Türkiye'de Yaşam

Deport Nedir? Yabancıların En Sık Deport Edilme Sebepleri Nelerdir?

En temel anlamıyla, deport kelimesi çeşitli sebeplerden dolayı bir yabancı hakkında verilen sınır dışı ve Türkiye’ye giriş yasağı kararı olarak tanımlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında farklı amaçlarla bulunan yabancılar, vize ihlalleri, kanunlara aykırı faaliyetler, çalışma izni olmaksızın çalışmak vb. gibi farklı nedenlerden dolayı deport edilebilmektedir. En sık karşılaşılan sınır dışı edilme nedenleri arasında ikamet izni ve vize ihlali, kaçak çalışma ve ahlaki suçlardır. Türkiye’de sınır dışı kararı İçişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu yazımızda yabancıların en sık deport edilme nedenlerinden kısaca bahsedeceğiz.

Yabancıların En Sık Deport Edilme Sebepleri

Öncelikle hatırlatmak gerekiyor ki yabancılar sadece kanunlarla belirlenmiş hal ve durumlar meydana geldiğinde deport edilebilmektedir. Kısaca yabancıların deport edildiği sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kaçak (çalışma izni olmadan) çalışmaları,
  • Vize süresinin dolmasına rağmen Türkiye’den çıkış yapmamaları,
  • İkamet izni süresinin dolmasına rağmen uzatma yapılmaması,
  • Sahte evlilik işlemi gerçekleştirmeleri,
  • Ülke sınırları içinde ahlaka aykırı davranışlarda bulunmaları,
  • Ülke sınırları içinde suç işlemeleri, terör örgütlerine üye olmaları,
  • Türkiye’ye yasa dışı veya sahte belgeler kullanarak giriş yapmış olmaları,
  • Kamu sağlığını tehdit etmeleri veya kamu düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları,
  • Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen ülkeye girdiği tespit edilen kişiler sınır dışı edilmektedir.

Deport Kararı ve Türkiye’yi Terke Davet

Hakkında kesinleşmiş deport kararı bulunan yabancılar belirli suçlar çerçevesinde  değil de nispeten basit ihlallerden (ikamet izni uzatmama vs.) dolayı sınır dışı edilecekse, bu kişilere 15 günlük terke davet süresi verilmektedir. Terke davet süresi en fazla 30 güne kadar uzatılabilmektedir. Fakat, hakkında kaçma şüphesi bulunan, kaçak giriş-çıkış yapan veya kamu düzenini tehlikeye sokabilecek yabancılar için bu süre uygulanmamaktadır. Bu konuda takdir kolluk kuvvetlerinde bulunmaktadır. Eğer yabancının belirtilen süre içerisinde ülkeden ayrılacağı konusunda ciddi şüpheler bulunuyorsa, bu yabancılar Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmektedir.

Yabancıların deport edilmeleri konusunda sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu