Türkiye'de Yatırım

Yabancıların Türkiye’ye Yatırım Yapma Sebepleri

Türkiye nitelikli iş gücü, hızla büyüyen genç nüfusu, Asya ve Avrupa’nın kavşak konumunda olmasıyla özellikle yabancı yatırımcılar tarafından tercih edilen bir ülkedir. 2003 yılında yürürlüğe giren “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu” sayesinde de yabancı yatırımcılara Türkiye’de çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır.

Biz de bu yazımızda yabancı uyruklu yatırımcıların neden Türkiye’de yatırım yapmaları gerektiğini sizlere 8 maddede aktaracağız

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Doğrudan yatırım yapan yabancılar yerli yatırımcılara sağlanan imkanlardan eşit şekilde yararlanabilir. Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen yabancılarlar için sağlanan teşviklerden biri gümrük vergisi muafiyetidir.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından ithal edilen makine ve teçhizat için gümrük vergisinden muaf olunur.

Katma Değer Vergisi (KDV) Muafiyeti

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından ya da iç piyasadan tedarik edilen makine ve teçhizat için KDV’den muaf olunur.

Sosyal Sigortalar Prim Desteği (İşçi Ve İşveren Payı)

Yatırımla sağlanan ilave istihdam için yasal asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan sosyal sigorta primi işçi ve işveren payı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu unsur sadece yatırım teşvik belgesi kapsamında Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yapılacak yatırımlar için geçerlidir. Sosyal Sigortalar Prim Desteği için herhangi bir üst sınır bulunmaz ve 10 yıl geçerlidir.

Arazi Tahsisi

Yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar dahilinde yatırımcılara arazi tahsis edilir.

Burada sayamadığımız daha pek çok teşvik ve destek için Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın web sitesine mutlaka bakmalısınız.

( http://www.invest.gov.tr/en-US/investmentguide/investorsguide/Pages/Incentives.aspx)

Kazançlarınızı Transfer Edebilirsiniz

Yabancı yatırımcılar Türkiye’deki faaliyetlerinden doğan kâr, satış, tasfiye ve tazminat, lisans, yönetim ve benzeri anlaşmalar karşılığında sağlanan kazançları yurt dışına serbestçe aktarabilirler.

Çift Vergi Ödememe Hakkı

Yabancı yatırımcıların hem kendi ülkelerine hem de Türkiye’ye vergi ödemelerini önlemek amacıyla Türkiye’nin 80’den fazla ülkeyle anlaşması mevcuttur. Örneğin Türkiye’de yatırım yapan bir İspanyol vatandaşı, Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle sadece Türkiye’ye vergi öder. İspanya’ya bu faaliyetleri nedeniyle vergi ödemez.
Türkiye’nin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında anlaşmalı olduğu ülkelerden bazıları şunlardır: ABD, Almanya, Azerbaycan, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, İran, Katar, K.K.T.C., Malezya, Pakistan, Rusya, Singapur, Ürdün.

Türk Vatandaşlığı Kazanma Hakkı

2018 yılında yapılan güncelleme ve 2022 yılında yapılan düzenlemeye göre en az400.000 Amerikan doları değerinde taşınmaz mülk satın alan yabancılar Türk vatandaşlığında başvuruda bulunabilmektedir.

12 Ocak 2017’de yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte Türkiye’de yatırım yapan yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşlığı hakkına sahip olabilir.
Buna göre Türkiye’de belli bir miktarın üzerinde yatırım yapan ve istihdam yaratan ya da mevduat bulunduran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı tanındı.

Yabancı yatırımcılar, aşağıdaki koşulları sağladıkları takdirde Türk vatandaşlığı kazanabilir.

  • En az 500 bin Amerikan doları sermaye yatırımı yapmak,
  • En az 400 bin Amerikan doları ederinde taşınmaz mülk satın almak,
  • En az 50 kişilik istihdam oluşturmak,
  • En az 500 bin Amerikan doları tutarında mevduatı Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda en az 3 yıl tutmak,
  • En az 500 bin Amerikan doları tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın almak

Bu şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı yatırımcılar, ilgili bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı kazanabilir.

Bürokratik İşlemlerin Kolaylığı

2017 yılının sonundan itibaren yabancı yatırımcılara yönelik “tek durak ofis” sistemi hizmete sunuldu. Bu sisteme göre yabancı bir yatırımcı, Türkiye’de yatırım yapmaya karar verdiğinde İstanbul Kalkınma Ajansı’na giderek tüm işlemlerini burada halledebilecek.

Diğer bir deyişle tüm evrak, izin, ruhsat işleri tek bir merkezden halledilebilecek. Aynı zamanda 2018 yılı içinde bu sistemin ülke geneline yayılması ve yerli yatırımcıları da kapsaması planlanıyor. Böylece yabancı yatırımcılar, bürokratik engellere takılmadan Türkiye’deki faaliyetlerine bir an evvel başlayabilecek.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Qardas salam necesiz ben Azeribaycanda yasayiram Istanbulda market icareye goturub islemek ucun bana ne kadar sermaye lazim olar ve qanunu yolu necedir zehmet olmasa bu barede melumat yazardiz

    1. Merhaba, şirketimizin yatırım tavsiyesi verme yetkisi bulunmadığı için maalesef sorunuza cevap veremiyoruz. Türkiye ye gelip sektörünüzü ile alakalı kişilerden tavsiye almanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu