Çalışma İzniTürkiye'de Eğitim

Yabancı Uyruklu Öğrenciler Türkiye’de Çalışabilir Mi?

Uluslararası öğrenci sayıları her yıl bir önceki yıla göre artış gösteren Türkiye’de yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma iznine sahip olmadan herhangi bir işte çalışmaları yasalara aykırıdır. Ayrıca diğer ülkelerin aksine, Türkiye’de yabancı bir öğrenci olarak yarı zamanlı bir iş bulmak çok kolay değildir. Bunun nedeni ise çoğu işverenin Türkçe konuşan çalışanlar istihdam etmek istemeleridir. Tüm bu engellerin yanı sıra yabancı öğrenciler için Türkiye’de fırsatlar da mevcuttur. Bu yazımızda yabancı öğrenciler için Türkiye’de çalışma koşulları, öğrenci çalışma izni ve öğrenciler için iş fırsatları hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Türkiye’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?

 

Yabancı Uyruklu Öğrenciler için Türkiye'de Çalışma İzni

 

Yakın bir zaman önce, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerin Öğrenci Çalışma izni alarak çalışabilmelerini yasallaştıran yeni bir Uluslararası Çalışma Kanunu yürürlüğe girmiştir. Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim gören bu yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerin, Türkiye’de iş arama ve çalışma izni alma hakkına sahip olduklarını belirten bir yasa olarak düzenlenmiştir. Ancak bu yasa, lisans derecesinde olan öğrencileri kapsamamaktadır. Bununla beraber Türkiye, gelecekte lisans derecesi fark etmeksizin tüm yabancı öğrenciler ve mezunlar için Türkiye’de çalışma izni sağlamayı amaçlamaktadır.

Yabancı uyruklu lisansüstü öğrenciler Türkiye’de çalışma iznine sahip olduklarında, ikamet izinlerinden yararlanmaya devam etmektedir. Türkiye’de geçerli ikamet izinleri ile birlikte gelen haklardan da yararlanmaktadır. Dışişleri bakanlığı, bu ilkelerin yanı sıra bu yabancı öğrencilerin istihdamını yönetecek prosedürlerin belirlenmesinden de sorumlu olmuştur. Bu ilkelere ve Göç Politikaları Komitesi tarafından belirlenen yönergelere dayanarak karar alınmaktadır.Eğer bir yabancı öğrenciyseniz ve yakın zamanda bir Türk üniversitesinde öğreniminizi tamamladıysanız, çalışma izni için başvurabilirsiniz. Bunun için mezuniyetinizden sonraki bir yıl içinde başvuru yapmalısınız.Başvuruda bulunduktan sonra, başvuruyu inceleyecek ve temel prensiplere göre karar verecek olan Uluslararası Çalışma Politikası Danışma Kuruluna yönlendirileceksiniz.

Eğer Türkiye’de devlet bursu alarak okuyan bir lisans mezunu iseniz, çalışma izni almaya hak kazanmadığınızı belirtmek gerekmektedir. Bu durum, kısa süreli oturma izninizin olduğu gerçeğinden bağımsızdır.

Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrenciler için İş Fırsatları Nelerdir?

 

Türkiye'de Yabancı Uyruklu Öğrenciler için İş Fırsatları Nelerdir?

 

Türkiye’de iş fırsatları hakkında araştırma yapmaya ilk önce internet üzerinde başlayabilirsiniz. Potansiyel işvereninize sunmak için kapsamlı ve ayrıntılı bir özgeçmiş hazırlamanız gerekmektedir. Daha sonra özgeçmişiniz ile beraber boş pozisyonlar için başvuru yapabilirsiniz.

Genel olarak Türkçe iletişim kurmanın yanı sıra, Türkiye’de Almanca, İtalyanca, Arapça, Rusça, Fransızca, İspanyolca ve daha birçok dili kullanan başka şirketler de mevcuttur. Birkaç başvuru yaptıktan sonra, yanıt alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Türkiye’de iyi ücretli ve profesyonel bir iş arıyorsanız, konsolosluklarda, elçiliklerde ve STK’larda iş aramanız gerekmektedir. Ancak bu alanlarda iş bulmak, başvuranların rekabeti yüksek olduğundan oldukça zorlayıcıdır.

Türkiye’de mevcut olan bir diğer iş fırsatı ise, diğer öğrencilere anadilinizi öğretmektir. Türk öğrencilerin en çok öğrenmeye çalıştığı dil İngilizcedir olarak karşımıza çıkmaktadır.  İngilizce konuşan bir yabancı öğrenci olarak, bu tür işleri her zaman ve her yerde bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Bununla birlikte, yabancı dil sertifikası olan kişiler daha iyi kazanç sağlayan işler de bulunmaktadır.Yabancı dil kurslarında çalışmak, iyi ücretli geçici bir iş sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Mevcut diğer bir fırsat olarak ise, bazı Türk şirketleri kuruluşlarında yabancıları istihdam etmek istemektedir. Yabancıları işe almak isteyen bazı şirketler arasında haber merkezleri, dergiler, gazeteler ve diğer yayınlar yer almaktadır. Yabancılardan bu yerlerde yayınları yabancı dillere çevirmeleri istenmektedir. Bu şirketlerde mevcut olan iş fırsatları arasında editörlük, tercümanlık ve gazetecilik sayılmaktadır.

Geçici iş fırsatları arayan yabancı uyruklu öğrenciler için, yukarıda saydığımız tipteki boş pozisyonlar üniversite genelindeki ilan panolarında paylaşılmaktadır. Ayrıca bu iş fırsatları dergilerde de mevcuttur. Türkiye özellikle yaz aylarında yüksek bir turizm potansiyeline sahip bir ülke olduğu ve bir hayli yüksek miktarda yabancı turiste ev sahipliği yaptığı için diğer geçici işler arasında turizm sektörü de yer almaktadır. Turizm sektöründe çalışmak ile ilgili en büyük zorluk ise yaz sezonu bitimine kadar hafta boyunca uzun çalışma saatlerini içermesidir. Yabancı uyruklu kız öğrenciler, şehirlerde yaşayan aileler için bebek bakıcılığı mesleğini yapma şansına da sahiptir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba ben kız Kardeşim adına yazıyorum Kardeşim 4 yıllık Ebelik bölümünden Mezun Kardeşimin Devlet kurumunda çalışması mümkün müdür yada özel hastanede çalışması için ne yapması gerekir

    1. Merhaba, yabancıların devlet memuru olmaları bazı istisnalar hariç maalesef ki mümkün değildir. Özel sektörde ise herhangi bir zorluk bulunmamaktadır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu