Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de GBT Uygulaması Nedir?

Açılımı “Genel Bilgi Toplama” olan GBT uygulaması genellikle kişilerin şahsına ait temel bilgilerin sorgulanması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu uygulama Türkiye’de genellikle kolluk kuvvetleri tarafından yapılmakta olup, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir uygulamadır. GBT taraması sonucunda adli makamlarca kişilerin hakkında verilmiş tüm hukuki kararlar görülmektedir. Bu kararlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlar da dahil edilmektedir. Bir emniyet mensubu tarafından belirli bölgelerde kimlik ibrazı şeklinde uygulanan GBT ile kişilerin hakkında temel bilgiler ve varsa sabıka, arama vb. diğer hukuki durumlar emniyet mensubu tarafından görülebilmektedir. Bu sorgulama sonucunda eğer herhangi bir yasal işlem gerekiyorsa, kolluk kuvvetleri doğrudan bu işlemi yapabilmektedir.

GBT Sorgulama Nasıl Yapılır?

GBT sorgulama yapılmasının dayanağını Adli Sicil Yönetmeliği oluşturmaktadır. Genel bilgi toplama işlemi, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak yapılan bir veri toplama uygulamasıdır. İçişleri Bakanlığının ve yetkili amirlerine uygun bir şekilde kolluk görevlileri tarafından işbu sorgulama yapılmaktadır. Kişisel verileri görmeye yarayan bu GBT sorgulamayı yapma yetkisi emniyet kuvvetlerinden olan polis, jandarma ve bekçiye verilmiştir. Polis, jandarma veya bekçi sokakta şüphe uyandıran, şüpheli davranışlarda bulunan, aranan kişinin eşkaline uygun kişileri durdurarak kimlik ibrazını ister. Kimlik üzerinde yazan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ilgili görevlice sorgulama sistemine yazılır.

Genel Bilgi Toplama sorgulama sisteminde kişinin aşağıda yazılı olan şu bilgilerine ulaşılabilir:

  • Sorgusu yapılan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi,
  • Kişi hakkında daha önce işlediği bir suçtan dolayı hüküm var veya bu suçtan cezalandırılmış ise buna ait bilgiler,
  • Sorguya tabi tutulan kişi hakkında arama, yakalama vs. kararı varsa bu bilgiler,
  • Asker kaçağı olunması halinde bu bilgi de sorguda görülmektedir.

Eğer, Türkiye’de GBT uygulamaları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu