Türkiye'de Eğitim

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı Nedir?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), özellikle yurt dışı ülkelerden öğrenci kabulü standartlarını belirlemek ve doğru adayları tespit etmek üzere “Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı”nı (TR-YÖS) duyurdu. Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere altı dilde yapılacak sınav, farklı ülkelerden adaylara Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvuruda yeni bir kolaylık getirecek.

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’na belirlenen kriterleri sağlayan yabancı öğrenciler katılım gösterebilecek. Aynı zamanda bu sınav sonuçları, Yükseköğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü için değerlendirme yapılacak kriter olacak tavsiye edilmiştir. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri 2023 TR-YÖS, ilk defa 29 Ocak 2023’te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek. Söz konusu sınav, yurt içinde 17 ilde, yurt dışında 23 ülkede, toplamda 41 sınav merkezinde uygulanacak. Bu sınava başvurular ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir.

Sınavda adaylara, Sayısal Yetenek Testinden 40, Temel Matematik Testinden 40 olmak üzere toplam 80 soru sorulacak. Sınav; Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça olarak gerçekleştirilecek. TR-YÖS’ün geçerlilik süresi sınavın uygulanma itibaren iki yıl olacak. Bunun yanı sıra, üniversitelerin bu sınavı ölçme değerlendirme yetkinliği olarak kabul etmesi durumunda, öğrencilerin tekrar başvurdukları alanlarla ilgili YÖS’e katılmalarına gerek kalmayacak.

Eğer, Türkiye’de yabancıların Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’na katılımları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben Türkmenistanlıyım. 41 yaşındayım. Universiteye girebilirmiyim? Belgeleri nelerdir? Ne zaman belge alım süreci başlıyor ve nezaman sona eriyor?

    1. Merhaba, lise diplomasına sahipseniz Türkiye’de üniversite okuyabilirsiniz. YÖS tarihleri üniversiteden üniversiteye değişmekte olup ilgilendiğiniz üniversitelerin duyuru sayfalarını takip etmenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu