. Günümüzde neredeyse Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde yabancı dilde eğitim veren üniversite ve fakülteler bulunuyor. Bunun yanı sıra, açık öğretim fakültelerine de yabancı öğrenciler kabul edilmeye başlamış olup, ayrılan kontenjanların da arttığını söyleyebiliriz. Bu yazımızda yabancı öğrenciler için Türkiye’de açık öğretim eğitimi hakkında bazı detaylardan bahsedeceğiz.
Türkiye’de Yabancı Öğrencilerin Eğitimi
Türkiye’de kural olarak herhangi bir lisans, önlisans, yüksek lisans, doktora veya açık öğretim programına kayıtlı olan yabancı öğrencilerin öğrenci ikamet izni almaları zorunludur. Bologna Süreci’nin de etkisiyle beraber Türkiye pek çok yabancı öğrencinin eğitim için tercih ettiği ülkelerden biri haline gelmiştir. Dünyanın pek çok ülkesindeki üniversiteler ve diğer eğitim kurumları ile yapılan karşılıklı anlaşma ve işbirlikleri sonucunda Türkiye’de alınan diplomalar uluslararası alanda geçerli kabul edilmektedir. Ayrıca, Türkiye Erasmus + kapsamında değişim programlarını uygulayan öncü ülkelerden biridir. Erasmus’a ek olarak, Türkiye’de öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin hareketliliğini destekleyen Mevlana, Farabi gibi birçok değişim programı bulunmaktadır. Ek olarak, Türkiye’de bir üniversiteye örgün olarak kayıt olacak öğrencilerin YÖS sınavına katılmaları ve kendilerine ayrılan kontenjanlara göre tercih yapmaları ve puanlarına göre yerleştirilmeleri gerekmektedir.
Açık Öğretim Eğitimi
Türkiye’de açık öğretim programına başvurmak isteyen Yabancı Uyruklu öğrenciler yurt dışı lise ve dengi okullardan mezun olarak Milli Eğitim Müdürlüklerinden veya Konsolosluklardan Denklik Belgesi alan öğrenciler Açık Öğretim programlarına kayıt yaptırabilirler. Lisans ve diğer programlara yerleşebilmek için gerekli YÖS şartı açık öğretim fakültelerinde aranmamaktadır. Kendi ülkesinde lise veya dengi bir okuldan mezun olan bir yabancı öğrenciler geçerli bir denklik belgesi alarak bu belge ile açık öğretim fakültelerine doğrudan kayıt yaptırabilmektedir. Açık öğretim fakültelerine kayıt yaptıran öğrenciler öğretimlerine uzaktan devam ederken, aldıkları derslerden dönemde 2 defa vize ve final olmak üzere sınavlara tabi tutulmaktadır. Açık öğretim fakültesi mezunları örgün öğretim öğrencileri ile aynı bölümlerde eğitim alabilir ve yine diplomaları uluslararası alanda geçerli kabul edilir. Sadece fark olarak diplomalarının fakülte kısmında “Açık Öğretim Fakültesi” belirtilmektedir.
Hangi Bölümlerde Açık Öğretim Eğitimi Bulunuyor?
Türkiye’de başta Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi olmak üzere bazı üniversitelerde açık öğretim fakülteleri bulunuyor. Hem lisans hem de önlisans programları konusunda geniş bir yelpazeye sahip bu üniversitelerde seçeceğiniz bölümlere göre toplam 4 ya da 8 dönemde mezun olarak diploma alma şansınız bulunuyor. Temel kural olarak Türkiye’de önlisans programlarında eğitim süresi 2 yılken, lisans programlarında bu süre 4 yıldır. Ayrıca unutulmamalıdır ki Türkiye’de açık öğretim fakültelerinde yüksek lisans ve doktora yapılamamaktadır. Yüksek lisans eğitiminde tezli ve tezsiz programlar bulunurken, doktora programı tamamen örgün eğitim olarak uygulanmaktadır. Açıköğretim programları hakkında buradan ve buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’de yabancıların açık öğretim eğitimleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
merhaba ben Türkmenistan vatandaşıyım şuan istanbulda ikamet ediyorum açık öğretime girmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim nereye başvuru yapacağım
merhaba yabancı uyruklu bir arkadaşım var yurtdışında lise ve üniversite okumuş şimdi de türkiye de oturma izni var bu arkadaşım açık öğretimden ümiversite okumak istiyor bunu nasıl yapabilir
Merhaba, Gürcistanda lise okudum ama son yıl (22-23) ikametim Türkiyede olduğu için uzaktan eğitim alarak mezun oldum. Denlik başvurusu yaptım ama uzaktan eğitim yada online eğitim olduğu için rededildi. Üniversite okumak istiyorum ne yapabilirim?
Merhaba, YÖS sınavlarını takip etmenizi öneririz.
Selam Azerbaycan vetendasiyim oglum 9cu sinisarafi bitirdi asgere gitti simdi geldi ben istanbulda turk vetendasiyla evlyim ve istanbulda yasiyorum oglumun turkiyede okumasi icin ne yapa bilirim?
Merhaba ben çift vatandaşım ama eğitimimi Türkiyede aldım şimdi de açık liseye geçmek istiyorum geçebilir miyim
Merhaba, mezun olduğunuz okul yönetimi ile görüşmenizi öneririz.
Merhaba! Ben ÇÖMÜ Üniversitesi mezunuyum aynı zamanda yabancı uyrukluyum. 2. Üniversiteye basvuru yaptım ama bana program seçeneği sunulmadı yani üniversite ve istediğim program çıkmadı. Yabancıların Açıktan Üniversite okuma şansı yok mu
Merhaba, maalesef ki sorunuzun cevabını bilmiyoruz.
Merhaba, Türkiye’de önlisans eğitimini tamamlamış birisi bunu 4 yıllığa çevirmek için ne yapmalı? Yani Türkler için DGS sınavının yabancılarda karşılığı nedir?
Merhaba ,yabancı öğrenciyim ve şuan açıköğretim olarak sağlık yönetimi lisans bölümünü okumaktayım. başka üniversitede fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü örgün öğretim olarak okuyabilirmiyim??
Ikisinide aynı anda okumam da bir engel olur mu?
Merhaba, hayır iki üniversiteyi birden okumanın hiç bir engeli yoktur.
Merhaba ben yabancı uyruklu öğrenci olarak Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesinde mühendislik fakültesinde okuyorum. Şimdi ben açıköğretim olarak bir üniversite daha okumak istiyorum. İnternetten elde ettiğim bilgilere göre bir üniversite okuyan bir öğrenci açıköğretim olarak başka üniversite okumak isterse hiçbir sınav veya başka bir şeye gerek kalmıyormuş aynısı yabancılar içinde geçerlimi? Lütfen detaylıca anlatır mısınız
Merhaba ban açıktan üniversite okumak istiyorum ama nasl bashvuru yapabilirim ve hangi üniversitelere yapabilirim
Merhaba, okumak istediğiniz üniversitenin web sayfasını ve duyurularını takip ederek başvuru ve gerekli şartları öğrenebilirsiniz.
Yabancılar açıktan 4 lisans tamamlamak için YÖSe girmesi lazım mı
Merhaba, evet yabancıların Türkiye’de lisans eğitimi alması için YÖS sınavına girip başarılı olması gerekmektedir.
Merhaba. Ben yabancı uyruklu öğrenciyim. yüksek lisans için uzaktan eğitime baş vurmak istiyorum. Daha sonra ben uzaktan eğitimden örgün eğitime geçit yapabilir miyim.
Merhaba açık öğretim kayıtlarını nereden yapıyoruz? Hangi üniversitelere kayıt oluşturabiliyoruz?
Ben şimdi 12 siniftayim açık liseye geçmeyi düşünüyorum ama yabancıyım ve sadece 10 , 11 sinifi Türkiye liselerinde okudum , bi de Türkiyeye geldigimde okulu bi sene geç basladım ve şimdi 19 yaşındayim , eğer şimdi açık liseye geçersem benim için herhangi bir sorun olacak mı
Merhaba, tam olarak beklediğiniz problem nedir? Zaten yabancı olduğunuz için YÖS’e katılım sağlayabiliyorsunuz.
Merhaba, ben 6 yıldır çift vatandaşiyim, memlekete ortaokulu okudum,şimdi liseye okumak istiyorum,yani benim için geçerli olur mu YOS sınavı mı,ve sınavsız üniversite geçiş??
teşekkür ederim