Türkiye'de Eğitim

Yabancıların Türkiye’de Üniversite Eğitimi Alabilmesi İçin Yapması Gerekenler

Türkiye eğitim alanında son yıllarda ismini dünyada duyuran önemli bir ülke konumuna gelmiştir. Öğrencilere sağladığı kolaylıklar, eğitim kalitesinin günden güne artması ve yaşam standartlarının yükselmesi; üniversite eğitim için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin devlet üniversitelerine veya özel üniversitelere giriş şartları aynı olmakla birlikte bazı durumlarda üniversiteler arasında farklı belge talepleri ve giriş şartları da bulunabiliyor.

170’in üzerinde üniversite bulunan Türkiye’de tüm üniversiteler; kaliteli eğitimleri, sosyal hayatın içindeki kampüsleri ve birçok farklı imkanıyla hem Türk öğrencilerin hem de yabancı uyruklu öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve mesleki yeterliliklerini kazanmasında önemli rol oynuyor. İşte, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için yapması gerekenler…

 

Yabancı Öğrencilerin Lisans Programlarına Kabul Şartları

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamalı ve ilgili makamlara teslim etmelidir. Üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerden şu belgeler istenmektedir;

 

Türkiye'de Eğitim

Öğrenci kabul formu

Her üniversitenin kendi kabul formu bulunmakta ve bu formların eksiksiz şekilde doldurularak teslim edilmesi gerekmektedir.

Lise veya dengi okul diploması

Lise veya dengi diploma

Lise diploması; Türk Dış Temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır.

Transkript – Not Çizelgesi

Transkript de okul tarafından veya noter ile dış temsilcikler tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olması gerekir.

Finansal Teminat Mektubu

Kayıt Ücreti

Üniversiteye kayıt için gerekli olan bu belgeler, akademik takvimde belirtilen son teslim tarihine kadar üniversitenin ilgili bölümlerine teslim edilmelidir. Evrak gecikmesi veya eksik evrak gibi sorunlarda kayıt işlemleri yapılamamaktadır.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.

Türkiye’de Yabancılar İçin Uygulanan Üniversite Giriş Sınavları

Türkiye’de 2011 yılından itibaren yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sistemlerinde değişiklik olmuştur. Yabancı uyruklu öğrenci sınavı 2011 yılına kadar senede bir kere ve merkezi sistem tarafından yapılıyordu. Günümüzde ise her üniversite, yabancı uyruklu öğrenci (YÖS) sınavını kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.

Tercih edilecek üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci sınavları, üniversitelerin resmi internet sitesi üzerinden detaylı olarak paylaşılıyor. Sınav tarihleri, taban puanları ve sınava giriş için yapılması gerekenler gibi tüm bilgilere, öğrenciler üniversite üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sınavları; her üniversitenin kendi bünyesinde yapılmaktadır.

Yabancı Öğrenciler İçin Yasal Zorunluluklar Nelerdir?

Öğrenci Vizesi

Sınavlarda başarı gösteren ve üniversiteye girme hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite tarafından kabul mektubu gönderilir. Yurtdışındaki öğrenciler bu kabul mektubuyla Türkiye konsolosluğuna giderek öğrenci vizesi alması gerekir. Türkiye’deki öğrenciler ise Türkiye Dış Temsilcikleri tarafından öğrenci vizesi alabilirler.

Öğrenci vizesi, üniversiteye kayıt aşamasında zorunlu belgeler arasında bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: https://www.atakurumsal.com/turkiyede-yuksek-lisans-egitimi-alma-sartlari/

Oturma İzni

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Oturma izinleri her yıl yenilenir.

Sağlık Sigortası

Türkiye’de geçerliliği olacak ve öğrencinin sağlık masraflarını bütünüyle kapsayacak sağlık sigortası yapılması gerekir. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık ve ilaç masraflarını karşılayabiliyor. Ancak üniversitenin böyle bir kapsamı olmaması halinde yabancı uyruklu öğrencilerin tüm sağlık masrafları kendilerine ait olacaktır.

İlginizi çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabancilarin-turkiyede-doktora-yapmasi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/

ATA Kurumsal Danışmanlık  2021-2022 öğretim yılının başında yabancı öğrenciler için üniversite kayıtları konusunda hizmet vermeye başlayacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27de_e%C4%9Fitim

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T1RZd01EazU=

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu