Türkiye'de Yaşam

Yabancılar İçin Türkiye’de Şehirler Arası Ulaşım Alternatifleri

Türkiye’de şehirler arası yolculuk yapmak için şahsi aracınız dışında yararlanabileceğiniz pek çok alternatif bulunur.

Türkiye, otoyol ve havalimanı ağı oldukça geniş bir ülkedir. Özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte ülkede 55 adet havalimanı bulunmakta ve ülkenin tüm şehirlerine karayoluyla ulaşılabilmektedir.

Karayolu ulaşımı söz konusu olduğunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin  bölünmüş yol projesine son yıllarda büyük bir önem verdiğini belirtmek gerekir. Buna göre gidiş ve geliş yolları birbirinden bağımsızdır. Bu durum ise yolculuk konforunu artırmakta ve trafik kazalarının önüne geçmede etkili olmaktadır.

Yapımı tamamlanan İstanbul Havalimanı’nın  150 milyon yolculuk kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olduğunu belirtelim. Avrupa, Asya, Orta Doğu, Afrika gibi bölgelerin kavşak noktasında bulunması nedeniyle İstanbul’un dünya havayolları ağı bakımından en önemli merkezlerden biri haline geldiğini söyleyebiliriz.

Bununla birlikte konvansiyonel tren ve hızlı tren imkanları da vardır. Karadeniz ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde dağlar kıyıya paralel uzandığı için bu bölgelere tren ulaşımı yoktur. Ancak bu bölgeler dışındaki bölgelere trenle ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde şu an kullanımda olan ve yapım süreci devam eden hızlı tren ağıyla ulaşımda verimlilik ve kalite gittikçe artmaktadır.

Şimdi Türkiye’de şehirler arası yolculuk yaparken kullanabileceğiniz alternatifleri biraz daha yakından inceleyelim.

İlginizi çekebilir: https://www.atakurumsal.com/sehir-disina-seyahat-ederken-mutlaka-yaniniza-almaniz-gerekenler/

 

Karayolu ulaşımı

Karayolu Ulaşımı

Türkiye’de en sık kullanılan şehirler arası ulaşım biçimi karayolu ulaşımı. Yani otobüs yolculuğu ile ülkenin 81 iline de gidebilmek mümkün.

Şehirler arası otobüs terminallerinden, otobüs firmalarının şehir içindeki çeşitli ofislerinden ve internet üzerinden bilet satın alabilirsiniz. Ayrıca telefon üzerinden de bilet rezervasyonu yaptırma opsiyonunu mevcut.

Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul ile ülkenin başkenti arasında günün hemen her saati otobüs seferi bulunur. İki şehir arasındaki mesafe 450 kilometredir ve bu mesafe otobüs yolculuğu ile yaklaşık 5.5-6 saat sürer.

Zihninizde daha iyi canlanabilmesi için bazı şehirler arasındaki mesafe ve yolculuk sürelerine bakalım:

  • İstanbul – İzmir: 472 kilometre, 4,5 saat
  • İstanbul – Gaziantep: 1146 kilometre, 13 saat
  • İstanbul – Antalya: 700 kilometre, 6.5 saat
  • Ankara – İzmir: 670 kilometre, 8 saat
  • Ankara – Erzurum: 876 kilometre, 10.5 saat

Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi ve sonrasında, resmi tatil süresinin uzun olduğu dönemlerde otobüs biletleri kısa sürede tükenmektedir. Bu nedenle otobüs yolculuğu yaparken resmi tatil, resmi ve dini tatiller, yılbaşı, okulların başlangıcı gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız ve erken rezervasyon yaptırmanız yararlı olacaktır.

 

Havayolu Ulaşımı

Havayolu Ulaşımı

Türkiye’de oldukça yaygın bir havayolu ağı bulunur.

Türkiye’de toplam 56 havalimanı bulunur ve bu havalimanlarının 24’ünde uluslararası uçuşlar gerçekleşir. Diğer bir deyişle Türkiye’nin her bölgesine uluslararası ve yerel uçuşlar bulunmaktadır.

Bu nedenle güvenli ve hızlı olması bakımından Türkiye içindeki şehirler arası yolculuklarınızda bir alternatif olarak havayolu ulaşımını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_merkezli_havayolu_%C5%9Firketleri_listesi

 

Demiryolu ulaşımı

 

Demiryolu Ulaşımı

Demiryolu ulaşımı, Türkiye’de karayolu ve havayolu ulaşımının ardından üçüncü sırada gelmektedir. 6 farklı demiryolu bölgesi bulunan Türkiye’de Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz ve Akdeniz bölgesinin bazı yerlerinde coğrafi koşullar nedeniyle tren ağı bulunmamaktadır. Bu bölgeler dışında ülkenin hemen her yerine demiryolu ile ulaşılabilir.

Son yıllarda yapılan hızlı tren yatırımlarıyla da Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Konya arasında yüksek hızlı tren seferleri bulunmaktadır. Ortalama 250 kilometre sabit hızla giden hızlı tren sayesinde  Ankara-Eskişehir arasındaki 234 kilometrelik mesafe yaklaşık 1 saat 5 dakikada kat edilebilmektedir.

Ankara-İzmir, Ankara-Sivas hızlı tren hatlarındaki yapım çalışmaları da birkaç yıl içinde tamamlanacaktır.

Bu arada bahsetmeden geçmek doğru olmaz: Ankara’dan Kars’a kadar giden Doğu Ekspresi ise ülkenin neredeyse bir uçtan diğer uca kat ettiği ve yol boyunca Anadolu’nun güzelliklerini tren camından sergilediği için son dönemlerde yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça rağbet görmekte. Doğu Ekspresi’nden bir adet kompartman kiralayıp 24 saat süren yolculuk boyunca Türkiye’nin farklı köy, kasaba ve şehirlerini oturduğunuz yerden seyredebilir, Anadolu’yu daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

 

Denizyolu Ulaşımı

Denizyolu Ulaşımı

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olması nedeniyle Türkiye’de denizyolu taşımacılığı yaygındır. Özellikle İstanbul, İzmir, Samsun, Mersin, İskenderun limanları uluslararası ithalat ve ihracaat bakımından işlek limanlardır.

Buna karşın Türkiye’de şehirler arası ulaşım bakımından denizyolu ulaşımı diğer alternatiflere göre daha az güzergahı kapsamaktadır. İstanbul, Yalova, Bandırma ve Bursa arasında arabalı vapur seferleri yapılmakta ve karayolu alternatifine göre daha kısa bir sürede ulaşım sağlanmaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Merhabalar.mersinden ankaraya otobusle gitmük istiyorum yabancıyım ve aşı olmamışım.pcr testi gereklimi ya sadece hes kodu geçerli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu