Türkiye'de Eğitim

Türkiye’de Üniversite Okuyan Yabancı Öğrencilerin Yasal Yükümlülükleri

 

2922 sayılı kanun ile Türkiye’de üniversite okuyan yabancı öğrencilerin yasal yükümlülükleri belirtilmiştir. Bu kanun kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’ye gelişleri, öğretim kurumlarına kabulleri, öğretim kurumundan ayrılmaları ve Türkiye sınırları içerisindeki tüm yaşam koşulları ayrıntılı olarak belirlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı okulların yabancı uyruklu öğrencileri bu yönetmelik kapsamı dışındadır ve onlar için özel yönetmelik maddesi bulunmaktadır.

Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrencilerden Beklenen Yasal Yükümlülükler Nelerdir?

Kendi çabalarıyla veya karşılılık ilkesine göre Türkiye’de burslu okuyan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin uyması gereken yasal yükümlülükler şu şekillerde karşımıza çıkıyor;

-Türk okullarında ve yükseköğretim kurumlarında okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin ikamet izinleri harçsız olarak düzenlenirken, belirlenen okulların dışında kalan konsolosluk ve büyükelçilik okulları ile uluslararası okullarda eğitim gören yabancı öğrenciler ikamet izin harcı ödemekle yükümlüdürler.

-Üniversitelere kayıt hakkı kazanan ve Türkiye’ye gelerek kayıt yaptırmak isteyen ancak okulun isteğiyle Türkçe hazırlık sınıfına alınan yabancı uyruklu öğrencilerin bu durumları belgelemeleri halinde bir sonraki öğretim dönemine kadar öğrenci ikamet izinleri düzenlemeye tabi tutulur.

-Lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de eğitim alabilmesi için öncelikle (YÖS) Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmeleri gerekir. Her üniversitenin sınav koşulları ve okula kayıt şartları farklılık göstermektedir. Öğrencilerin üniversitenin belirlediği sınav sorularında istenen taban puanı alması gerekir.

-Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim almak isteyen yabancılar ‘’öğrenci ikamet izni’’ almakla yükümlüdür.

-Gerek lisans düzeyinde eğitim alacak yabancı uyruklu öğrencilerin gerekse de her seviyede Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancıların Türk kanunlarına uygun şekilde düzenlenmiş işlemleri yapmak ve belgeleri temin etmek yükümlülüğü vardır. Eksik işlemler ve hatalı belge teminlerinde yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim hayatları kesintiye uğrayabilir ve bir sonraki yıl tekrardan aynı işlemlerin yapılması gerekir.

-Lisans düzeyinde veya lisansüstü düzeyde Türkiye’de öğrenim görecek tüm yabancı uyruklu öğrencilerin rehberlik hizmetleri veren birimlere başvurmaları ve bu birimler tarafından kendilerinden istenen sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür.

-Yabancı uyruklu öğrenciler, öğrenim gördükleri okulların rehberlik hizmetleriyle sürekli irtibat halinde olmalı ve herhangi bir şahsi, medeni veya öğrenim durumuyla ilgili değişikliği 15 gün içerisinde ilgili rehberlik birimine bildirmekle yükümlüdür. Öğrenci ile ilgili değişikliklerin belirtilen süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda yasal işlemler ve disiplin işlemleri uygulanır.

 

Yabancı Öğrencilerin İkamet İzinleri İçin Yükümlülükleri Nelerdir?

Öğrenimleri boyunca ikamet sürelerini uzatmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, ikamet tezkerelerini yenilemek için belirtilmiş olan müddetin sonra ermesinden sonra 15 gün içinde öğrenimlerine devam ettiklerini belgeleyen, belgelerle yerleşim sınırları içinde bulunan ilçe emniyet müdürlüklerine başvurmaları ve ikamet izinlerinin yenisini almaları gerekir.

Yabancı uyruklu öğrenciler; ikamet tezkerelerini, pasaportlarını veya yabancı uyruklu öğrenci olduklarını belgeleyen herhangi bir resmi evrakı kaybetmeleri halinde derhal ilgili makamlara başvurmaları ve eksik belgelerini 15 gün içerisinde temin etmeleri beklenir.

İkamet adreslerini veya öğrenim kurumlarını değiştiren yabancı uyruklu öğrenciler, yaşanan bu değişiklikleri 48 saat içinde hem ayrıldıkları hem de yeni nakil oldukları ilçe emniyet müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.

Yabancı Öğrencilerin Sağlık Sigortası İçin Yerine Getirmesi Gereken Yasal Yükümlülükleri

Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar kanunu hükümleri kapsamında yabancı öğrenciler ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde genel sağlık sigortalı olmak için başvuruda bulunurlarsa bu öğrencilerden ayrıca bir sağlık sigortası talep edilmez. Fakat kayıt tarihi 3 ayı geçen ve hiçbir başvuruda bulunmayan yabancı uyruklu öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamına alınmaz ve bu öğrenciler özel sağlık sigortası yaptırmakla yükümlü olurlar.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

27 Yorum

  1. Merhaba
    Yabancı uyruklu olarak yüksek lisans ve ya doktora eğitimine başlayıp mezun olmadan vatandaş olduğunda öğretim hakkı düşüyor mu? ve ya ne yapılması gerekiyor? Bu konuda bilginiz var mıdır

    1. Merhaba, hayır sonradan Türk vatandaşı olduğunuz için eğitim hakkınızda düşme gibi olumsuzluk söz konusu değildir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Merhabalar benim bir sorum olacaktı. Ben yös sınavına girerek turkiyede üniversite okumaktayım ve ben başka bir üniversiteye (türkiye için de) yatay geçis yapabilirmiyim.

  3. Merhaba. Kizimda dogustan yabanci vatandaslik var, ondan sonra turk vatandas oldu. Okul ve lise tyrkiye de vitirdi. YOS a girdi. Duydugma kadar yabanci uyruklu, tc vatandas olanlar devlet universitelere harc odemiyorlar. Bir kanun var..dogru mu acaba?

  4. Iyi günler,ben Türkiye vatandaşıyım eşim Ukrayna vatandaşı kendi ülkesinde Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisi Türkiye’ye geçiş yapabiliyor mu?
    Devlet üniversitelerine geçiş yapabilir mi?Bilgi almak istiyorum

  5. Merhaba hocam yos sinavi icin unuversteye yatrdigim parayi covid 19 hastaligi nedeniyle sinava giremicem parami iade etmediler gerekce olarak unuverste yayinladigi klavuzu disinda bir gerekce soyleyerek benim hakkim cikarmi bunda cikarsa nasil tesekkurler

    1. Merhaba, maalaesef ki oturma izni harçları gibi YÖS harçları da iade edilmemektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Ben yös sınavına girerek turkiyede üniversite okumaktayım ve ben başka bir üniversiteye (türkiye için de) yatay geçis yapabilirmiyim.
    Mezun olduğum zaman mezuniyet belgem ile meslek sahibi olabilirmiyim teşekkür ederim

  7. Ben türkiyedenyasıyorum türkce dilim var ama tomer sertifikam yok denemeksiz özel üniversitede okumak için ne yapmam gerekiyor ben iran vatandaşıyım boyama veya fizyo terapi okumak için

  8. Mrh bir sorum olacaktı hocam Türkiyede yani burda üni okuyup bitirdin ve 8senedir Turkiyedeyim atanabilirmiyim devlet memuru olabilirmiyim ? tşk ederim.

  9. Merhaba Ben Azeriyim Türk vatandaşı oldum kızıma (Azeri vatandaşı )12 yaşından ikamet alıyorum bu yıl Türk vatandaşlıgına baş vurmak istiyorum Türk kimliği baş vurusu için randevu almam gerekirmi yoksa direk Antalyaya gide bilirmiyim ve hangi evraklar gerekir bilgi verirsiniz çok sevinirim

    1. Merhaba, yaşadığınız ilçenin nüfus müdürlüğüne gidip hazırlamanız gereken evrakların listesini alıp evrakları hazırladıktan sonra tekrar oraya teslim etmeniz gerekmektedir.

  10. merhabalar , Yös sinavina girip Çanakkale 18 Mart Universitesi PDR 1.ogretim kazandim , Mavi kartliyim , burs alabiliyomuyum ? olursa nerden ?

    1. Merhaba, ben Turkmenistan’dan yazıyorum. Hacettepe universitesi Tıp fakultesinin cerrahi bolumunu kazanmak istiyorum. Bunun için sadece YÖS’ ye çalışmam yeterli olur mu yoksa, biyoloji kimya’da da iyi olmam lazım mı? Cevabınıza gerçekten çok ihtiyacım var. Yanıt verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdi’den..

  11. Merhabalar kolay gelsin . Bursada onlisans programi okuyorum . Afgan uyrukluyum . Bu donem finallerdrn sonra okulum bitiyor . Normalde eylulde ogrencilik vizem doluyor. Haziran gibi okulda ilisigim kesilecek . Turkiyede kalabilirmiyim ? Calisma vizesi alip kalabilirmiyim ?

    1. Merhaba, çalışma izni için iş bulmanız gerekmektedir, lisans okuma şansınız varsa ikametiniz uzatılabilir.

  12. Bir yakınım yabancı statüsünde yıllık 13.600 dolar ücretle bir vakıf üniversitesine girdi. 25.000tl ücretli bölümüne yatay geçiş yaptı. Okul khk ile kapatılınca devlete geçirdiler ancak devlet 16.000 dolar ücret istiyor ve okulu yanacak ne yapabiliriz. Bu şekilde bir uygulama adil mi ve mümkün mü

      1. Yabanciim Turkiede lisede okuyorum son sinif , yòes girecem turk vatandasi olacam yakinda enede yose girebiliyormuyum?

          1. Türk vatandaşlığım var fakat yavancı uyruklular kadar 7-8 bin civarında harç ödüyorum duyduğuma göre türk vatandaşlığı olanlar harç paralarını geri alabiliyormuş bu doğrumudur doğruysa ne yapılması gerek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu