Çalışma İzni

Yabancılar için Bağımlı ya da Bağımsız Çalışma İzni Ne Anlama Gelmektedir?

Öncelikle hatırlatmakta fayda görüyoruz; Türkiye’de çalışma izni başvuruları kural olarak çalışma izni başvuruları işverenler tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de yasal olarak bulunan ikamet izni sahibi, uluslararası koruma sahibi veya uluslararası koruma başvuru sahibi yabancılar çalışma hayatına aktif olarak katılabilmektedir. Bir yabancının yasal olarak Türkiye’de çalışabilmesi için işvereninin yabancı adına gereken tüm şartları sağlaması ve çalışma izni onayı alması gerekmektedir. Eğer ilgili firma ve yabancı personel, tüm gerekli şartları ve prosedürleri yerine getirmişse, yabancı personel çalışma izni onayının ardından kendisi için belirlenen meslek kolunda ve kendisine izin alan firmada yasal olarak çalışabilmektedir. Bu çalışma türüne de bağımlı çalışma izni adı verilir. Bu izin türünde yabancı çalıştığı firma ve meslek koluna bağlı şekilde çalışır ve herhangi bir iş değişikliği durumunda ilgili değişikliğin SGK’ya ve bakanlığa bildirilmesi ve yeni firmada tekrar çalışma izni başvurusu yapılması gerekmektedir.

Bağımsız çalışma izni kavramı ise, Türkiye’de çalışma izinlerine ait kanunlara göre, yabancının kendi isim ve hesabına çalışmasına imkan veren çalışma izni türü olarak tanımlanmaktadır. Eğer bir yabancı, Türkiye’de yasal prosedürleri gözeterek bir şirket kuruluşu gerçekleştirdiyse ve bu firmada aktif olarak çalışacaksa, bu yabancının bağımsız çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir.  Bağımsız çalışma iznine başvuracak uluslararası koruma başvuru veya statü sahipleri, bu tür başvurularını kendileri yapmaktadır.

Eğer, Türkiye’de yabancıların bağımlı veya bağımsız çalışma izinleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu