Türkiye'de Eğitim

Yabancıların Türkiye’de Doktora Yapması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye yabancı doktora öğrencileri için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Türk üniversiteleri uluslararası değişim geleneğine, nispeten düşük eğitim ücretlerine sahiptir ve yüksek kalitede doktora eğitimi sunmaktadır.

Türk üniversiteleri, doktora süreçleri, ücretleri ve başvuru koşulları hakkında bilgiler de dâhil olmak üzere, Türkiye’de doktora eğitimi almakla ilgilenen yabancılar için bilinmesi gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Türkiye’de Doktora Çalışması Yapmak İçin Nedenler

 

Türkiye'de Doktora Çalışması Yapmak için Nedenler

 

 

Hızla büyüyen ekonomi: Dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisi ve gelişen pazarlar ve politik etki ile Türkiye’de çalışmak harika bir fırsat olacaktır.

İngilizce eğitim: Türk üniversiteleri güçlü uluslararası görünümünün yanında birçok doktora programını İngilizce olarak sunmaktadır.

Ekonomik: Düşük yaşam maliyetleri ve eğitim ücretleri ile Türkiye doktora çalışması için iyi bir seçenek haline gelmiştir.

Türk Üniversiteleri

Türkiye’deki üniversiteler ve diğer yükseköğretim sağlayıcıları kamu (veya devlet) ve özel (veya vakıf) kurumlara ayrılmıştır:

Devlet üniversiteleri çoğunlukla devlet tarafından finanse edilmektedir ve bunun sonucunda göreceli olarak düşük öğrenim ücretleri almaktadır. Türkçe, İngilizce, Almanca veya Fransızca eğitim dili olarak kullanılmaktadır.

Özel / Vakıf üniversiteleri ise genellikle yüksek öğrenim ücretleri uygular, ancak uluslararası alanda daha aktif olma eğilimindedir, endüstri ile ortaklıklar kurar ve genellikle (hepsi olmasa da) çoğu İngilizce eğitim vermektedir.

Tüm Türk üniversiteleri Türk Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yönetilmektedir. Bu sayede, Türk üniversitelerinin uluslararası düzeyde rekabetçi olması ve yüksek öğretim standartlarına bağlı kalması sağlanmaktadır.

Türk Üniversitelerinin Dünya Üzerindeki Sıralaması

Üniversite sıralamaları doğru değerlendirilmesi koşuluyla yabancılar için bir doktora projesi veya programı seçmelerine yardımcı olmaktadır.Toplamda 166 adet üniversiteye sahip Türkiye’nin bazı üniversiteleri uluslararası sıralamalarda dünyanın en büyük 600 üniversitesi arasında yer almaktadır. 2020 yılı için yapılan değerlendirmelerde öne çıkan en iyi 10 Türk Üniversitesi aşağıda derecelerine göre sıralanmıştır.

Çankaya Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi.

Türkiye’de Doktora Süreci

 

Türkiye'de Doktora Süreci

 

Türkiye’nin AB üyeliği adaylığı nedeniyle Türk üniversiteleri Bologna Sürecini takip etmektedir. Bu nedenle, Türkiye’deki doktora programları diğer Avrupa ülkelerindeki doktora programlarına büyük ölçüde benzemektedir.

Ancak, Türk doktora programları iyi tanımlanmış aşamalar ve değerlendirmelerle yapılandırılmış bir süreç izlemektedir. Bu süreç, toplam 240 AKTS kredisine kadar çeşitli dersler, seminerler ve sınavları içermektedir. İçerikler üniversiteler veya programlar arasında değişiklik gösterebilmektedir. Doktora derecesinin alınabilmesi için tüm bileşenlerin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Denetim ve Danışmanlık  

Türkiye’de doktora gelişimi ve tezleri çeşitli denetim komiteleri tarafından denetlenmektedir. Ana tez danışmanı bu komitelerin çoğunun üyesi olmaktadır. Komite üyeleri, araştırma alanında uzman akademik öğretim üyelerinden seçilerek doktora eğitiminin ilk yılında atanmaktadır.

Doktora Yeterlik Sınavı

İlk olarak, doktora konusu bir yeterlik sınavı ile değerlendirilmektedir. Bir yeterlik komitesi tez teklifini iki yazılı değerlendirme ve bir sözlü değerlendirme yoluyla incelemektedir. Yeterlik komitesi ayrıca doktora eğitiminin geri kalanı boyunca çeşitli sınavları organize eden ve değerlendiren bir sınav jürisi komitesi kurmaktadır. Bu sınavların sonuçları da yeterlik komitesi tarafından değerlendirilecektir.

Doktora Takip Sınavı

Yeterlik sınavı başarıyla tamamlandıktan ve araştırmanın amacı savunulduktan sonra doktora programına başlanmaktadır. Doktora süresince, altı ayda bir takip komitesi tarafından düzenli olarak değerlendirme yapılmaktadır. Komite, mevcut çalışmaların sonuçlarını, metodolojiyi ve çalışma planını sunulan bir rapor aracılığıyla inceleyecektir.

Dönem Sonu Sınavı

Araştırma tamamlandıktan sonra, son doktora tezi bir tez jürisi tarafından değerlendirilmektedir.

Türkiye’deki Üniversitelerde Doktora Ücretleri

Türk devlet üniversitelerinde İngilizce öğretilen doktora programlarının öğrenim ücretleri düşüktür, genellikle uluslararası öğrenciler için yılda 500-1.000 € civarındadır. Özel üniversitelerde öğrenim ücretleri ise önemli ölçüde yüksektir ve yılda 5.250-17.500 € civarındadır. Ancak, bu kurumlarda daha fazla burs seçeneği mevcuttur.

Türkiye’de Doktora Kabul Şartları

Türkiye’deki doktora programları için ilgili Lisans ve Yüksek Lisans derecelerine sahip olunması gerekmektedir. Önceden Avrupa’da eğitim görmüş yabancıların dereceleri çoğunlukla tanınmaktadır.

Ayrıca, Türkiye’de bir doktora programına kabul edilmek için genellikle bir tür araştırma teklifi sunulması gerekmektedir.Bu konuda öncelikle muhtemel tez danışmanınıza veya üniversiteye başvurmanız önerilmektedir. Başvurunuzun yanı sıra, genellikle akademik referanslar sunmanız ve bir mülakata katılmanız beklenmektedir.

Son olarak, doktora programlarına başvuran yabancıların akademik bilgilerini ölçmek ve doğrulamak amacıyla ALES, GMAT, GRE gibi sınavların tamamlanması istenmektedir. Ayrıca, İngilizce eğitim verilen programlar için TOEFL ve IELTS gibi dil sınavlarında yeterli başarıya sahip olunması gerekmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu