Türkiye'de Yaşam

1 Temmuz ile Başlayan Normalleşme Süreci ile Alakalı Bilinmesi Gerekenler

Bilindiği üzere, tüm dünyayı etkisine alan Covid-19 pandemisine karşı tüm dünyada farklı tedbir ve kısıtlamalar uygulanıyor. Türkiye, tüm bu Covid-19 sürecinde başarılı sağlık sistemiyle ve gayretli vatandaşları ile mücadelesini sürdürüyor. 2020 yılının son döneminde çeşitli aşıların uygulanmaya başlaması ve karantina uygulamaları ile virüsün belli oranlarda kontrol altına alınmasını sağlamıştı. Ayrıca Mayıs 2021 döneminde uygulanan tam kapanma ve hemen akabinde uygulanan kademeli normalleşme uygulamaları ile vaka sayıları düşük seviyelere indirilmiştir. 1 Temmuz 2021 tarihiyle de tam normalleşme kapsamında şehirlerarası seyahat kısıtlamaları kaldırılmış, kafe ve restoranlar tekrar tam kapasiteyle çalışır hale gelmiş ve 22.00 – 05.00 arasındaki sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırılmıştır. Ayrıca Pazar günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da tamamen kaldırılmıştır.

1 Temmuz’da Neler Değişti?

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma, şehirler arası seyahat, kafe restoran vb. mekanların çalışma gün ve saatleri vb. konularda kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz tarihinde başlayan kademeli normalleşmenin üçüncü kısmına ilişkin genelgede bu sürecin tüm detaylarından bahsediyor. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyelerinin 21 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ele alındığı görüşmede kademeli normalleşmenin üçüncü aşamasına geçildiği açıklandı. Buna göre 1 Temmuz itibariyle;

  • Hafta içi akşam ve Pazar günleri uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
  • Şehirlerarası uygulanan seyahat yasağı kaldırıldı.
  • Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uygun olmak üzere faaliyetlerine ara veren tüm işletmelerin çalışma kısıtlamaları kaldırıldı.
  • Sinema ve spor salonları tekrar açıldı.
  • Başta kafe ve restoranlar olmak üzere tüm yeme içme mekânları açılarak, tüm kısıtlamalar kaldırıldı.
  • Park, bahçe, kamp alanı, mesire yeri vb. gibi mekanlarda uygulanan kısıtlamalar kaldırıldı.
  • Düğün ve nikah salonlarında kapalı yerler için kişi başı 6 metrekare yer bulunması şartıyla izin verildi.
  • Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verildi.
  • Kamu kurumlarında normal mesai düzenine geri dönüş yapıldı.
  • 65 yaş üstü ve 18 yaş altı kişiler için toplu taşıma kısıtlamaları kaldırıldı.
  • Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diğer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılacaktır.
  • Konaklama tesislerinin açık veya kapalı alanlarında düzenlenecek olan eğlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan diğer usul ve esaslara uyulması sağlanacaktır. İşletmecileri tarafından konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoğunlaşmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

Hangi Kısıtlamalar Devam Ediyor?

Normalleşme kapsamında sosyal hayatta uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasının yanında bazı uygulamalar da yeni genelgeye göre devam ediyor. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Temizlik, maske ve mesafe kuralları uygulanmaya devam ediyor.
  • Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluşturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacaktır.
  • Canlı müzik yayınları da dahil olmak üzere gece saat 24’ten sonra müzik yayını yapılamayacak.

Sınır Kapılarında Hangi Önlemler Devam Edecek?

Türkiye’ye giriş çıkış yapan yabancıları yakından ilgilendiren tedbirleri şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan Türkiye’ye gelen kişilere uygulanan zorunlu karantina uygulamasına son veriliyor ve bu kişilerin Türkiye’ye giriş yapmadan azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecektir.
  • Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu bildirilen kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7 nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı COVİD­19 rehberi doğrultusunda hareket edilecektir.
  • Bu şekilde Türkiye’ye giriş yapan ve zorunlu karantinaya tabi olan kişiler Valiliklerce belirlenen yurtlarda karantinaya alınabileceği gibi karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde de karantinaya tabi tutulabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kişilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara ilişkin usul ve esaslar Valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir.

1 Temmuz tarihinde uygulanmaya başlayan normalleşme süreci hakkında detayları yazımızda ilettik. Sorularınız olursa yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu