Çalışma İzni

Yabancı Personeller SGK Primlerinin Ödenip Ödenmediğini Nasıl Öğrenebilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) E-devlet üzerinden vatandaşların prim borçlarını sorgulamalarına olanak tanımaktadır. E-devlet üzerindeki sorgulamalardan biri de SGK prim borcu öğrenme ekranıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları SGK sitesi üzerinden T.C. Kimlik No ve kimlik bilgileri ile giriş yaparak SGK primlerinin ödenip ödenmediğini öğrenebilir. Bu uygulamada gelen sayfada bilgileri doldurup butona bastıktan sonra yeni bir sayfa açılacak buradan da “hizmet bilgisi” ve ardından 4A seçilmelidir. Bu işlemler gerçekleştikten sonra ayrıntılı olarak sigorta dökümüne erişim sağlanabilir. E-devlet şifresi ile tüm SGK primleri görülebilir, sigortanın yatıp yatmadığı sorgulaması kolay ve hızlıca yapılabilir.

E-devlet sistemi vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerini kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir teknolojik sistemdir. Bir internet sitesi ve mobil uygulaması aracılığıyla kullanılmaktadır. Türk vatandaşlarının yanı sıra, Türkiye’de geçerli bir yabancı kimlik numarasına sahip olan yabancılar da e-devlet sistemine kayıt olarak SGK primlerine ait sorgulamaları yapabilmektedir.

Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’de e-devlet hizmetlerinden faydalanabilmesi için geçerli bir ikametgah adresi olma şartı bulunmaktadır. Yabancı uyruklu vatandaşlar, kamu kurumlarının istediği belgeleri tamamlayıp PTT şubelerinden e-devlet şifresi alarak www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş sağlayabilirler. E-devlet sisteminde Türkçe bilmeyen vatandaşlar için İngilizce dil seçeneği de bulunmaktadır. Aynı zamanda, herhangi bir bankadan öncesinde hesap açmış olan yabancı uyruklu vatandaşlar PTT şubelerine gitmeden banka ile ilgili işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapabilirler.

Eğer, Türkiye’de yabancıların SGK primlerini sorgulamaları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu