Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Ramazan Ayı Nedir ? Ramazan Ayında Neler Yapılır ?

Dünyada bir milyardan fazla Müslüman kutsal Ramazan ayını kutlamaktadır. Kur’an-ı Kerim’in ilan edildiği ay olan Ramazan, insanlara öğretileri ile bu ay boyunca rehberlik eder. Ay takviminin esas alınması nedeniyle Ramazan ayı her yıl bir önceki yıla göre 11 gün daha erken başlar. Ramazan ayı, gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutmayı ve dua etmeyi gerektirir. Ramazan ayına uymak, İslam’daki beş zorunluluktan birini teşkil eder. Birine kendi kendini kontrol etmeyi öğretmeyi amaçlar ve aynı zamanda maddi imkanları yetersiz olanların durumuna ilişkin bir iç görü sağlar. İslam’ın “Beş Şartı” ndan biri olarak, Tanrı ile Tanrı’nın ve Hz. Muhammed’in öğretileri ve ilkeleriyle birliğini ve inancını bir araya getirmenin bir yoludur.

 

Türkiye'de Ramazan Ayı

 

İftar yemeği, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye gittiğinde başlayan bir gelenek olarak bir oruç gününün sonucudur. Güneş battıktan sonra, yemek yenir ve yanında alkolsüz içecekler içilir. “İftar yemeği” için özel yemekler hazırlanır. 2021 yılında Türkiye’de ramazan 13 Nisan akşamı kalkılacak ilk sahur ile başlayacaktır.

İslam’a göre hastalar ve yolcular oruç tutmaktan muaftır. Ramazan ayında bu durumlar devam ederse, Müslüman ay boyunca gün batımı ve gün doğumu arasında yoksul bir kişiye yemek vererek bunu telafi edebilir. Eğer kişi iyileşirse veya yolculuğu Ramazan ayının bitiminden önce sona ererse, Ramazan ayının bitiminden sonra oruç tutabilecek günler eklenebilir.

Müslümanlar ayrıca “zekat” vermek de zorundadır. Zenginlerin, temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra servetlerine göre belirli bir miktarda para bağışlamaları yani “zekat” vermeleri beklenmektedir. Bu para, oruç ayının zirve noktasını belirleyen üç günlük Ramazan Bayramı’nın ilk gününde ilk ibadet vaktinden (Bayram Namazı) önce verilir.

Üç günlük Ramazan Bayramı tüm Müslümanlar için özel bir zamandır. Herkes özellikle bayram için aldığı en iyi ve en yeni kıyafetleri giyinir. Camiye gider, akrabaları ve arkadaşları ziyaret eder ve misafirlerle iyi vakit geçirir. Bu ziyaretler, uzun süre birbirleriyle bir araya gelemeyen ve kalpleri soğuyan insanlara bunu düzeltme fırsatı verir. Ramazan Bayramı, birbirimizin arkadaşlığından ve Tanrı’nın bize vermiş olduğu bu iyi şanstan zevk almanın tam zamanıdır. Dünyanın tüm Müslüman ülkeleri gibi Türkiye’de Ramazan Ayı da büyük bir toplumsal katılımla gerçekleştirilir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu