Çalışma İzni

İkincil Koruma Statüsüne Sahip Yabancılar Türkiye’de Çalışma İzni Alabilir mi?

İkincil koruma statüsü, ülkesinde çeşitli çatışma, savaş hali ya da ciddi seviyede şiddet olaylarına maruz kalmış, ülkesinde dönmesi halinde kendisine ölüm cezası ya da işkence uygulamasına maruz kalacağı öngörülen yabancılara verilmektedir. Kendisine ikinci koruma statüsü verilmiş yabancılar, yasal olarak Türkiye’de kalabilir ve eğitim, sağlık gibi temel kamu hizmetlerinden kendileri ve aileleriyle birlikte faydalanabilirler. İkincil koruma statüsü tanınan yabancılara 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası verilmektedir.

İkincil koruma statüsü yabancılar, Türkiye’de yasal olarak bir çalışma izni ile işgücü hayatına katılım sağlayabilmektedirler. Yapılan uluslararası koruma başvurusu sonucu yabancılar, ikincil koruma statüsü elde ettiler ise, bağımlı veya bağımsız çalışma izinleriyle ilgili firmalarda yasal olarak çalışabilirler. Bağımlı çalışma izni başvuruları işveren tarafından, bağımsız çalışma izni başvuruları ise yabancının kendisi tarafından Çalışma Bakanlığı’na yapılmaktadır.

Eğer, Türkiye’de ikincil koruma statüsü sahibi yabancıların işgücüne katılımları ve çalışma izinleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu