Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Evlilik Dışı Doğan Çocuklarına Türk Kimliği Alabilir mi?

Türkiye, son yıllarda pek çok farklı ülkeden çeşitli sebepler sonucu gelen göçmenlerin hem yaşam hem de çalışmak için tercih ettiği önemli noktalardan biri haline gelmiştir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak, pek çok kişi Türk vatandaşlarıyla evlilik yoluna gitmektedir. Fakat, Türkiye’de yasal olarak evlenebilmek için bazı kriterleri sağlamak gerekmektedir, o kriterleri “Yabancılar Türkiye’de evlenebilir mi?” başlıklı yazımızda anlatmıştık. Öncelikle hatırlatmak isteriz ki, Türkiye’de yaşayan bazı yabancılar çeşitli sebeplerden dolayı resmi nikah yapamamakta ve dini nikah yoluyla evlilik yapmaktadırlar.  Bu durumda resmi evlilik dışı dünyaya gelen ve ebeveynlerinden biri Türk vatandaşı olan çocukların Türkiye’de kimlik kartı alabilmeleri için bekarlık belgesi şartı bulunmaktadır. Bu yazımızda kısaca bu süreçten bahsedeceğiz.

Kimlik Başvurusu İçin Neler Gereklidir?

Öncelikle yabancının vatandaşı olduğu ülkede bekar olması ve geçerli bir bekarlık belgesi alması gerektiğini ve bu durumun kimlik için ön şart olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Kimlik başvurusu için yabancı uyruklu kişi vatandaşı olduğu ülkeden apostilli bekarlık belgesi almalıdır ve bu belgenin üzerinde bekar olarak bulunulan tarihlerin de açıkça yer alması gerekmektedir. Bu belge ile birlikte hastaneden alınmış doğum belgesinin orjinalini de alarak en yakında nüfus müdürlüğüne başvuru yapmanız halinde çocuğunuz için Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı düzenlenecektir. Bunun yanı sıra, herhangi bir sebepten bekarlık belgesi alamayan veya kendi ülkesinde evli görünen kişiler için idari dava yolu açıktır.

Evlilik dışı dünyaya gelen çocukların Türkiye’de kimlik kartı alabilmeleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu