Türkiye'de Eğitim

Yabancı Öğrencilerin Türkiye’de Karşılaşabileceği Zorluklar

Türkiye son yıllarda dünyanın birçok ülkesinden öğrenci çeken önemli bir eğitim ülkesi konumundadır. Bölgesinin en güvenli ülkesi olması, eğitim kalitesi ve yaşam standartlarının yüksek olması bu durumun başlıca nedenleri arasındadır.

Çok farklı kültürlerden gelen ve Türkiye’de eğitim gören yabancıların ilk karşılaşacağı sorun tabi ki dil ve eğitim üzerine olacaktır. Akademik dilin ve konuşma dilinin farklı olması, Türkiye’de çok fazla lehçe ve şive bulunması dil öğrenimini biraz zorlaştıracaktır.

Yabancı uyruklu öğrenciler üzerine yapılan bir çalışmada bu öğrencilerin; yalnızlık, çekingenlik, uyumsuzluk ve kültürel şok ile psikolojik sorunlar yaşadığı da belirlenmiştir. Özellikle de evden uzak olma düşüncesi dünyanın her yerindeki yabancı öğrenciler için büyük bir sorun olarak belirtilmiştir.

Sağlık, barınma, ulaşım, beslenme ve ekonomik temelli sorunlar da dünyanın her yerindeki öğrenciler için karşılaşılabilecek sorunlar arasındadır. Ancak dünyanın hiçbir yerinde başınıza gelmeyecek ve sadece Türkiye’de karşılaşabileceğiniz; tuhaf, trajikomik ve sonradan yüz güldüren hadiseler olabilir. İşte, onlara birkaç örnek…

Öğrenci İşlerinde Yaşanacak Muhtemel Hadiseler

Üniversitede olup da öğrenci işlerine gitmeyen, daha doğrusu öğrenci işlerindeki hiçbir şeye yetkisi olmayıp, hiçbir şeyi bilmeyen ve sürekli farklı kişilerle konuşulması gerektiğini söyleyen hanımla karşılaşmayan öğrenci yoktur.

Sinirli, hızlı konuşan ve durmadan fırça atan, belgelerin eksik olduğunu, notun girilmediğini, öğretim görevlisiyle konuşulması gerektiğini tekrarlayacak bu görevliyle karşılaşmamak için muhtemelen birinci sınıftan sonra bir daha öğrenci işleri bürosuna uğranmayacaktır.

Üst Katta Oturan Ev Sahibi Sorunsalı

Türkiye’de birçok farklı konseptte öğrenci yurdu bulunur. Devlet yurtları, özel yurtlar, pansiyonlar ve apartlar öğrenciler için oldukça konforlu ve kaliteli barınma imkanı sağlar. Ancak her öğrenci lisans eğitimi sırasında ayrı evde arkadaşlarıyla birlikte oturmak ve öğrenci evinin tadını çıkartmak ister.

Nihayet kendi evimdeyim ve istediğim gibi yaşarım düşüncesine kapılan her öğrenci üst katta oturan ve aileden daha kapsamlı karışma becerisi bulunan ev sahibi ile tanışır.

  • Yüksek sesle müzik dinlemeyi sevenler bu sevdadan hemen vazgeçmelidir.
  • Kalabalık arkadaşlarla evde buluşma sizin ev haricinde her yerde olabilir.
  • Kapıları çarpmak mı? Bunu unutun gitsin…
  • Yurt kadar kesin kuralları olmasa da gece çok geç saatlerde gelemezsiniz. Gelirseniz eğer bir soru yağmuruyla karşılaşabilirsiniz.
  • Kız arkadaşınızı veya erkek arkadaşınızı akşam yemeğine eve çağırmayı birkaç kez düşünmeniz gerekebilir

Bakkallarda Para Üstü Bulunmaması

Süpermarketler ve alışveriş merkezlerinin çok olmasına karşın Türkiye’de mahalle bakkalları varlığını hala sürdürüyor. Her sabah taze ekmeğin, sütün, gazetenin ve ufak tefek ihtiyaçların alındığı mahalle bakkallarında en küçük birimdeki bozuk paralar asla bulunmaz.

Örneğin 10 kuruş ve 25 kuruş asla kasalarında yoktur. Bakkallar bu miktarlardaki para üstlerini genellikle sakız olarak öderler.

Büyükşehirlerde Trafik Sorunu

İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde en çok yaşanan şehir sorunu trafiktir. Metro, tramvay, metrobüs, otobüs, minibüs, taksi dolmuş ve vapur seferleri olmak üzere şehirde birçok toplu taşıma aracı vardır.

Ancak şehir nüfusunun fazla olması ve özel araçların da çok sayıda bulunması şehirde ulaşımların geç sağlanmasına neden oluyor. Özellikle İstanbul’da gideceğiniz mesafe bir saatlik bir uzaklıktaysa iki saat önceden çıkmak tam zamanında yetişmenizi sağlayacaktır.

Pazar Günü Erkenden Kaldırılma Sorunu

Bütün hafta okula gittiniz, cumartesi günü kurslar, stajlar, sosyal hayat derken Pazar günü öğlene kadar uyumak ve tüm haftanın yorgunluğunu çıkarmak istiyorsunuz. Ancak bu Türkiye’de biraz zor olabiliyor.

Pazar sabahının ilk saatlerinde erkenden uyanmış, kahvaltısını yapmış ve matkabını eline almış Pazar günü kendinde iş arayan amcalar evlerinde oranın buranın tamiratını yapabilirler.

Sokaktan geçen satıcılar Pazar sabahının en güzel uykusunda; patates, soğan, domates diye bağırarak uykunuzu zehir edebilir veya melodili anonsuyla bir tüpçü kamyonu tüm Pazar uykusu planını sonlandırabilir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Türkiyede farklı unversıtelerde lısans ve yuksek lısans bıtırdım, yabancı öğrencılerın karşılaştıgı en buyuk sıkıntı Türk öğrencılerın düşünce tarzı ve hayata bakış açısıdır (kendi tecrübemden baz alarak paylaşmak ıstedım) mesela:
    1) Unversıte kazana türk öğrencılerın havalarda olması, yüksek ego ve kendılerını bir şey zannetmelerı
    2) Bize yanı yabancılara mantıksız gelen aşırı maç muhabbetlerı takım tutmalar
    3) Erkeklerın aşırı kız muhabbetı
    5) Türkiye dışında hıc bir ulkede bulunmamalarından kaynaklanan Dunyayı sadece Türkiye olarak görmelerı.
    6) Tarihi bilmemelerı (tarihi sadece osmanlı ve cumhuryet tarıhı olarak görmemelerı)
    7) Kitap okumamalarına rağmen her konuda ahkem kesmelerı
    8) Kızların sigara içmesi
    Bunun gibi b,r sürü sebeptel dolayı yabncı ögrencıelr daha Türk öğrencıyle muhabbeta başlar başlamaz bitirmek ister ve kendını yalnızlıkta bulur, yani aslında çevresınde Türk öğrencı çoktur ama yalnızdır, Türkiyede sadece eğitim ve iş tecrıbesını alıp diğer kötü alışkanlıkları kendınden uzak tutmak gerçekten çaba gerektırır ve buda öğrencıyı yorarç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu